Hyppää sisältöön

Tältä näyttää pellolle pystytetty kuntosali, jossa voima kasvaa kottikärryä työntämällä – idean keksijä: "Nautin eniten, kun saa tehdä oikeaa työtä"

Maatilakuntosalilla hyödynnetään oppeja rankoissa fyysisissä tilan töissä kertyvästä lihaskunnosta.

Anu Markus näyttää, miten farmikuntosali toimii.
Anu Markus näyttää, miten farmikuntosali toimii.

Toiminnallinen kuntosaliharjoittelu eli crossfit on ollut suosittua jo vuosia, ja ulkovoimailupaikkakin löytyy melkein jokaisesta kunnasta.

Toistaiseksi Suomessa ei kuitenkaan tiettävästi ole kuin yksi maatilakuntosali: tyrnäväläisen Anu Markuksen pellolleen rakentama.

Hikiset maatilatyöt ovat viljelijälle tuttuja, mutta Anu Markus halusi tarjota mahdollisuuden maaseutuhenkiseen toiminnalliseen harjoitteluun myös muille.

– Nautin kaikista eniten, kun tulee vähän hiki ja saa tehdä oikeata työtä, vaikka lekalla lyödä aitatolppia maahan. Yksi motivaattori oli myös se, että samalla kun ihmiset tulevat tänne, he näkevät vähän, mitä täällä tilalla tehdään ja touhuillaan, hän perustelee.

Tattaripellolle raivatulta salilta löytyy muun muassa vedellä täytetty putki, jota kantamalla epätasaisessa maastossa voi vahvistaa keskivartalon lihaksia. Hiekkasäkin heittely esteen yli taas simuloi monilla eläintiloilla edelleen tavallista heinän pienpaalin heittämistä traktorin kärryn lavalle.

Farmisalin laitteisiin Anu Markus on hakenut inspiraatiota crossfit-paikkojen lisäksi maailmalta, missä vastaavia farmikuntosaleja on enemmänkin.

– Seuraavaksi tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita. En ole ohjaaja itse, eikä siihen ole osaamista, niin olisi kiva löytää ihmisiä, joilla on hommat hanskassa.

Toistaiseksi sali toimii vain kesällä. Mutta ehkäpä Anu Markus ryhtyy tarjoamaan salivieraille uutta, talvista palvelua: lumikola käteen ja pihaa puhdistamaan?

– Se olisi aika hyvä idea kyllä. Pistetäänpä korvan taakse.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella kuntosaleista Yle Tunnuksella maanantaihin 8.8. kello 23 saakka.

Lue myös: Ulkokuntosalit kiinnostavat korona-ajan kuntoilijoita – isot kaupungit ovat trendin etulinjassa, Laihialla sali rakentui kaveriporukan ideasta