Hyppää sisältöön

Mutkalammin tuulivoima-alueen kaikki 69 voimalaa on pystyssä – kesän tuuliolosuhteet suosivat asennustöitä

Voimaloiden käyttöönoton parissa työskentelee Kalajoen ja Kannuksen alueella vielä 60-70 työntekijää. Testaus- ja käyttöönottovaihe on tarkoitus saada valmiiksi loppuvuoden aikana.

Mutkalammin alueella paalutettiin voimaloiden perustuksia viime syksynä. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Mutkalammin tuulivoimatyömaalla Kalajoen ja Kannuksen alueella on siirrytty voimaloiden käyttöönottoon.

Kesän tuuliolosuhteet suosivat asennustöitä, ja kaikki 69 voimalaa saatiin pystyyn rivakasti. Myös painavat erikoiskuljetukset sujuivat odotettua paremmin, vaikka ne tehtiin pääosin kevään kelirikkoaikana.

Nyt meneillään on voimaloiden testaus- ja käyttöönottovaihe, sen on määrä valmistua loppuvuoden aikana. Työmaalla työskentelee vielä 60–70 työntekijää.

Tuulivoimalat liitetään heti sähköverkkoon, kun ne alkavat tuottaa sähköä. Koekäytössä varmistetaan, että kaikki toimii suunnitellusti. Testauksiin tarvittava aika vaihtelee suuresti, jotkut voimalat saadaan käyttöön kertaheitolta, jotkut vaativat runsaastikin töitä. Onnistuneen koekäytön jälkeen suunnittelusta, hankinnasta ja rakentamisesta vastaava Vestas luovuttaa voimalan Neoen Oy:lle.

Puistoon 69 tuulivoimalasta suurin osa sijoittuu Kannuksen alueelle, yksi Kokkolan ja 29 Kalajoen alueille.

Mutkalammin puiston kokonaistehoksi tulee 404 megawattia ja puisto on valmistuessaan Suomen suurin maatuulipuisto. Lestijärvelle kohoavassa tuulipuistossa on myös 69 voimalaa, mutta tehokkaampien voimaloiden ansiosta sen kokonaistehoksi tulee yli 450 megawattia.

Neoen myy tuulipuistossa tuotetusta sähköstä suurimman osan Googlelle sekä alankomaalaisille yhtiöille Heinekenille, Nobianille, Philipsille ja Signifylle.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

.
.