Hyppää sisältöön

Polttopuut viedään klapiyrittäjiltä käsistä, kun energian hinta nousee – Polttopuukauppias: "Talvella on huutava pula kuivasta puusta, se on varma juttu"

Bensan hinnan nousu on nostanut myös polttopuiden hintaa.

Suomalaiset ovat valmistautuneet lämmittämään koteja puilla. Arkistokuva. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Polttopuihin kohdistuu nyt Suomessa erittäin kova kysyntä, kun energian hinta nousee. Tulevan talven osalta varoitellaan suoranaisesta energiakriisistä etenkin, jos talvesta tulee kylmä ja kaasunsaanti Eurooppaan sakkaa.

Viime aikoina on väläytelty suoranaisia energian säännöstelytoimia takavuosikymmenien tapaan. Kodin lämmityskustannukset saattavat hypähtää vielä uudelle tasolle.

Ihmiset ovat alkaneet varautua talveen tänä vuonna ajoissa. Arkistokuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Neljäkymmentä vuotta alalla toiminut klapikauppias sanoo kaupan käyvän hurjempana kuin koskaan aiemmin hänen urallaan.

– Klapien kysyntä alkoi kasvaa jo korona-aikana, kun ihmiset viettivät paljon aikaa kotona ja mökillä, Reijo Kuronen pieksämäkeläisestä Metsäpalvelu Kurosesta sanoo.

Kuronen ajaa halkoja myös Keski-Suomeen.

Hän ennakoi talveksi klapiniukkuutta. Tilannetta kärjistää puun tuonnin loppuminen Venäjältä.

– Talvella on huutava pula kuivasta polttopuusta, se on varma juttu. Kenelläkään ei riitä varastot.

Halkojen hinta nousi

Samaan aikaan polttoaineen hinnannousu vaikuttaa suoraan tavaraa kuljettaviin yrityksiin ja esimerkiksi Jyväskylän seudulla toimiva Klapikeisari-yritys on korottanut hintoja kymmenen euroa heittomotiltaa.

Myös Metsäpalvelu Kurosen yrittäjä on viilannut hintoja ylöspäin.

– Ei se lainkaan vastaavaa nousua ole kuin sähkön hinnassa. Täytyy pitää älli päässä hintojen kanssa, sanoo Kuronen, joka kuljettaa itse valtaosan klapeistaan asiakkaille.

Puumalassa Arton Pilkkeen yrittäjä Arto Salo on myynyt pian kaikki tämän vuoden polttopuut. Hän huomasi sesongin alkaneen noin kuukauden tai puolitoista tavallista aiemmin.

– Pahoin pelkään, että osa jää ilman puita, Salo sanoo.

Arto Salo kuljettaa polttopuutilauksia Etelä-Savoon ja Etelä-Karjalaan. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Arton Pilkkeellä on tänä vuonna ollut paljon uusia asiakkaita, ja monet ovat ostaneet aiempaa isompia puumääriä. Osa on tuplannut edellisvuosien polttopuutilauksensa.

Salo on jo ohjannut polttopuiden ostajia muille yrittäjille. Hän kertoo tulevan 1,5 kuukautta kuluvan tilausten toimituksissa Itä-Savoon ja Etelä-Karjalaan.

Lue lisää:

.
.