Hyppää sisältöön

Loppuunmyyty festivaali ei välttämättä tarkoita, että järjestäjä voi huokaista helpotuksesta

Alueen koko asettaa Kemissä rajoituksensa tapahtuman laajentamiselle. Festivaalikävijät Laura Pelimanni ja Niina Kolehmainen pitävät Satama Open Airia mukavan pienenä ja viihtyisänä.

Festareilla viihdytään vaikka keli olisi mikä
Festareilla viihdytään vaikka keli olisi mikä

Kemin Ruutinrannassa juhlitaan viikonloppuna jo perinteeksi muodostuneessa Satama Open Air -festivaalissa. Tänä vuonna tapahtuma myytiin loppuun hyvissä ajoin, mutta järjestäjä ei silti voi vielä huokaista helpotuksesta.

– Loppuunmyyty tapahtuma ei tarkoita enää automaattisesti, että järjestäjä olisi kuivilla ja ei voisi tehdä miinusta, muistuttaa tapahtumaa järjestävän Eventworksin promoottori Markku Köngäs.

Esimerkiksi erilaiset tarjouskampanjat vaikuttavat lopulliseen tulokseen.

– Meillekin neljä tuhatta päiväkävijää tulee edullisemmalla ystävänpäivän tarjoushinnalla. Vielä kun tästä määrästä vähennetään VIP-asiakkaat jää ainoastaan tuhat asiakasta, jotka ovat hankkineet lipun normaalilla hinnalla. Kaikesta huolimatta koemme tarjouskampanjan olevan perinne ja osoitus kanta-asiakkaitamme kohtaan, joten siitä emme halua luopua.

Lipunmyynnin lisäksi oheispalveluiden myynnillä onkin tärkeä rooli tapahtuman kannattavuudessa.

– Lopputulosta tasoittavat kaikki tapahtuman oheispalvelut, kuten bussikuljetukset ja erilaiset myyntipisteet alueella, sanoo Köngäs.

Kävijämäärää ei voi enää nykyisestä kasvattaa, sillä alue asettaa omat rajoituksensa.

Torniosta ja Oulusta juhlimaan saapuneet Laura Pelimanni ja Niina Kolehmainen pitävät kuitenkin Satama Open Airin nykyistä kokoa hyvänä.

– Tämä on mukavan pieni festivaali. Täällä on hyvät artistit ja alueelle mahtuu hyvin, Kolehmainen sanoo.

Satama Open Air alkoi perjantaina Suvi Teräsniskan konsertilla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Työntekijäkustannukset nousseet huimasti

Tapahtumien työntekijäkustannukset ovat nousseet hurjasti viimeisten vuosien aikana. Yli 35 vuotta alalla ollut Köngäs ihmettelee kehitystä.

– Välillä tuntuu, että onko tapahtuman järjestämisessä edes järkeä, kun kustannukset ovat niin pilvissä. Pelkän infran rakentamiseen menee helposti 20 000 euroa, ja työntekijöiden tuntiliksat ovat kasvaneet huimasti.

Vapaa-ajan arvo on myös noussut ja työvoiman saaminen on entistä vaikeampaa.

– Festivaaleille hankitaan paljon työvoimaa urheiluseuroista ja yhdistyksistä – nyt kun vaakakupissa on arvoaan nostanut vapaa-aika, on talkookorvaukset nousseet merkittävästi, jotta muun muassa urheiluseuroihinsa talkoilevia saadaan töihin.

– Myös artistipalkkiot kasvavat vuosittain, ja alati muuttuva artistien suosio vaikuttaa artistikuluihin, lisää Köngäs.

Katso koko lähetys Satama Open Air -festivaaleilta:

Satama Open Air alkoi Kemissä

Keikkapalkkioiden lisäksi artistien majoitukseen kuluu paljon rahaa.

– Esimerkiksi nyt olemme varanneet pelkästään artisteille 200 hotellihuonetta, kertoo Köngäs.

Satama Open Airissa esiintyvät muun muassa Antti Tuisku, Sanni, Apulanta, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Kotiteollisuus ja JVG.

Torniolainen Eventworks Oy järjestää tapahtumia, vuokraa kalustoaan ja henkilökuntaa useille tapahtumille ympäri Suomen. Satama Open Airin jälkeen se järjestää Rovaniemellä Santa Open Airin. Myös tämän festivaalin lipunmyynti on hyvässä vauhdissa.

Lue myös:

5.8. klo 17.29 lisätty Laura Pelimannin ja Niina Kolehmaisen kommentit.

.
.