Hyppää sisältöön

Huumeiden käyttöhuoneiden kokeilu voisi auttaa ehkäisemään huumeista aiheutuvia ongelmia, arvioidaan Poliisihallituksessa

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhösen mukaan kokeilu pitäisi valmistella mahdollisimman perusteellisesti.

Käytetty injektioruisku maassa Mannerheimintiellä Helsingissä tiistaiaamuna 26. heinäkuuta 2022. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Huumeiden valvotut käyttötilat voisivat auttaa ehkäisemään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja, kunhan kokeilu toteutetaan hyvin.

Näin arvioi poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta STT:lle.

Pöyhösen mukaan valvottuja käyttötiloja koskeva kokeilu pitäisi kuitenkin valmistella mahdollisimman perusteellisesti.

– Jos yhdessä lähdetään eri toimijoiden kanssa suunnittelemaan ja mietitään käyttäjäryhmältään rajatut ja valvotut tilat, niin ne voisivat olla hyvinkin perusteltu lisä nykyisiin sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteisiin, palveluihin sekä käytöstä johtuvien haittojen ennaltaehkäisyyn, Pöyhönen.

Pöyhönen kirjoitti aiheesta myös blogitekstin, joka julkaistiin Poliisin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) maanantaina aamusta.

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhonen Poliisihallituksesta Espoossa 1. elokuuta 2022. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

"Kenttä on valtavan haastava"

Huumeiden käyttötilakokeilua koskeva kansalaisaloite ylitti eduskuntakäsittelyyn vaaditun 50 000 allekirjoittajan rajan heinäkuussa.

Huumausainelaissa on nykyisin säädetty huumeiden yleiskielto, minkä lisäksi huumeiden käyttö ja hallussapito on säädetty rangaistaviksi rikoslaissa.

Poliisilla on puolestaan esitutkintavelvoite, eli jos se saa tietoonsa rikosepäilyn, on epäily tutkittava.

Pöyhösen mielestä käyttötiloja koskevien lakimuutosten olisi oltava mahdollisimman selkeitä. Ratkottavaksi tulee hänen mukaansa esimerkiksi se, miten suhtautua tilassa olevaan, sinne menevään tai poistuvaan ihmiseen.

Pohdittavaa on hänestä myös, miten lakia sovelletaan tasapuolisesti niihin huumeiden käytöstä epäiltyihin, joihin poliisi törmää muutoin.

­– Kenttä on valtavan haastava. Lähdetään ensiksi keskustelemaan ja katsomaan lainsäädäntöpohja valmiiksi ennen kuin mennään pidemmälle.

Lisäksi käyttöhuoneiden pitäisi poliisin mukaan olla suunnattuja selkeästi täysi-ikäisille ihmisille, joilla on huumausaineongelma.

­– Poliisi ei halua olla luomassa tai mahdollistamassa vapaa-aluetta, jossa huumausaineita voitaisiin käyttää, jonne kuka vaan voisi mennä kokeilemaan huumausaineita.

.
.