Hyppää sisältöön

Merikotkalla on kasvava rooli merimetsokannan rajoittajana, koska se syö niiden munia ja poikasia

Merikotkan vaikutus merimetson pesimäkantaan näkyy viiveellä. Maan suurimmat merimetsoyhdyskunnat pesivät Raumalla.

Merikotka. Kuvituskuva.

Merikotka vaikuttaa merkittävästi Itämeren merimetsoihin. Merimetsoyhdyskuntien läheisyydessä tehdyt merikotkahavainnot ovat runsastuneet viime vuosina.

Uuden tutkimuksen mukaan kasvava merikotkakanta vaikuttaa sekä merimetson pesimäyhdyskuntien sijaintiin että niiden poikastuottoon.

Merikotka voi syödä merimetsojen munia ja poikasia sekä varastaa merimetsojen pyydystämiä kaloja. Lisäksi merikotka pelottaa aikuisia merimetsoja pesiltään, jolloin merimetson munat ja poikaset jäävät alttiiksi saalistaville lokeille ja varislinnuille, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

– Saalistus ja häirintä voi olla niin suurta, että yhdyskunta ei tuota kesällä yhtään jälkeläistä.

Merimetsokanta ei enää kasvanut

Merikotkan vaikutus merimetson pesimäkantaan näkyy parin kolmen vuoden viiveellä, kun sukukypsyysiän saavuttaneita merimetsoja palaa entistä vähemmän synnyinseuduilleen.

Suomen merimetsokanta ei ole enää kasvanut vuoden 2015 jälkeen, ja aivan viime vuosina kanta on ollut lievässä laskussa.

Maan suurimmat merimetsoyhdyskunnat pesivät Raumalla.

Lue lisää:

.
.