Hyppää sisältöön

Lankamaan erikoiskoe peruttiin katsojien kurittomuuden takia – AKK:n toimitusjohtaja: "Poikkeuksellista rallien historiassa"

Rallissa nähtiin dramaattinen käänne, kun erikoiskoe jouduttiin turvallisuussyistä perumaan. Rallin järjestäjän AKK:n toimitusjohtaja Riku Bitterin mukaan kyseessä on täysin poikkeuksellinen tilanne rallien historiassa.

Jyväskylä. Ralliyleisöä Harjun juurella.
Lankamaan erikoiskokeen perumisen jälkeen Suomen MM-rallin järjestäjät toivovat, että yleisö tottelee ohjeita, jotta loput erikoiskokeet voidaan ajaa.

Toimitusjohtajan saamien tietojen mukaan Lankamaan perumisessa kyse on ollut yleisön sijoittumisesta.

– Se on valitettavaa, että sen takia joudutaan ek panemaan siirtymäksi, Bitter sanoo.

Jyväskylän rallissa kautta aikojen tämä on täysin poikkeuksellista.

Tapahtuman johdosta Bitter ei vielä allekirjoita sitä, että yleensä kuuliaisesti käyttäytynyt ralliyleisö olisi muuttunut villimmäksi ja karnevalistisemmaksi.

– En ihan siihenkään usko. Meillä on nyt poikkeuksellisen paljon väkeä tuolla, että myös siitä voi olla kysymys.

– Toivon, että tästä eteenpäin mennään sinne minne pyydetään, että kaikki ek:t voidaan ajaa, Bitter vetoaa.

Suomen MM-ralli on keräsi eilen illalla ennätysyleisön Jyväskylän Harjulle, jopa liki 20 000 ihmistä seurasi legendaarista erikoiskoetta.

Venäläisen keskeytys oli helpotus, myöntää toimitusjohtaja

Menneinä viikkoina on kuitenkin kritisoitu kolmen venäläisen kuljettajan osallistumista MM-ralliin. Keskustelu on ollut kiivasta myös sosiaalisessa mediassa, mikä on saanut useat tahot reagoimaan.

Riku Bitter myöntää, että keskeyttäminen oli tietyllä tavalla jopa hyvä uutinen, sillä tiettyjä paineita poistui tapahtuman yltä.

– Mutta ralli on sellaista, että mitä vaan voi tapahtua, kun kilpaa ajetaan, Bitter muistuttaa.

Tiistaina 2. elokuuta rallien pääsponsori Secto Automotive julkaisi aiheesta kannanoton (siirryt toiseen palveluun), joka koskee kolmen venäläiskuljettajan osallistumista rallin osakilpailuun. Pääsponsorin mukaan tilanne on heille äärimmäisen kiusallinen, eikä venäläisten pitäisi antaa ajaa Suomessa.

Ralliorganisaatio puolestaan ilmoitti samana päivänä, että Venäjän ja Valko-Venäjän lippujen ja maatunnusten näkyminen on kielletty rallikatsomossa.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämistä vaativa protestiliike Elokapina puolestaan järjestää tänään mielenilmauksen, jossa vastustetaan rallien järjestämistä ympäristönäkökulmasta.

Elokapina järjestää kaikille avoimen mielenosoituksen Kuokkalassa Ryytipolun ja Rantaraitin risteyksessä. Paikka on rallien helikopteriliikenteen keskus.

Aktivisti Kaapo Riikonen kuitenkin vakuuttaa, että tulossa on rauhallinen mielenilmaus, joss ei aiota häiritä helikopteriliikennettä.
Ympäristöliike valitsi paikan kahdesta syystä– taustalla vaikuttivat pelko ralliyleisön reaktioista sekä tavoite saada mielenosoitukselle kansainvälisten kuvausryhmien huomiota.

Aktivisti Kaapo Riikonen Elokapinasta kuitenkin vakuuttaa, että tulossa on rauhallinen mielenilmaus, joss ei aiota häiritä helikopteriliikennettä.

– Kansalaistottelemattomuutta ei ole nyt tulossa, Riikonen toteaa.

Järjestyksenvalvonta ja turvallisuus tapetilla ralliorganisaatiossa

Tilanne on paineistanut ilmapiiriä ja aiheuttanut työtä ralliorganisaatiossa. Esimerkiksi turvallisuus ja varautuminen järjestyshäiriöihin on työllistänyt henkilökuntaa.

– Me olemme keskustelleet tilanteesta poliisin kanssa ja tehneet yhdessä erilaista varautumista asian suhteen, mutta en halua mennä siihen sen yksityiskohtaisemmin, sanoo Secto Rallyn kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen.

Rallin järjestäjätaho on tehnyt nyt töitä sen eteen, että tapahtuma viedään normaalisti läpi. Mahdolliset uhkatekijät ja järjestyshäiriöt ralliorganisaatio pyrkii pitämään kurissa yhdessä viranomaisten kanssa.

Missä määrin erikoiskoetta seuraamaan menevä katsoja voi luottaa siihen, että järjestys säilyy?

– Olemme poliisin kanssa tehneet suunnitelmat järjestyksenvalvonnan määrästä ja sijoittumisesta. Tavallinen ralliyleisö voi täysin turvallisin mielin mennä seuraamaan rallia, kunhan noudattaa toimitsijoitten ohjeita sijoittumisesta ja liikkuu niillä alueilla, missä se on salittua, Tarkiainen summaa.

Keskustelua on käyty jo muiden urheilutapahtumien yhteydessä

Tarkiaisen mukaan venäläiskuljettajien ympärillä käytävä keskustelu ei ole yllättänyt millään tavalla. Samaa keskustelua on käyty monen muun urheilulajin kansainvälisten kisojen yhteydessä tänä vuonna.

Kilpailunjohtaja katsoo, että ralliorganisaatio on keskustelussa joutunut yleisöstä tulevan kritiikin ja kansainvälisen autoliitto FIA:n ratkaisujen ristipaineeseen.

– Meillä järjestäjänä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kieltää heitä (venäläisiä kuljettajia) osallistumasta, jos FIA ei heitä kiellä, Tarkiainen tarkentaa.

Moni poliitikko väläyttelee nyt tiukennuksia viisumien myöntämiseen

Keskisuomalaisista europarlamentaarikoista kaksi, kokoomuksen Henna Virkkunen ja keskustan Mauri Pekkarinen ottivat kantaa laajemmin viisumien myöntämiseen venäläisturisteille Yle Radio Suomen aamulähetyksessä 3. elokuuta.

Kuuntele meppien vastaukset tästä:

Kumpikin kannattaa viisumien myöntämisen rajoittamista.

Tarkiainen myöntää olevansa harmissaan, etteivät poliitikot ja viranomaiset ole puuttuneet asiaan aiemmin esimerkiksi jo keväällä, vaan keskustelu on kuumentunut.

Syyttävät sormet osottavat nyt rallin järjestäjiin.

– Meidän mainetta ja julkisuuskuvaa on aika vahvasti tällä nyt lytätty. Lisäksi yleisö on huolissaan, voiko meille tulla rallia katsomaan, hän sanoo.

– Julkisuuden suhteen ja ralliorganisaationa olemme sijaiskärsijöitä.

Tarkiainen sanoo henkilökohtaisesti olevansa äärimmäisen huolestunut ja vihainen Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyssodasta. Osa viesteistä on kohdistunut Tarkiaiseen henkilönä.

Onko teitä uhattu?

– Ei, ei sentään, mutta ikäviä kommentteja tulee, Tarkiainen toteaa.

Katso tästä komisario Mikko Porvalin, AKK:n toimitusjohtaja Riku Bitterin ja Elokapina-aktivisti Kaapo Riikosen kommentit:

Emil Lindholm kör i Jyväskylä.
Jyväskylän MM-rallit alkoivat eilen Harjun erikoiskokeella. Yleisössä kaikki eivät ole malttaneet noudattaa ohjeita, vaan Lankamaan erikoiskoe jouduttiin perumaan turvallisuussyistä.

Voit keskustella aiheesta 6.8. kello 23.00 saakka.

.
.