Hyppää sisältöön

Maa järisi Inarissa lähellä asutusta – ääni kuulosti lentokoneelta ja kodeissa tärähti

Pohjois-Suomessa tapahtuu useita maanjäristyksiä vuodessa, mutta yleensä ne jäävät huomaamatta, koska eivät tapahdu lähellä asutusta.

Inarissa maa järisi tiistai-iltana kello 22 jälkeen. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle, Lähde: Seismologian instituutti

Inarissa oli maanjäristys tiistai-iltana kello 22 jälkeen. Seismologian Instituutista vahvistetaan, että kyseessä oli kahden magnitudin järistys, josta tuli myös useampi yleisöhavainto.

Ylelle Inarista lähetetyissä viesteissä todetaan muun muassa, että koko talo tärähti maanjäristyksen voimasta. Toisessa paikassa kuvailtiin, että se tuntui kuin lentokone olisi laskeutunut lähelle.

Myös kesälomaa Inarijärven rannalla viettävä Arttu Jutila havaitsi järistyksen.

– Maanjäristys tuntui parin sekunnin mittaiselta tärähdykseltä ja murahdukselta, ihan kuin jokin iso auto olisi ajanut aivan liian lujaa ja liian läheltä kotitalon ohi. Omaisuus säilyi täysin ehjänä. Tänään lomaohjelmassa oli talon sokkelin huoltomaalaus, eikä siinä näkynyt edes halkeamia, sanoo Jutila.

Kokemuksesta Jutila tunnisti että kyseessä oli maanjäristys.

– Keväällä 2016 opiskelin Huippuvuorilla ja siellä tunsin 5.1 magnitudin maanjäristyksen. Se oli paljon voimakkaampi kuin tämä Inarissa ollut, mutta sen kokemuksen ansiosta epäilin heti tämänkin olleen maanjäristys.

Kyseessä on varsin yleinen maanjäristys Pohjois-Suomen alueella, kertoo seismologi Tuija Luhta Seismologian Instituutista.

– Kyllä näitä sattuu useita vuosittain. Inarin seutu on sellaista, että siellä aika usein maa tärisee. Pieniä maanjäristyksiä on aika säännöllisesti.

Kuva: Seismologian instituutti

Usein maanjäristykset jäävät huomaamatta, mutta nyt järistys sattui lähelle asutusta.

– Jos tuo olisi sattunut 10–20 kilometriä Itään päin niin tuskin kukaan olisi sitä huomannut, mutta nyt se sattui sen verran lähelle Inarin keskustaa niin ihmiset havaitsivat sen, kertoo Luhta.

Lue myös:

Äänekäs maanjäristys tärisytti ikkunoita Enontekiöllä – "Hajosiko nyt vanha lämmitysjärjestelmä", ihmetteli Iisko Matti Näkkäläjärvi

Enontekiöllä ei ole havaittu jälkijäristyksiä perjantain ison jyrähdyksen jälkeen – Seismologi: Suomessa tavallisesti järähtää kerran, ja sitten on taas rauhallista