Hyppää sisältöön

Oululaistutkimus osoittaa, että psykooseja sairastavat voivat olla työelämässä, mutta työoloja pitää myös kehittää

Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan skitsofreniaa ja muita psykooseja sairastavat henkilöt sijoittuvat selvästi keskimääräistä useammin työttömyyttä ja osa-aikatöitä sisältäville urapoluille.

Tutkimuksen mukaan neljä viidestä skitsofreniaa sairastavista ja puolet muita psykooseja sairastavista sijoittui epävakaalle urapolulle, jossa työttömyys ja osa-aikaiset työt ovat olleet yleisiä. Verrokkiväestössä epävakaan työurapolun kategoriaan kuului vain 10 - 20 prosenttia työntekijöistä. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oululaistutkimuksessa selvitettiin, miten psykoosia sairastavat henkilöt sijoittuvat erilaisille urapoluille nuoruudessa ja aikuisiällä. Tulosten perusteella sairastavat henkilöt ovat selvästi keskimääräistä useammin työttömiä tai tekevät osa-aikatöitä.

Väitöskirjatutkija Tuomas Majurin mukaan tutkimuksessa tehdyt havainnot korostavat tarvetta kehittää ja soveltaa työmarkkinoille sitoutumista parantavia toimia jo psykoosisairauksien varhaisessa vaiheessa.

Tutkimuksessa käytettiin poikkeuksellisen laajaa suomalaista aineistoa, sillä käytössä on ollut vuoden 1966 Pohjois-Suomen syntymäkohortin ja erityisesti sen 46-vuotiskyselyn tulokset. Ne koostuivat 6 613 ihmisen vastauksista. Sairaustiedot kerättiin pitkittäisistä rekisteriaineistoista.

– Vastaavat, usean vuosikymmenen käsittävät aineistot ovat kansainvälisesti harvassa. Aineistomme tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia psykoosisairauksien ammatillisia seuraamuksia pitkittäistutkimuksen muodossa, Majuri kertoo.

Psykoosisairaudet ovat vakavia mielenterveyden häiriöitä, jotka puhkeavat tyypillisesti jo nuorella iällä.

Majuri kertoo, että tutkijat ovat jo aiemmin osoittaneet, että työkyvyttömyyseläkkeeltä työmarkkinoille palaaminen on mahdollista psykoosisairauksissa.

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä psykiatrian alan Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology -tiedelehdessä.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

.
.