Hyppää sisältöön

Kuopion keskuskentän stadionhankkeessa tarve löytää miljoonaluokan säästöt

Rakennuskustannusten nousu aiheuttaa paineita keventää rakennushanketta säästöjen löytämiseksi.

Hankesuunnitelman mukaan keskuskentälle rakennetaan katettu, 6000 istumapaikan katsomo. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Rakennuskustannusten kallistuminen aiheuttaa säästöpaineita Kuopion keskuskentän uuden jalkapallostadionin rakentamiseen. Kuopion kaupungin hankejohtaja Marko Väätäisen mukaan säästötarve on miljoonaluokkaa.

Kuopion kaupunki ja Kuopion Palloseura pohtivat nyt, millä ehdoilla ja kustannuksilla hanke voi edetä. Toisin sanoen pohdinnassa on, miten stadionin rakentamisen tai käytön kuluja voisi keventää niin, että esimerkiksi Kuopion Palloseuran liiketoiminta ei siitä kärsisi.

Rakennusliike YIT on jättänyt stadionin uudistamisesta kaupungille alustavan tarjouksen. Seuraavaksi vuorossa on kehitysvaihe, jossa muotoillaan lopullinen tarjouspyyntö. Esitys pyritään tuomaan elokuussa Kuopion kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Alun perin asia piti olla kaupunginhallituksen käsiteltävänä jo kesäkuussa.

Kuopion kaupunginvaltuuston kesäkuussa 2021 hyväksymän hankesuunnitelman mukaan keskuskentälle rakennetaan UEFAn kategoria kolmosen vaatimusten mukainen, 6000 katsojan stadion. Väätäisen mukaan katsojapaikkojen määrästä on muitakin vaihtoehtoja edelleen olemassa.

Tavoitteena uusi stadion vuonna 2024

Hankesuunnitelmassa stadionin rakennuskustannuksiksi arvioitiin runsaat 12 miljoonaa euroa. Suomen Palloliitolta hanke voi saada avustuksen, joka on 400 000 euron ja miljoonan euron välillä. Lisäksi hankkeeseen voi olla mahdollista saada opetus- ja kulttuuriministeriöltä liikuntapaikkarakentamisen avustusta.

Maanrakennustyöt voisivat alkaa vielä tänä syksynä. Jos hanke saa valtion avustusta, perustuksista eteenpäin rakentaminen voidaan aloittaa vasta avustuspäätöksen jälkeen keväällä 2023. Hankejohtaja Väätäisen mukaan tavoiteaikataulussa on silti mahdollista pysyä, jolloin stadionin rakentaminen valmistuisi kesään 2024 mennessä.

Hanke on suunniteltu toteutettavaksi kiinteistöleasing-rahoituksella ja elinkaarimallilla. Vuokra-aika on 20 vuotta. Kuopion kaupungin vuotuisiksi kustannuksiksi on arvioitu 686 000 euroa ja Kuopion Palloseuran vuosivuokraksi 337 000 euroa.

.
.