Hyppää sisältöön

James Webb -avaruusteleskoopilta julkaistiin uusi kuva – esittää kahden galaksin yhteentörmäyksessä syntynyttä rengasgalaksia

Kärrynpyörägalaksi sijaitsee eteläisellä tähtitaivaalla noin 500 miljoonan valovuoden etäisyydellä. Webbin ottama kuva paljastaa aiempaa tarkempia yksityiskohtia galaksista ja sen ympäristöstä.

James Webb -avaruusteleskoopin uusimmassa kuvassa näkyy Kärrynpyörägalaksina tunnettu rengasgalaksi sekä sen kaksi pienempää seuralaisgalaksia. Kuva: NASA, ESA, CSA, STScI

Yhdysvaltain ja Euroopan avaruusjärjestöt ovat julkaisseet uuden kuvan avaruusteleskooppi James Webbin tekemistä havainnoista. Kuva esittää Kärrynpyörägalaksia, joka sijaitsee eteläisellä tähtitaivaalla Kuvanveistäjän tähdistössä, sekä sen pienempiä seuralaisgalakseja.

Noin 500 miljoonan valovuoden päässä meistä sijaitseva Kärrynpyörägalaksi on harvinainen rengasgalaksi, joka on saanut nykyisen muotonsa suuren spiraaligalaksin sekä sitä pienemmän galaksin yhteentörmäyksestä.

Webb-teleskoopin infrapuna-aallonpituudella ottama kuva paljastaa aiempaa tarkempia yksityiskohtia Kärrynpyörägalaksista ja sen ympäristöstä. Samalla se tuo lisää tietoa siitä, miten galaksi on vähitellen kehittynyt miljardien vuosien aikana.

Nasan, ESAn ja Kanadan avaruusjärjestön yhteistyönä rakennettu James Webb -teleskooppi laukaistiin avaruuteen viime vuoden lopulla. Kun aiempi avaruusteleskooppi Hubble on toiminut pääasiassa näkyvän ja ultraviolettivalon alueella, uusi teleskooppi on erikoistunut havaintoihin infrapuna-aallonpituuksilla.

James Webb -avaruusteleskooppi on sijoitettu Maata kiertävän radan sijasta niin sanotun toisen Lagrangen pisteen läheisyyteen 1,5 miljoonan kilometrin päähän. Se kiertää Aurinkoa pysytellen koko ajan Maasta katsoen vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko.

Webb-teleskoopilta julkaistiin ensimmäiset tiedeyhteisön hartaasti odottamat kuvat heinäkuussa.

Lue myös:

.
.