Hyppää sisältöön

Uponneen baarilautan varat makaavat meren pohjassa – Kotkan Ocean Bar nostetaan ylös veronmaksajien piikkiin

Kotkan kaupungin tavoitteena on saada lautta tai sen palaset meren pohjasta pois ennen meren jäätymistä. Uponneen lautan olomuoto on vielä arvoitus, kuten myös nostokulujen hintalappu.

Kuvassa näkyy uponneen baarilautan katto. Kuva otettu 25. heinäkuuta. Kuva: Heini Rautoma / Yle

Kotkassa saatetaan joutua ruoppaamaan rantaa, jotta alkuvuodesta uponnut baarilautta saadaan nostettua.

Kotkan kaupungin maankäyttöasiantuntija Mauri Pyysalo odottaa sukeltajan raporttia siitä, missä kunnossa lautta on.

Jos lautta on yhtenä osana, se saadaan pintaan nostotyynyn avulla ja hinataan pois. Jos lautta on mennyt palasiksi, voidaan rantaa joutua ruoppaamaan.

Urakan hintalappu voi nousta kovaksi, mutta summaa ei Pyysalo lähde arvioimaan. Toiveissa on ollut, että Ocean Barin konkurssipesältä löytyisi varoja.

– Pesällä ei ole varoja hoitaa nostoa, sillä se vaikuttaa varattomalta, kertoo pesänhoitaja Tommi Kemppi.

Käytännössä koko konkurssipesän omaisuus makaa meren pohjassa. Virallinen yhteenveto eli pesäluettelo valmistuu syksyllä. Pesä on kuitenkin Kempin mukaan valmis siirtämään koko alueen kaupungin hoteisiin.

Urakan kokoluokka ja hinta selvinnee syksyllä

Lasku jää siis Kotkan kaupungille ja veronmaksajille. Suuruusluokka alkaa selvitä, kun kaupunki pyytää ja saa tarjouksia nostourakasta.

Kotkan kaupungin lakimiehen Elina Amnell-Holzhäuserin arvion mukaan kaupunki voi mahdollisesti edetä lautan nostamisessa neuvotellen pesänhoitajan kanssa ilman oikeudenpäätöksiä. Tämäkin tarkentuu vielä lähipäivien tai viikkojen aikana.

Kun vihreä valo syttyy, alkaa tarjouskilpailu. Pyysalon mukaan tässä tapauksessa tarjouksien jättämiseen voisi riittää kaksi viikkoa.

Kilpailutuksen aikana selviävät tarkemmat nostosuunnitelmat ja tietysti se, kuinka paljon koko urakka materiaalien kierrätystä myöten maksaa.

Lautta kallistui reilusti elokuussa 2021. Kuva: Jari Hämäläinen

Tavoitteena on Pyysalon mukaan edetä mahdollisimman nopeasti.

Jos lautta voidaan nostaa kokonaisena eli urakan hintalappu on kaupungin budjettiin nähden pieni, voi homma edetä viikoissa. Virkamiespäätös riittäisi. Virkamiespäätökselläkin tosin on aina kahden viikon valitusaika.

Suuremmista urakoista päätetään lautakunnissa, kaupunginhallituksessa tai kaupunginvaltuustossa. Toiveissa on saada asia päätökseen ennen kuin meri jäätyy.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki torstaihin 4.8. kello 23.00 asti.

.
.