Hyppää sisältöön

Hattulan massiivinen vesijohtovuoto saataneen vihdoin tukittua – maastoon on valunut kuukausien ajan miljoonia litroja juomavettä

Vuotopaikka on saatu rajattua putkistossa. Vesijohtovuoto havaittiin huhtikuussa, ja pahimmillaan maastoon valui 300 000 litraa puhdasta juomavettä vuorokaudessa.

Valtavat maastoon kadonneet vesimäärät eivät aiheuta ympäristölle vaaraa. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Hattulan massiivinen vesijohtovuoto on nyt saatu rajattua 450 metrin matkalle putkistossa. Kaivinkone on aloittanut työt Teollisuustiellä keskiviikkona. HS-veden verkostopäällikkö Ari Kaunisto on toiveikas, että vuotokohta löydetään vielä tämän viikon aikana.

Pahimmillaan puhdasta juomakelpoista vettä valui maastoon 300 000 litraa vuorokaudessa. Pienempiä venttiilivuotoja on saatu tukittua pitkin kesää. Viime viikkoina vettä on valunut hukkaan 200 000 litraa vuorokaudessa.

Vuotokohtaa on huhtikuusta lähtien yritetty löytää yleisövihjeiden avulla, lämpökamerakuvauksilla ja sulkemalla venttiilejä. Helikopterilla tehdyt lämpökamerakuvaukset paljastivat maastossa useita kohtia, jotka olisivat voineet olla vuotokohta, mutta lähempi tarkastelu tuotti vesiperän.

Viime viikkojen aikana vuotokohtaa on paikallistettu sulkemalla venttiilejä ja kuuntelemalla maastossa kuuluuko kohinaa yhä, vaikka ventiilit ovat kiinni. Nyt vuotokohta on rajattu 450 metrin matkalle, mutta tätä tarkempaan rajaamiseen saatetaan tarvita vielä ylimääräinen ventiili.

HS-vesi on toiveikas, että keskiviikkona alkaneet kaivuutyöt tuottavat tulosta saman viikon aikana. Massiivinen vesivuoto ei ole aiheuttanut ongelmia veden riittävyydessä HS-veden alueella.

.
.