Hyppää sisältöön

Ryteiköstä kuuluu vain rouskutus, kun lammaskatras hyökkää jättipalsamin kimppuun – lupaava kokeilu saa jatkoa

12 lammasta on sijoitettu laiduntamaan Porissa kaikkein pahimmille jättipalsamin kasvupaikoille. Tehokas lauma on syönyt jo ensimmäisen kohteensa tyhjäksi kasvista.

Porin kaupunki on pestannut 12 lammasta kesätöihin taltuttamaan jättipalsamin. Kuva: Kati M. Rantala / Yle

Porissa on saatu alustavasti hyviä kokemuksia lampaiden hyödyntämisestä jättipalsamin hävittämisessä.

Kahdentoista lampaan katras on laiduntanut alkukesän Toejoen Polkkapuistossa ja syönyt valtaosan alueen jättipalsameista.

Lampailla riittää vielä hommia Porin luotojen alueella, jonne ne vastikään siirtyivät. Toejoen Polkkapuiston ne ehtivät jo tyhjentää jättipalsamista. Kuva: Kati M. Rantala / Yle

– Ensin ympäristössä oli muitakin herkullisia kasveja, eikä lampaat heti ottaneet jättipalsamiin kontaktia. Polkkapuisto oli kuitenkin täynnä jättipalsamia, jonka lampaat aika pian söivät pois, kertoo projektikoordinaattori Anne Salo Porin kaupungilta.

Haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu jättipalsami leviää erityisen tehokkaasti vesistöjen kautta siementen kelluessa veden pinnalla. Tänä kesänä kokeilussa olevat Polkkapuisto ja luotojen alue ovat kaupungin pahimpia jättipalsamikeskittymiä.

Lampaat ovat ilahduttaneen porilaisia läsnäolollaan. Ne aiotaan pestata ensi vuonnakin jatkamaan kitkentähommia. Kuva: Kati M. Rantala / Yle

Vaikka töitä on paljon, tehokas lauma on ehtinyt ilahduttaa kaupungin asukkaita.

– Ihmiset ovat onneksi kunnioittaneet eläimiä eivätkä ole tehneet mitään ilkeyksiä. Lampaat ovat herättäneet paljon kyllä ihastusta paikallisissa, jotka ovat kiitelleet taajamiin tuoduista eläimistä. Lapset ovat tietysti olleet riemuissan, Anne Salo naurahtaa.

Lampaat ovat osa Porin kolmivuotista haitallisten vieraslajien torjuntahanketta, ja niitä aiotaan käyttää kitkemisessä myös ensi kesänä.

Pori pyytää kaupunkilaisilta tänä vuonna havaintoja jättipalsamista, jotta ne pystytään kartoittamaan hävitystä varten. Tietoa vieraslajien torjunnasta ja siihen osallistumisesta löytyy Porin kaupungin sivulta tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

.
.