Hyppää sisältöön

Siltaremontti vie autoilijat 40 kilometrin kiertotielle – eksyvät nyt talojen pihoihin pikkukylässä: "Päivittäin kysellään, miten täältä pääsee pois"

Kouvolan Sippolassa asuva Mirja Lonka suosii yksityisteiden kautta oikomista, mutta virallinen siltatyömaan kiertoreitti on pisimmillään 40 kilometriä.

Mirja Lonka tuntee syntyperäisenä sippolalaisena kylätiet hyvin. Kuva: Kiira Ikavalko / Yle

Kouvolassa Sippolan kirkonkylän kupeessa on meneillään siltaremontti, joka on aiheuttanut hämminkiä pitkän kiertotiensä vuoksi. Autoilijan matkaan voi tulla pisimmillään jopa 40 kilometriä lisää.

Vanhan Kirkkolammen vieressä olevan Lietteen kivisillan remontti käynnistyi kesäkuun puolivälissä.

Koko elämänsä Sippolassa asunut Mirja Lonka sanoo, että yli kuukauden kestänyt remontti on vaikeuttanut paikkakuntalaisten arkea.

– Toki tiedän kaikki nämä yksityistiet täällä. Ne lyhentävät kiertomatkaa reilusti, mutta niillä on vaikeampi liikkua, koska ne ovat mutkaisia ja kapeita ja siellä voi tulla vastaan traktoreita ja jakeluautoja, Lonka kertoo.

Etätyöläisenä Mirja Lonka ei itse kärsi työmatkojen pidentymisestä, mutta tietää monien muiden töihin pääsyn vaikeutuneen.

– Esimerkiksi kirjastoauto on kulkenut kapeita ja osittain huonokuntoisia yksityisteitä pitkin. Virallisen kiertotien käyttäminen sekoittaisi sen aikataulut täysin, Lonka kertoo.

Toimittaja Kiira Ikävalko jututtaa ongelmallisesta kiertoreitistä sippolalaista Mirja Lonkaa.
Viitat kieltävät ajoneuvoliikenteen Kirkkolammen lietteen sillalla vielä 8. elokuuta asti. Kuva: Kiira Ikavalko / Yle

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen projektipäällikkö Seppo Mielonen muistelee vastaavia, kymmeniä kilometrejä pitkiä kiertoreittejä olleen ennenkin, tosin harvoin.

– Jos ei ole maanomistajan lupaa, niin kiertotie on järjestettävä kauempaa. Se pyritään kuitenkin järjestämään aina lyhintä mahdollista reittiä, Mielonen sanoo.

"Miten täältä pääsee pois?"

Sippolalaisten hyvin tuntemat yksityiset pikkutiet eivät ole kaikille tuttuja. Niinpä kyläteiden varsilla olevien talojen pihoissa on nähty tänä kesänä paljon eksyneitä autoilijoita.

– Lähes päivittäin kuulee, että kysellään apua miten täältä pääsee pois, sanoo Lonka hieman huvittuneena.

Mirja Lonka kertoo kyllä esittelevänsä Sippolaa mielellään kaikille paikkakunnalle eksyneille, onhan Sippola vastikään nimitetty Kymenlaakson vuoden kyläksi.

– Kyllähän se vähän harmitti, että tämä siltatyömaa sattui juuri tähän samaan aikaan. Reilu viikko sitten järjestetty Jättömaa-festivaali keräsi tänne tuhansia kävijöitä, ja heidän kulkemistaan remontti vaikeutti, Lonka pahoittelee.

Siltatyömaan vieressä on jalankulku- ja pyöräilyliikenteen reitti. Kuva: Kiira Ikavalko / Yle

Sillalle pääsee jo viikon kuluttua

Vanhan sillan tilalle rakennetaan uusi vesistösilta, johon tulee teräsrumpu.

Silta avataan ajoneuvoliikenteelle 8. elokuuta, jonka jälkeen urakka-alueen kiertotie reitillä Hirvelä–Haapala–Kannusjärvi–Ruotila–Sippola poistuu käytöstä.

Projektipäällikkö Seppo Mielosen mukaan silta avataan joko yksi- tai kaksikaistaisena. Sorapinnan asfaltointi tapahtunee lähiviikkoina. Siltaurakan on kokonaisuudessaan määrä valmistua syyskuun loppuun mennessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 2.8. kello 23 asti.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.