Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalla on jouduttu käyttämään hoitotyössä henkilöitä, joilla ei ole koronarokotusta – työntekijäpula keskeisin syy

Voimassa olevan väliaikaisen tartuntatautilain pykälän mukaan sote-palveluissa saa käytännössä käyttää vain erityisestä syystä työntekijöitä, jotka eivät ole rokottautuneet tai sairastaneet covid-tautia.

Hoitoalan työntekijöistä on ollut etenkin tänä kesänä pulaa. Arkistokuva. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Pohjois-Pohjanmaalla on jouduttu käyttämään hoitotyössä työntekijöitä, joilla ei ole koronarokotusta. Tapaukset ovat olleet lähinnä yksittäisiä, ja näin on toimittu muun muassa siksi, ettei työntekijöitä olisi muuten riittänyt potilastyöhön.

Tällaisia tilanteita on ollut esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Hallintoylihoitaja Pirjo Lukkarila kertoo, että kyseisissä poikkeustapauksissa työntekijältä on edellytetty kolmen vuorokauden sisällä otettua negatiivista koronatestitulosta.

Myös Oulun kaupungin ikäihmisten palveluissa on jouduttu yksittäisissä tilanteissa turvautumaan rokottamattomaan työntekijään, koska henkilöstö ei olisi muuten riittänyt.

– Tämä kesä on ollut haastava, ikäihmisten ympärivuorokautisten palveluiden palvelupäällikkö Maiju Tuisku sanoo viitaten hoitohenkilöiden saatavuuteen.

Tuisku arvioi, että pääsääntöisesti hoitohenkilökunta hänen toimialueellaan suhtautuu rokotteisiin myönteisesti ja huolehtii asianmukaisesta rokotussuojasta.

Tällä hetkellä voimassa olevan väliaikaisen tartuntatautilain 48a-pykälän mukaan sote-palveluissa saa käytännössä käyttää vain erityisestä syystä työntekijöitä, jotka eivät ole rokottautuneet tai sairastaneet covid-tautia.

Pykälä on voimassa vuoden loppuun. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sen jatkamisen tarvetta arvioidaan tulevan syksyn aikana.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

.
.