Hyppää sisältöön

Heinien siitepölykausi voi alkaa yhä aiemmin, jos ilmasto jatkaa lämpenemistään

Itä-Suomen yliopiston koordinoiman tutkimuksen mukaan lämpötilan ja hiilidioksidin määrän nousu aikaistaa heinien siitepölykautta.

Timotei kasvaa esimerkiksi tienvarsilla. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Heinien siitepölykausi alkaa Suomessa tulevaisuudessa huomattavasti aikaisemmin kuin tällä hetkellä selviää Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen koordinoimassa tutkimuksessa.

Heinät kukkivat tyypillisesti keskikesän aikaan, mutta tutkimuksessa tehdyissä kasvatuskokeissa huomattiin, että siitepölyn tuotanto alkoi jopa 20 päivää aikaisemmin.

Kokeessa kasvatettiin timoteitä ja nurmipuntarpäätä. Kasvatuskammion lämpötila ja hiilidioksimäärä kohotettiin vastaamaan oletettuja lukuja tämän vuosisadan loppupuolella.

Tämän lisäksi kasvatuskokeessa huomattiin kohotetun hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistavan timotein fotosynteesikapasiteetin eli kasvit sitoivat ilmakehän hiilidioksidia tehokkaammin.

Vielä kesken olevassa tutkimuksessa pyritään selvittämään myös, kuinka paljon enemmän allergisoivaa ja voimakkaampia oireita aiheuttavampaa heinien siitepöly on 2050-luvulla.

Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen lisäksi Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa ovat mukana Ilmatieteen laitoksen Itä-Suomen ilmatieteellinen tutkimuskeskus ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö.

Lue lisää:

.
.