Hyppää sisältöön

Perheenisä murtui, kun ei voinut tarjota lapsilleen päivää Linnanmäellä – syynä Helsingin massiivinen palkkakaaos, joka jatkuu edelleen

Helsingin kaupungilla on edelleen yli sata palkkaa täysin maksamatta. Ongelmia palkanmaksussa on ollut nyt kuukausia.

Palkanmaksussa ilmenneiden virheiden korjaamiseen osallistuu laajasti koko palkkahallinnon henkilöstö, kaupungilta kerrotaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vihaa, raivoa, pettymystä, hämmennystä.

Sitä kaikkea Helsingin kaupungin jo kuukausia jatkunut palkkasotku on nuoriso-ohjaaja Esa Suomisessa herättänyt.

Suominen on yksi niistä tuhansista työntekijöistä, joille kaupunki ei ole maksanut palkkaa oikein.

Palkanmaksu on kangerrellut pahasti keväästä lähtien. Kaupungin mukaan taustalla on tuolloin käyttöönotettu uusi palkanmaksujärjestelmä.

Helsinki on Suomen suurin työnantaja (siirryt toiseen palveluun). Osalle työntekijöistä palkkaa on maksettu liian vähän, liikaa tai ei ollenkaan.

Esa Suominen kertoo kokeneensa koko kirjon. Tämänhetkistä tilannettaan hän ei tiedä tarkalleen, sillä palkkakuittia ei ole aina tullut.

– En tiedä, saanko elokuussa oikeaa palkkaa. Heinäkuun palkka oli se, mikä pitikin. Mutta se on ainoa palkka, jonka olen saanut oikein [alkuvuoden jälkeen].

Tilanteella on ollut niin taloudellisia kuin terveydellisiävaikutuksia. Eivätkä ne ole rajoittuneet pelkästään Suomiseen itseensä, vaan myös hänen lapsiinsa ja puolisoonsa, jopa hänen äitiinsä.

– Äskettäin kun luin uutisista, että palkkatietoja on myös jäänyt ilmoittamatta tulorekisteriin, ahdisti niin kovasti, etten nukkunut kahteen yöhön. Tämä tilanne on ollut perheellemme kokonaisvaltainen kokovartalokramppi.

Nelilapsinen perhe on riippuvainen Suomisen tuloista, sillä hänen puolisonsa hoitaa nuorimpia tällä hetkellä kotona.

– Jokainen voi ajatella, millaisen stressin tällainen palkkasotku aiheuttaa pienipalkkaiselle perheelle ja mitä se tekee terveydelle. Ei mitään kovin hyvää.

Esa Suominen kertoo työskennelleensä Helsingin kaupungilla "enemmän ja vähemmän" 1990-luvun lopulta asti. Hän sanoo, että rakastaa yhä työtään, mutta siitä pitää saada korvaus ajallaan. Kuva: Esa Suominen

Yli sata palkkaa täysin maksamatta

Suomisen huoli elokuun palkasta on perusteltu, sillä palkanmaksuongelmat jatkuvat Helsingin kaupungilla edelleen.

Eiliseen torstaihin mennessä täysin puuttuvia palkkoja oli maksamatta 124 kappaletta. Tilanne on kuitenkin parantunut kesän aikana, sillä esimerkiksi vielä kesäkuun puolivälissä luku oli 412.

Muita palkkavirheitä oli viikko sitten torstaina noin 4 800, kertoo Helsingin Taloushallintopalvelun väliaikainen toimitusjohtaja Päivi Turpeinen. Määrällisesti eniten oli pieniä, alle 500 euron suuruisia palkkavirheitä. Niitä oli tuolloin kaikkiaan vajaa 3 000 kappaletta.

Liikaa maksettuja palkkoja on kymmenisen prosenttia palkkavirheistä. Ne peritään ensisijaisesti työntekijöiden seuraavista palkoista takaisin, Turpeinen toteaa.

Millaista apua kaupunki tarjoaa niille, jotka eivät ole esimerkiksi saaneet palkkaansa kokonaan?

– Maksamattomat palkat priorisoidaan, ja ne pyritään hoitamaan kuntoon maksumääräyksellä kahden arkipäivän sisällä siitä, kun ilmoitus on tullut palkanlaskentaan. Muut virheet korjataan niin pian kuin mahdollista. Korvauksista on valmistelu käynnissä, Turpeinen vastaa kysymykseen sähköpostitse.

Hän pahoittelee palkanmaksussa olleita virheitä ja niiden vaikutuksia ihmisten arkeen. Virheiden korjaamiseen osallistuu laajasti koko palkkahallinnon henkilöstö.

– Tilanne on yksittäisen työntekijän kannalta erittäin ongelmallinen, ja teemme kaikkemme, että virheet saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti.

Tilille kilahti kymppitonni

Sosiaalityöntekijä Antti Junttila lukeutuu niihin työntekijöihin, joille kaupunki on maksanut liikaa palkkaa.

Kun Helsinki keväällä siirtyi uuteen palkanmaksujärjestelmään, Junttila sai palkkansa ensin kahdesti myöhässä. Kolmannella kerralla, kesäkuussa, tilille kilahti yllättäen runsas kymppitonni eli 10 408,30 euroa.

Yle kertoi Junttilan kokemuksesta aiemmin kesällä. Hän ei ollut tuolloin saanut kaupungilta vastausta siihen, mitä rahoille tapahtuu ja mitä hänen pitäisi tehdä.

Eikä hän ollut saanut vastausta siihenkään mennessä, kun jäi viime viikolla lomalle.

– Mitään yhteydenottoa ei tullut eikä ohjeistusta, mitä pitäisi tehdä.

Heinäkuussa Junttilalle maksettiin lomarahat, mutta ei palkkaa.

Hän kuvailee tilannetta hämmentäväksi. Oma rahankäyttö on ollut tavallista epävarmempaa.

– Ei minulle ole sanottu, onko niin, että [liikamaksua] vähennetään jatkossakin seuraavat kuukaudet palkasta; ettei palkkaani makseta. Vai käsketäänkö minua maksamaan se kerralla takaisin – ja voinko luottaa siihen.

Junttila sanoo epävarmuudesta huolimatta käyttäneensä rahaa ikään kuin palkkana.

– Muutakaan rahaa ei ole käytettävissä.

Epätietoisuudessa elää myös Mikael Rosberg.

Hän työskenteli Helsingin kaupungilla nuoriso-ohjaajana toukokuun loppuun asti, minkä jälkeen hän siirtyi yrittäjäksi. Lopputilin oli määrä tulla hänelle kesäkuussa, mutta sen sijaan tilille ilmestyikin suunnilleen yhden kuukauden palkan suuruinen summa.

– En nähnyt palkkakuitteja, enkä tiennyt, oliko kyseessä lopputili vai mitä rahaa se oli, Rosberg kertoo.

Nuoriso-ohjaajana työskennellyt Mikael Rosberg jäi Helsingin kaupungin palveluksesta toukokuun lopussa. Hän odottaa lopputiliä edelleen. Kuva: Mikael Rosberg

Hän yritti aktiivisesti selvittää asiaa, mutta varmaa tietoa ei tuntunut löytyvän. Viimein heinäkuun lopulla, monipolvisen selvitystyön päätteeksi hänelle ilmoitettiin, että hänelle oli maksettu vahingossa palkkaa kesäkuun ajalta ja se perittäisiin häneltä takaisin.

– Olen elänyt täysin pimennossa siitä, mitä rahaa on tullut ja mitä on tulematta. Mutta tähänkään päivään mennessä lopputiliä ei ole tullut.

Tilanne voi vaikeuttaa Rosbergin alkua yrittäjänä.

– Yrittäjänä en esimerkiksi voi nostaa starttirahaa, jos saan palkkaa tai etuuksia mistään muualta. Starttirahan saaminen katkeaa silloin.

Jos taas jo maksettu raha peritään todella täysimääräisenä takaisin, hän joutuu todennäköisesti ottamaan lainaa sitä varten.

– Meitä on perheessä kolme: pieni lapsi ja vaimo, joka opiskelee. Itse olen yrittäjä. Ei meillä ole sellaista rahaa.

"Olemme nyt velkaa"

Esa Suominen toteaa, että heidän perheensä on tottunut elämään niukasti muutenkin, mutta palkkasotku on hankaloittanut arkea siitä huolimatta.

Eräs iso ja välttämätön hankinta oli mahdollinen vain siksi, että kohdalle sattui ymmärtäväinen yksityisyrittäjä.

– Sanoimme hänelle, ettei meillä ole varaa maksaa juuri nyt, kaupungin palkkasekoilun takia. Hänellä oli niin kova luotto meihin, että teimme sen hankinnan. Mutta tietenkin olemme tälle yrittäjälle nyt velkaa.

Toisen esimerkin Suominen kertoo parin päivän takaa Linnanmäeltä.

Perhe oli viettämässä päivää huvipuiston ilmaislaitteissa. Jossain vaiheessa osa lapsista alkoi ihmetellä, miksi he eivät pääse kaikkiin laitteisiin ja miksi heidän perheellään ei ole siihen varaa.

– Jouduimme lähtemään sen takia pois, koska olin niin ahdistunut. En pystynyt tarjoamaan sitä, mitä muilla lapsilla oli.

Suominen on kokenut Helsingin palkanmaksuongelmat niin vakaviksi, että on tehnyt niistä rikosilmoituksen kolmen muun henkilön kanssa.

Hän korostaa, että on edelleen lojaali työtään kohtaan, mutta siitä on maksettava korvaus ajallaan.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 6. elokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

.
.