Hyppää sisältöön

Yhdysvallat tappoi al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin – tiedustelu paikansi terroristijohtajan Kabuliin jo alkuvuodesta

Valkoisen talon mukaan iskussa ei tullut siviiliuhreja. Al-Zawahiri nousi al-Qaidan johtajaksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi Osama bin Ladenin vuonna 2011.

Näin Al-Qaida-johtajan surmannut isku toteutettiin
Näin Al-Qaida-johtajan surmannut isku toteutettiin

Yhdysvallat on tappanut al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin lennokki-iskulla, kertoo uutistoimisto AP. Yhdysvaltain onnistunut isku tapahtui viikonloppuna Afganistanissa. Valkoinen talo vahvisti asian uutistoimisto Reutersille.

Valkoisen talon mukaan siviiliuhreja ei ole tullut. Lopullista vahvistusta tulee odottaa pidempään, sanoo Yle Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Juri von Bonsdoff Ylen aamussa.

Isku on Bidenille poliittisesti tärkeä viime vuonna tapahtuneen Yhdysvaltain Afganistanista vetäytymisen jälkeen, hän arvioi.

– Tämä osoittaa, että Yhdysvallat pystyy edelleen taistelemaan terrorismia vastaan, vaikka heillä ei ole enää paikan päällä omia sotilaita.

71-vuotias al-Zawahiri nousi al-Qaidan johtajaksi Yhdysvaltain surmattua Osama bin Ladenin vuonna 2011.

Al-Zawahiri oli egyptiläinen lääkäri ja kirurgi, joka suunnitteli yhdessä bin Ladenin kanssa terrori-iskun 11. syyskuuta vuotta 2001 World Trade Centeriin ja Pentagoniin. Liike kaappasi neljä siviililentokonetta. Iskussa kuoli lähes 3 000 ihmistä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa onnistuneesta terrorismin vastaisesta operaatiosta Valkoisen talon parvekkeelta. Biden on edelleen eristyksissä asunnossaan, koska hänen koronavirustestinsä on positiivinen.

Joe Biden vahvisti tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltojen surmanneen drooni-iskulla lauantaina Ayman al Zawahirin. Hän myös totesi oikeuden nyt toteutuneen ja lisäsi, että kukaan muu ei kuollut tai loukkaantunut iskussa. Ayman al-Zawahiri kuoli Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Hän seisoi kuolinhetkellään turvatalon parvekkeella sunnuntaiaamuna.

Myös Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on ylistänyt operaation onnistumista.

– On mahdollista kitkeä terrorismia sotimatta Afganistanissa. Toivon, että tämä tuo edes hieman lohtua syyskuun yhdennentoista päivän iskuista ja al-Qaidan teoista kärsineille, Obama kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) pikaviestipalvelu Twitterissä.

Ayman Al-Zawahiria on pidetty yhtenä vuoden 2001 WTC-iskujen pääsuunnittelijana. Kuvassa al-Zawahiri (oik.) ja Osama bin Laden istuvat jossakin Afganistanissa marraskuussa 2001. Kuva: AUSAF / EPA

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu paikansi al-Zavahirin Kabuliin jo alkuvuodesta, von Bonsdorff kertoo. Bidenia informoitiin iskun suunnittelusta alkukesästä, ja presidentti antoi hyväksyntänsä iskulle noin viikko sitten.

Lennokki-isku oli tiettävästi ensimmäinen sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisjoukot vetäytyivät Afganistanista viime vuonna.

Al-Zawahirin kuolema on herättänyt myös kysymyksiä, suojeliko Taliban al-Qaidan johtajaa Yhdysvaltojen joukkojen ja diplomaattien vetäydyttyä Afganistanista elokuussa 2021.

Yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan al-Zawahirin läsnäolo Afganistanissa rikkoi Yhdysvaltain ja Talibanin Dohassa vuonna 2020 tekemää sopimusta. Dohan sopimuksessa Yhdysvallat lupasi vetää joukkonsa maasta ja Taliban sitoutui siihen, ettei se anna al-Qaidan toimia Afganistanissa.

Yhdysvaltain kannalta on huolestuttavaa, että al-Zawahiri pystyi oleskelemaan "Talibanin kainalossa" näinkin pitkään, von Bonsdorff sanoo.

Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahid vahvisti sunnuntaiaamun iskun ja tuomitsi sen kutsuen sitä kansainvälisten periaatteiden loukkaamiseksi. Talibanin mukaan al-Zawahiri oleskeli iskuhetkellä talossa, joka sijaitsee Kabulin varakkaiden suosimalla alueella. Alueella sijaitsee myös lukuisia suurlähetystöjä.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen Talibanhallinnon edustajan mukaan al-Zawahiri oleskeli aiemmin Helmandin maakunnassa Afganistanissa. Hän siirtyi Kabuliin Yhdysvaltojen vetäydyttyä maasta ja Talibanin noustua valtaan.

Al-Zawahirin kuolemasta on liikkunut useita huhuja viime vuosien aikana. Hänellä on raportoitu olleen terveysongelmia jo pitkään.

.
.