Hyppää sisältöön

Espanja määräsi ilmastoinnin pienemmälle, ja nyt kaupoissa hikoillaan ja pääministeri jakaa vinkkejä: "Ilman solmiota on viileämpää"

EU-maiden tavoitteena on säästää 15 prosenttia kaasua talven varalle, jos Venäjä sulkee kaasuhanat. Espanja sopi EU:n kanssa kuitenkin vain seitsemän prosentin säästöstä.

Espanjaa ovat koetelleet tänä kesänä toistuvat helleaallot. Julkisten tilojen ilmastointia ei saa säätää alle 27 asteeseen.
Espanjaa ovat koetelleet tänä kesänä toistuvat helleaallot. Julkisten tilojen ilmastointia ei saa säätää alle 27 asteeseen.

BARCELONA Maanantaina espanjalaiskaupoissa saattoi vielä joutua palelemaan. Loppuviikolla barcelonalaisessa ruokakaupassa ei enää huomaa suurta eroa sisätilojen ja yli 30 asteen ulkolämpötilan välillä.

– Tänään olen hikoillut, kun normaalisti täällä on kylmä, sanoo kaupan kalatiskin työntekijä.

Syynä lämpimämpiin työoloihin on Espanjan hallituksen uusi energiansäästösuunnitelma (siirryt toiseen palveluun). Sen tavoitteena on vähentää kaasun kulutusta seitsemän prosenttia nykyisestä ensi kevääseen mennessä.

Suunnitelman mukaan säästöt saadaan aikaan muun muassa rajoittamalla julkisten tilojen jäähdyttämistä.

Sisälämpötilaa ei saa laskea ilmastoinnilla alle 27 asteeseen. Kauppojen ovien pitää olla vastaisuudessa suljettuina, jottei viileä ilma karkaa.

Lisäksi kauppojen valot ja kyltit sammutetaan iltakymmeneltä.

Pilar Dach kävi ruokakaupassa ja osti samalla tuulettimen. Hän ei aio enää käyttää ilmastointia. Kuva: Gabriel Bendahan

Säästösuunnitelma kiihdytti tuuletinkauppaa

Ruokakaupassa käynyttä Pilar Dachsia eivät aiempaa lämpimämmät kauppareissut haittaa edes helteellä. Kotiinsa hän on ostanut tuulettimen läheisestä kodinkoneliikkeestä.

– Minulla on ilmastointi, mutta tuuletin kuluttaa vähemmän sähköä, Dachs uskoo.

Tuulettimia kantavia ihmisiä näkyy Barcelonan yläkaupungin katukuvassa paljon.

– Kauppa käy aina helteellä, mutta tällä viikolla menekki on kasvanut entisestään, kertoo kodinkoneliikkeen myyjä Alejandra Goillo.

Alejandra Goillo myy tuulettimia liikkeessä, jossa ei ole ilmastointia. Hän pitää energiansäästötalkoita hyvänä asiana. Kuva: Gabriel Bendahan

Goillon työpaikkaa uudet rajoitukset eivät juuri koske, sillä siellä ei ole koskaan ollut ilmastointia.

– Onhan täällä lämmin, mutta olemme tottuneet siihen. Säästäminen on myös perusteltua Ukrainan sodan ja ilmastonmuutoksen vuoksi.

Pilar Dachsia huolestuttaa kuumuuden sijaan tuleva talvi. Silloin lämmityksen saa julkisissa tiloissa säätää korkeintaan 19 asteeseen.

Kotitalouksille lämmittäminen maksaa pitkän pennin maassa, jossa on tänä vuonna rikottu sähkön hintaennätyksiä.

Sähkön hinta on nyt laskenut (siirryt toiseen palveluun) alkukesän huippulukemista EU:n Espanjalle ja Portugalille myöntämän kaasun hintakaton ansiosta. Se tarkoittaa, että sähkön tuotantoon käytetty maakaasu ei saa maksaa enempää kuin 50 euroa megawattitunnilta.

Siitä huolimatta sähkö on edelleen historiallisen kallista (siirryt toiseen palveluun).

– Mieheni on sairas ja kylmyys pahentaa oireita, siksi tarvitsemme lämmitystä, 80-vuotias Dachs sanoo.

Miksi Espanja pääsee vähemmällä?

Seitsemän prosentin kaasusäästö on Espanjan vihreästä siirtymästä vastaavan ministerin Teresa Riberan neuvottelema kompromissi.

Tuulettimille riittää kysyntää Espanjan ennätyshelteissä. Kuva: Gabriel Bendahan

Sekä Espanja että naapurimaa Portugali vastustivat EU:n komission esitystä, jossa tavoitteena oli vähentää kaasun kulutusta 15 prosenttia. Espanja pelkäsi sen vahingoittavan liiaksi maan pandemian heikentämää taloutta ja pysäyttävän teollisuuden.

Espanja on myös yksi Venäjän maak (siirryt toiseen palveluun)aasusta vähiten riippuvaisista (siirryt toiseen palveluun) maista Euroopassa. Viime vuonna kaasusta alle 10 prosenttia tuotiin Venäjältä. Suurin osa Espanjan kaasusta tulee Algeriasta ja Yhdysvalloista, ja maan kaasuvarantojen tilanne on hyvä.

Espanjan kaasuputkien ja satamien kautta kaasua saadaan toimitettua muuallekin Eurooppaan, Ribera sanoi.

Hallitus esittelee syksyllä lisää toimia, joilla on tarkoitus säästää energiaa ja samalla taistella inflaatiota vastaan.

Pääministeri: Ilman solmiota on viileämpää

Ilmastointia ja lämmitystä koskevat määräykset eivät ainakaan toistaiseksi ulotu espanjalaisiin kotitalouksiin. Näin on pääministeri Pedro Sánchez luvannut.

Sanchez perää kuitenkin espanjalaisilta solidaarisuutta muulle Euroopalle ja vastuullisuutta, jotta "Putinin kiristys" ei tuota tulosta.

Hän on näyttänyt esimerkkiä esiintymällä julkisuudessa ilman solmiota (siirryt toiseen palveluun) ja kehottanut muita samaan.

– Ilman solmiota on viileämpää, eikä ilmastointia tarvitse laittaa niin kovalle, Sánchez neuvoi.

Solmiovinkki on herättänyt hilpeyttä etenkin keskellä lomakautta.

Ravintolayrittäjät ovat huolissaan energiatalkoista. Kuumuus karkottaa asiakkaat sisätiloista. Kuva: Gabriel Bendahan

Madridin aluejohtaja kieltäytyy noudattamasta

Säästötoimet ovat aiheuttaneet Espanjassa myös kiistaa.

Monet energia-asiantuntijat (siirryt toiseen palveluun) ovat pitäneet toimia toisaalta riittämättöminä ja toisaalta vaikeina toteuttaa. Madridin aluejohtaja Isabel Díaz Ayuso on uhannut (siirryt toiseen palveluun), ettei alue osallistu energiatalkoisiin.

Myös ammattiliitot ja yrittäjät ovat huolissaan. Ammattiliitot (siirryt toiseen palveluun) muistuttavat, että työpaikan lämpötila saa ylittää 25 astetta ainoastaan istumatöissä.

Espanjassa liikkeiden tapana on pitää ovea auki ilmastoinnista huolimatta. Kuva: Gabriel Bendahan

Energiatalkoiden ulkopuolelle jäävät muun muassa koulut ja sairaalat sekä esimerkiksi apteekit, joissa ehti jo herätä huoli lääkkeiden säilymisestä.

Farmaseutti Judit Feliun työpaikalla Barcelonan yläkaupungissa ilmastoinnin teho on asetettu nyt noin 25 asteeseen.

– Lääkkeiden säilyminen on pääasia, Feliu sanoo.

Vaikka Feliu on tottunut työpaikallaan ilmastointiin, kotona sitä ei ole.

– Kärsin kuumuudesta mutta yritän ajatella, ettei sille voi mitään. Kotona en myöskään halua käyttää ilmastointia, se on arvovalinta.

Joukkoliikenteestä tulee osittain ilmaista

Keskellä ennätyshelteitä espanjalaisia motivoi energiatalkoisiin ennen kaikkea raha.

– Eniten huolestuttaa inflaatio. Kaikki on kallistunut. Se motivoi säästämään ja suosimaan julkista liikennettä, sanoo bussia odottava José Luis Aguado.

Julkisen liikenteen käyttöön kannustaa myös Espanjan hallitus. Syyskuusta lähtien lähi- ja keskipitkän matkan junien sarja- ja kausiliput muuttuvat ilmaisiksi. Joillakin itsehallintoalueilla myös metro- ja bussilippujen hinnat laskevat.

Joukkoliikenne muuttuu Espanjassa osittain ilmaiseksi. Kuvassa ihmiset odottavat metroa Barcelonassa. Kuva: Gabriel Bendahan

Joukkoliikenteen käyttöä lisäämällä pyritään paitsi laskemaan energiankulutusta ja päästöjä, myös auttamaan yli 10 prosentin inflaatiosta kärsivää kansaa.

Juttua korjattu 8.8. klo 8.35: Isabel Diaz Ayuso on Madridin aluejohtaja, ei pormestari.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta sunnuntai-iltaan 7.8. kello 23:een asti.

Lue myös nämä jutut:

.
.