Hyppää sisältöön

Omakotitalon pihassa on jatkuva oravien luonto-live, jota Laura Korkeakoski kuvaa ja jakaa sosiaalisessa mediassa

Someilmiön ylläpitäminen vaatii jatkuvaa ideointia, työtä ja säännöllistä julkaisua. Laura Korkeakoskelle tuli talvella haikea olo, kun oravat katosivat pihapiiristä. 

Oravat ovat vikkeliä ja uteliaita otuksia. Tämän kuvan pähkinöitä sisältänyt koripallo katosi parempiin suihin metsään vilahtaneen veijarin mukana. Kuva: Laura Korkeakoski

Neljä oravaa liikkuu vikkelästi polkupyörän, kuuraketin, lentokoneen ja ruokinta-automaatin välillä. Ikkunan takana sisällä olohuoneessa on ihan hiljaista. Laura Korkeakoski painaa välillä kaukolaukaisinta, jolloin oravien ruokintapaikalle asetettu järjestelmäkamera käy.

– Tulikohan hyvä kuva? Sitä on mahdotonta tietää ennen kuin näkee, pohtii Joensuun Suhmurassa Pohjois-Karjalassa asuva Korkeakoski.

Orava tutkii taideteoksia ruokintapaikalla.
Joensuulaisen omakotitalon pihan erikoisella ruokintapaikalla temmeltää jopa neljä oravaa yhtä aikaa.

– Oravat katosivat lumien tultua talvehtimaan jonnekin muualle. Siitä tuli ihan haikea mieli ja mietin, palaavatko ne enää.

Oravat palasivat ja entistä suuremmalla joukolla. Tänä kesänä pihassa on käynyt kuusi eri oravaa.

– Huomasin oravat keväällä tuolla ojan toisella puolella ja aloin ruokkimaan niitä siellä kauempana metsässä, kunnes kameraan jäi kuva käärmeestä.

Oravien katselu on rentouttavaa puuhaa. Laura Korkeakoski ja Ruska-koira tuijottavat mieluummin ulos kuin televisiota. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Luontokuvausta jo pitkään harrastanut nainen innostui pari vuotta sitten kuvaamaan pihassa lintujen eväitä syöneitä oravia.

Hän alkoi viritellä tuuheahäntien ruokintapaikalle erilaisia lavasteita kuten koripalloa ja koria, mikrofonia, veneitä ja kukka-asetelmia. Erilaista kuvausrekvisiittaa on kymmenittäin ja lisää tulossa.

– Ihan kaikkea en voi paljastaa enkä tiedäkään. Mieheni niitä rakentelee ja keksiikin osittain.

Oravat ovat koko perheen harrastus. Laura Korkeakoski ja Veeti Oinonen puuhastelevat ruokintapaikalla joskus yhdessäkin. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle

Kyseessä on koko perheen harrastus, jossa mukana ovat myös puoliso Jani Oinonen ja ensimmäisen luokan aloittava Veeti-poika.

– On niitä ihan kiva katsella, vaikka välillä kyllästyttää, tuumaa Veeti ja katoaa huoneeseensa soittamaan sähkökitaralla Klamydiaa.

Korkeakoskea harrastuksessa kiehtoo kuvaaminen ja kuvissa onnistuminen.

Laadukkaiden kuvien säännöllinen julkaiseminen pitää myös some-yleisön mielenkiinnon yllä. Korkeakoski pyrkii julkasemaan Instagramissa 2–3 kuvaa viikossa.

– Palaute on ollut positiivista, ja tärkein tavoitteeni onkin jakaa hyvää mieltä.

Orava-valokuvien tärkein tehtävä on tuoda iloa ihmisille. Kuva: Laura Korkeakoski

Oravatilillä on noin 2500 seuraajaa. Tykkäyksiä kuvat saavat vaihdellen sadasta lähes 800:aan.

– Kesällä on helppoa, kun oravat ovat usein liikkeellä ja saa uusia kuvia. Viime talvesta viisastuneena olen ottanut nyt kesällä talveksi varastoon kuvia esimerkiksi oravista ja ilotulitusraketeista.

Laura Korkeakoski ideoi miehensä kanssa jatkuvasti erilaista kuvausrekvisiittaa. Tämä kuva pistää miettimään, millaista mahtaa olla oravien huumori. Kuva: Laura Korkeakoski

Kuulostaa vaaralliselta ja siksi Korkeakoski painottaakin, että oravat eivät missään tilanteessa ole kuvauksissa vaarassa tai pakotettuina vaan niillä on aina poispääsy. Houkuttimina on turvallista ravintoa: auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä.

Oravakuvia löytyy Instagram-tililtä peanut_multitalented_squirrel (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Oravat eivät näe punaista ja 5 muuta asiaa, joita et ehkä tiennyt pörröhännästä

Satu Vaarula voitti pelkonsa ja sukelsi kameran kanssa pimeyteen: kuvat paljastavat pinnanalaisen maailman, jossa ihmisen jälki ei näy