Hyppää sisältöön

Kävijät pitelevät vatsanpohjasta, kun virtuaalinen lento Kuusiston piispanlinnan yli alkaa – historia herää eloon VR-lasien avulla

Varsinais-Suomen Kaarinassa sijaitsevaa Kuusiston piispanlinnaa voi katsoa ulkoa ja sisältä virtuaalitodellisuuslaseilla. Raunioilla on käynyt viime vuosina lähes 30 000 vierailijaa.

Kuusiston piispanlinnan virtuaalimalli vie lennolle 1500-luvulle
Kuusiston piispanlinnan virtuaalimalli vie lennolle 1500-luvulle

Kuusiston piispanlinna oli komea rakennus 1500–luvulla (siirryt toiseen palveluun). Kuningas Kustaa Vaasa päätti kuitenkin hajottaa sen. Hän antoi käskyn purkaa linna vuonna 1528 osana uskonpuhdistuksen myllerrystä. Linnan kiviä on viety pois vuosisatojen varrella.

Nykyään linna on Metsähallituksen hallussa ja suosittu retkeilykohde. Kävijöitä raunioalueella oli 27 000 (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2021.

Neljä vuotta sitten linnan lähellä asuva Markku Pohjola päätti selvittää, miltä linna näytti. Hän on taustaltaan ohjelmistosuunnittelija ja insinööri, joten hän osasi tehdä linnasta tietokonemallinnuksen.

Tänä kesänä hän toi VR-lasit perheensä pitämään kesäkahvilaan raunioiden läheisyyteen. Suosio on ollut melkoinen. Parhaimpina päivinä syntyy jopa parin tunnin jono. Kesän aikana kahvilassa on käynyt noin 3 000 uteliasta.

– Puskaradio on tiedottanut tästä. Esimerkiksi yhdet veneilijät kertoivat kuulleensa mahdollisuudesta Seilin saarella viereisestä veneestä ja tulivat tänne, kertoo Pohjola.

Virtuaalimallinnuksen kehittäjä Markku Pohjola opastaa VR-lasien käyttöä Päivi Hörkölle, joka tuli katsomaan linnaa Paimiosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kävijät lentelevät innoissaan

Kävijät voivat valita muutaman VR–kokemusvaihtoehdon välillä Kuusiston linnan kesäkahvilassa. Monet valitsevat lennon linnan ulkopuolella.

Saara Tähtinen oli liikkeellä perheensä kanssa ja lenteli iloisena.

– Tuntui jännältä. Kärsin tosin vähän korkean paikan kammosta.

Ilmasta otetussa kuvassa näkyy, että raunioalue on kiehtova, mutta seiniä on pystyssä vähän. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Markku Pohjola kertoo ja näyttää, että kävijöiden on mahdollista seisoskella myös virtuaalilinnan pihalla. Ampumakäytävällä vastaan hiipii haarniskaan pukeutunut mies. Linnan kappelissa näkyy piispa pitämässä messua.

– Virtuaalimallista on pyritty tekemään niin tarkka kuin vaan on mahdollista. Olen hankkinut tietoa muun muassa arkeologisista kaivauksista ja linnasta tehdystä väitöskirjasta, kertoo Pohjola.

Virtuaalimallin tekijä on myös vieraillut useissa muissa linnoissa esimerkiksi Puolassa. Niissä voi nähdä vielä 1500–luvulta peräisin olevia rakenteita.

Liisa Karkama-Raisio ja Eero Lampinen virittäytyivät keskiaikaiseen tunnelmaan. He lainasivat puvut ja riensivät raunioille kuvattaviksi. Moni pää kääntyi, kun kaksikko tuli vastaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Historiallisia pukuja ja kasvinäyttely

Kuusiston piispanlinnassa pääsee virittäytymään historialliseen tunnelmaan myös pukujen avulla. Keskiaikaisia pukuja voi lainata kahvilarakennuksesta.

Esimerkiksi narriksi tai linnanrouvaksi pukeutuneena voi mennä raunioille ottamaan itsestään kuvia vaikka sosiaaliseen mediaan.

Liisa Karkama-Rainio ja Eero Lampinen hyppäsivät historiaan tällä tavalla.

– Kaikki tällainen historian elvyttäminen on kyllä tosi hieno juttu, pohtii Karkama-Rainio.

Lampinen oli innoissaan, kun näki linnan panimon, mutta virtuaalilentokin sykähdytti.

– Kun lähdettiin pieneen syöksyyn, vatsasta otti ihan todellisuudessa, naurahtaa Lampinen.

Piispa Arvid Kurjen historiaan voi perehtyä kahvilarakennuksessa. Hänen kuolemastaan tuli heinäkuussa 500 vuotta. Lisäksi esillä on perinnekasvien näyttely.

Markku Pohjola on hakenut vaikutteita virtuaalimallinnukseen muun muassa Puolan ja Liettuan linnoista, joissa seiniä, ovia ja holveja on vielä näkyvissä. Kuva: Markku Pohjola
Linnan sisätiloissa virtuaalimallin katsoja voit tavata naisia tai ampumakäytävällä kävelevän haarniskaan pukeutuneen sotilaan. Kuva: Markku Pohjola
Piispa Arvid Kurki pitää messua linnan kappelissa virtuaalimallissa. Kuva: Markku Pohjola

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 7. elokuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

.
.