Hyppää sisältöön

Havannassa varaudutaan taas laajoihin sähkökatkoihin – ja mielenosoituksiin kesän kuumimpaan aikaan

Kuuba kärsii energiapulasta. Venäjän heinäkuussa toimittama öljy ei riitä, vaan koko maassa varoitetaan laajoista sähkökatkoista.

Sähkökatkosten pelätään aiheuttavan jälleen mielenosoituksia Kuubassa. Kuva: EPA

Kuuba kulkee kriisistä toiseen. Tämänhetkinen kriisi on kuitenkin jopa vaikein 1950-luvun vallankumouksen jälkeen, arvioi Helsingin ja Turun yliopiston Kuuba-tutkija Nadia Nava.

– Kaikkia vaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta sanotaan, että tämä on pahempi kuin Neuvostoliiton romahduksesta aiheutunut kriisi, Nava sanoo Ylelle.

Neuvostoliiton romahdus 1990-luvun alussa oli vakava isku Kuuballe. Maan uumoiltiin Euroopan itäblokin maiden tavoin hylkäävän kommunismin. Karibialla sijaitseva Kuuba on kuitenkin jatkanut omintakeisella järjestelmällään näihin päiviin saakka.

Yhdysvaltain kauppasaarrossa Kuuba on ollut jo 60 vuotta. Donald Trumpin hallinnon vuonna 2019 tiukentamat pakotteet ovat kurjistaneet maan taloutta lisää samaan aikaan, kun koronakriisi on lamaannuttanut lupaavasti kasvanutta turismia.

Kuuban talous taantui 10,9 prosenttia koronavuonna 2020, ja koheni siitä vain hivenen viime vuonna.

Karnevaali peruttu, säästötoimet alkaneet

Lama tuntuu kaikilla aloilla, mutta erityisen heikko tilanne on energiasektorilla.

Kuuba on pitkälti tuontienergian varassa. Maan sähköverkko on asiantuntijoiden mukaan hajoamassa.

Jatkuvat sähkökatkokset johtivat viime vuoden heinäkuussa mielenosoituksiin, joiden järjestäjille langetettiin pitkiä vankeusrangaistuksia.

Nyt pelätään samaa. Venäjä toimitti Kuubaan viime kuussa 700 000 barrelia öljyä, mutta se ei riitä 11,2 miljoonan asukkaan saarivaltion energiantarpeeseen.

Sähköä aletaan säästää. Havannaan suunniteltu kesäkarnevaali on peruttu. Poliisi varautuu siihen, että neljä tuntia päivässä kestävät sähkökatkot kesän kuumimpaan aikaan kuumentavat myös tunteita pääkaupungissa.

Maastapako yltynyt

Kurimus on lisännyt maastamuuttoa. Viimeisen vuoden aikana arviolta 150 000 ihmistä on paennut Kuubasta, heistä suurin osa Yhdysvaltoihin.

Lähtijät ovat kaikista yhteiskuntaluokista. Esimerkiksi heinäkuussa Yhdysvaltojen Oregonissa järjestetyissä yleisurheilun MM-kisoissa kolme kuubalaista huippu-urheilijaa loikkasi länteen.

– Ihmiset eivät halua muuttaa maataan, vaan pyrkivät jättämään sen. Kuuban tulevaisuutta on vaikea ennustaa, Nava sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Katso myös:

Yle Ulkolinja: Kuuban kuihtuva kumous