Hyppää sisältöön

Tämä kesä on ollut jättilohien aikaa Tornionjoella – jokeen on noussut 40 vuoden seurantahistorian suurimmat lohet

Tornionjoesta on saatu lukuisia jopa yli 20-kiloisia lohia.  Luonnonvarakeskuksen seurantahistoriassa vuosi on ennätyksellinen suurlohien koon ja määrän suhteen.

Merikarvialainen Rasmus Ojamo sai jättilohen Tornionjoesta juhannuksen alla. Kuva: Jaakko Ojamo

Luonnonvarakeskuksen tutkijat ennustivat jo keväällä, että Tornionjokeen voisi nousta tänä vuonna tavallista isompia lohia. Ennuste on toteutunut hyvin, isoa kalaa on tullut enemmän kuin koskaan.

– Lohen koko on ollut todella suurta, joesta on tullut kymmeniä yli kahdenkymmenen kilon lohia, kertoo Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Ville Vähä.

Suurkalojen koko ja määrä on ennennäkemätön Luonnonvarakeskuksen ja sitä edeltäneen Riistan- ja Kalantutkimuslaitoksen seurantahistorian aikana.

– Meillä on seurattu saaliita 80-luvun alusta lähtien, ja voi sanoa, että tähän 40 vuoteen on nyt tullut poikkeuksellisen suurta kalaa, Vähä sanoo.

Jokeen nousee lohta yhä parin sadan kalan päivävauhtia

Kaloja on noussut Tornionjokeen keskimääräisesti. Tuorein kaikuluotainlukema 3. elokuuta kertoo lohien lukumääräksi 47 481. Toisaalta kausi on vielä kesken ja uusia lohia tulee jokeen edelleen parinsadan yksilön päivävauhtia, mutta lähellekään ennätysvuosia ei tänä kesänä päästä.

– Yleiset odotukset saattoivat olla, että nousu olisi vähän parempi, mutta varsinkin tuota kossia eli yhden merivuoden lohta on ollut niukasti vielä tähän mennessä, Ville Vähä kertoo

Virallinen saalistilasto saadaan vuoden loppuun mennessä. Näppituntuma Luonnonvarakeskuksessa on, että keskimääräisestä noususta huolimatta lohia on saatu saaliiksi hyvin.

– Tällä hetkellä ollaan vapaaehtoisten saalisilmoitusten varassa. Kun katsoo rantatilastoja ja netissä olevia tilastoja minkä verran sinne on tullut kalaa, niin kyllä se nousumäärään nähden näyttää ihan hyvältä. Ei tästä huono vuosi saaliiden puolesta tule, toteaa Vähä.

.
.