Hyppää sisältöön

Ampumarata suljettiin ja seura lakkautettiin – harrastajat etsivät yhä sinnikkäästi jatkomahdollisuuksia Siilinjärvellä

Vuosikymmenten työn ei haluta valuvan hukkaan. Neuvottelut Siilinjärven kunnan kanssa saattavat muuttaa tarinan suunnan.

Siilinjärven urheiluampujat lakkautettiin, mutta seuran viimeinen puheenjohtaja Seppo Mahlamäki käy edelleen neuvotteluja lajin puolesta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savossa Siilinjärvellä sijaitseva Raasion ampumaurheilukeskus suljettiin vuodenvaihteessa, kun alueen määräaikainen vuokrasopimus lannoiteyhtiö Yaran kanssa päättyi.

Samalla päättyi nelisenkymmentä vuotta kestänyt talkootyö urheilukeskuksen hyväksi. Yli 20 hehtaarin laajuista ampumakeskusta ehdittiin laajentaa niin kunnan kuin EU:nkin tuella.

Siilinjärven ampumaurheilijat järjestivät jäähyväiskilpailut ja vuonna 1978 perustettu seura lakkautettiin. Lannoiteyhtiön kanssa sovittiin, että alue tyhjennetään kuluvan kesän aikana.

Tilanne näytti ampumaharrajastajien kannalta vaikealta. Vastaavaa haulikkoammuntakeskusta ei lähialueilta löydy. Valmennus- koulutus- ja kilpailutoimintaa järjestäneen seuran alasajokin vähensi harrastusmahdollisuuksia.

Radan sijaan moni päätyi harjoittelemaan soramontuille tai metsään.

Siilinjärven urheiluampujien vanhat aktiivit päättivät kuitenkin yrittää vielä kerran. Yhteydenotto Siilinjärven kuntaan saattoi muuttaa tarinan suunnan.

Uudelle ampumaradalle etsitään jälleen paikkaa

Siilinjärven kunta käy parhaillaan neuvotteluja ampumaharrastajien kanssa. Urheiluampujien viimeinen puheenjohtaja Seppo Mahlamäki on mukana neuvotteluissa.

– Meillä on ajatus, että rakennetaan uusi ampumapaikka Maaningantien varrelle entisen maisemoidun kaatopaikan alueelle, Mahlamäki kertoo.

Lannoiteyhtiö on luvannut joustaa Raasion ampumaurheilukeskuksen purkutöiden aikataulussa. Alunperin radat ja rakennukset piti purkaa heinäkuun loppuun mennessä, mutta ne ovat edelleen paikoillaan.

– Jos saadaan kunnan kanssa sopimus, voisimme siirtää siirtämiskelpoiset rakenteet suoraan sinne, Mahlamäki sanoo.

Ampumaurheilukeskuksessa on muun muassa vuonna 2010 valmistunut hirsirakennus, jota käytettiin toimisto- ja taukotilana, sekä kevythirrestä tehty sadesuoja. Myös laitteet voisi siirtää sellaisenaan.

Jos uudesta ampumaradasta saadaan sopimus, aikovat seuran vanhat aktiivit palauttaa Siilinjärven ampumaurheilijat takaisin toimintaan.

Asiasta neuvotellaan kunnan kanssa jälleen ensi viikolla, ja mahdollisia päätöksiäkin saattaa jo syntyä, sopivasti ennen 10. elokuuta alkavaa kyyhkyjahtia.

Raasion ampumaurheilukeskuksessa Siilinjärvellä pystyi harjoittelemaan ympäri vuoden. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Aiheesta aiemmin:

.
.