Hyppää sisältöön

Flow-festivaalilla on Suvilahteen viha-rakkaussuhde, joka voi kohta päättyä eroon – vuoden 2024 festivaalia saatetaan viettää uudessa paikassa

Flow-festivaalin konseptiin kuuluu urbaani miljöö ja helppo saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla ja pyörällä. Siksi mikä tahansa paikka ei sovi korvaamaan Suvilahtea, jos festivaali sieltä poistuu.

Flow festivaalin alue rakenteilla Suvilahdessa.
Flow-festivaali joutuu mahdollisesti siirtymään ainakin väliaikaisesti pois Suvilahdesta ensi vuoden festivaalien jälkeen.

Flow-festivaali joutuu mahdollisesti siirtymään ainakin väliaikaisesti pois Suvilahdesta ensi vuoden festivaalien jälkeen.

Syynä on se, että paikalle aletaan rakentamaan tapahtumakeskusta.

– Tulevaisuudessa se tarjoaa hyvät puitteet tapahtumille, mutta muutaman vuoden ajan isompia festivaaleja ei pystytä siellä järjestämään, toteaa Helsingin kaupungin Brändi ja tapahtumat -yksikön projektipäällikkö Päivi Munther.

Flow-festivaalin konseptiin kuuluu urbaani miljöö ja helppo saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla ja pyörällä. Siksi mikä tahansa paikka ei sovi korvaamaan Suvilahtea, toteaa festivaalin hallituksen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Tuomas Kallio.

– Olisi iso asia joutua pois Suvilahdesta, mutta toisaalta festaribrändiin kuuluu tietynlainen muutos. Olemme olleet samoilla sijoilla 15 vuotta ja paras tapa toteuttaa konseptia näissä tiloissa on ehkä jo löytynyt. Positiiviselta kannalta katsottuna muutokset voivat tarkoittaa myös uutta alkua, hän sanoo.

Urbaanista ympäristöstä ja saavutettavuudesta festivaali haluaa kuitenkin pitää kiinni. Kallio kertoo, että vaihtoehtoisia paikkoja on pohdittu jo vuosia.

– Suvilahdessa on aina ollut tietty epävarmuus läsnä. Meillä on tietynlainen viha-rakkaussuhde tähän alueeseen.

Flow’n tila Suvilahdessa on kaventunut jo vuosia tiivistysrakentamisen, erityisesti kasvavan Kalasataman rakennusalueen paineessa.

Lisäksi festivaalin aiheuttamasta melusta on tullut valituksia. Flow-festivaalia ja kahta sen johtohenkilöä syytettiin melurajojen ylityksistä vuosina 2017 ja 2018, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vuonna 2020 syytteet ympäristörikkomuksista, koska melurajan ylitystä ei voitu varmasti todistaa.

Arkistokuva Flow Festivalilta vuodelta 2018. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kaupunki haluaa säilyttää tapahtumat Helsingissä

Projektipäällikkö Päivi Munther Helsingin kaupungilta kertoo, että kaupunki ja Flow'n järjestäjät ovat keskustelleet myös keskenään festivaalin uudesta paikasta ainakin Suvilahden rakennustöiden ajaksi.

Yhtenä vaihtoehtona ehdotettiin Malmin entistä lentokenttää, mutta se idea kuopattiin.

– Ymmärrämme hyvin, miksi Flow haluaa olla keskellä kaupunkia ja että paikan tulisi olla hyvin saavutettavissa. Kaupunkina teemme kaikkemme, että löytäisimme sopivan paikan festivaalille, kun Suvilahdessa aletaan rakentamaan, Munther sanoo.

Flow-festivaalin Tuomas Kallio katsoo, ettei kaupunki ole vuosien saatossa panostanut Suvilahteen tarpeeksi.

– Emme ole nykytilanteeseen kovin tyytyväisiä, sillä kaupungilta puuttuu selkeä visio ja tahtotila panostaa alueen kehittämiseen. Olisimme toivoneet, että Suvilahdesta olisi tullut kaupungin kärkihanke. Se olisi voinut kehittyä 15:ssä vuodessa paljon jykeväämpäänkin kuntoon.

Päivi Munther ei jaa Kallion näkemystä siitä, ettei alueeseen olisi panostettu vetovoimaisena kohteena.

– Tapahtumakeskus tuo paikalle 3 000 hengen lisätilan, joka voidaan yhdistää ulkotiloihin. On ikävää, että rakentaminen vie tapahtumamahdollisuuksia pois, mutta kun keskus on valmis, se tuo houkuttavuutta paikalle.

Munther huomauttaa, että tapahtumien kehittäminen on nostettu kaupungin strategiassa korkealle.

– Tahtotila on, että saamme pidettyä kaikki tapahtumat täällä, jotka täällä haluavat olla. Asia ei ehkä aina näyttäydy tapahtumajärjestäjälle sellaisena, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Haluamme toimia strategian mukaisesti, mutta tämän kokoisessa kaupungissa asioiden eteenpäin vieminen ei aina ole niin helppoa.

Tämän vuoden Flow Festivalia rakennetaan parhaillaan Suvilahteen. Kuva otettu 4. elokuuta 2022. Kuva: Matti Myller / Yle

Välivuosia Flow-festivaali ei ole pitämässä

Välivuotta tai -vuosia Flow-festivaali ei ole pitämässä, vakuuttaa taiteellinen johtaja Tuomas Kallio. Vuonna 2024 tapahtuma siis järjestetään, mahdollisesti uudessa paikassa.

Kaupungin Päivi Munther on samoilla linjoilla.

– Tämä ei ole ydinfysiikkaa, vaan tämä vaatii tahtoa ja sitä, että löydetään sopiva alue näin suurelle kolmen päivän festivaalille. Meidän täytyy tehdä riittävästi yhteistyötä, että se saadaan onnistumaan, Munther sanoo.

Tämän vuoden Flow-festivaali järjestetään 12.–14. elokuuta. Viimeksi festivaali järjestettiin vuonna 2019 ennen koronaepidemiaa.

– Tänä vuonna vietetään ehkä kaikkien aikojen Flow'ta. Saimme kasaan kansainvälisesti todella kilpailukykyisen ohjelman vaikeina aikoina. Tapahtuma tulee olemaan myös loppuunmyyty, mikä yllätti positiivisesti, Tuomas Kallio sanoo.

Voit keskustella aiheesta 6.8. kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

.
.