Hyppää sisältöön

Onko tässä maan erikoisin konserttipaikka? Artisti Ellinoora mykistyi rakkakivikon keskellä Pyhällä

Pyhä Unplugged kerää runsaasti luontoihmisiä Itä-Lapin tunturiin. Moni yhdistää festivaalikokemukseensa retkeilyä, kuten patikointia ja maastopyöräilyä.

Ellinoora mykistyi Pyhä Unpluggedin keikkapaikasta - "Toivon ettei jää viimeiseksi kerraksi"
Ellinoora mykistyi Pyhä Unpluggedin keikkapaikasta - "Toivon ettei jää viimeiseksi kerraksi"

Pyhä Unplugged käynnistyi torstaina Pyhätunturilla Pelkosenniemellä. Pääkonserttien sarjan aloitti iltakuudelta Ellinoora, joka esiintyi rakkamaisessa Aittakurussa täydelle areenalle.

– Mulle on avautunut uusi maailma, kun olen saanut vetää akustisesti. Musta tuntuu, että tämä on se paikka, missä meidän täytyy nyt tänään olla, Ellinoora Leikas sanoi muutama minuutti ennen kaikkaa Ylen haastattelussa.

Varsinkin Aittakuru säkenöi erikoisuudellaan. Pelkästään matka tapahtumapaikalle on vertaansa vailla. Konserttipaikan tunnelmaan laskeudutaan jo kävelymatkalla alas tunturin rinnettä. Tunnelma tiivistyy kävellessä pitkin kurun pohjaa.

Katsomo nousee kurun rinnettä pitkin ja esiintyjien lava on alhaalla. Akustiikka on luonnonmukainen. Ääni kantaa ilman vahvistimia kurun rinteille.

Miljöö kaivaa Ellinoorasta rauhallisemman puolen esille. Pyhä Unpluggedissa ei kuulla perinteistä festivaalisettiä, vaan harvinaisempaa tuotantoa.

– Jollakin tavalla täällä huomaa sen, että artistina ja lauluntekijänä kaipaa sen äärelle, että toimis akkarilla. Tämä on se paikka, missä biiseistä riisutaan kaikki kromeluurit pois ja on luut ja ytimet näkyvissä. Sitä kohti pitää jatkaa omassa tekemisessä. Vaikka olisi millä tavalla kuorrutettu pop-tuotanto, sen pitää toimia tällaisessa ympäristössä, kun kaikki riisutaan pois, Ellinoora sanoo.

Katso torstai-illan koko lähetys Pyhä Unplugged -festivaaleilta:

Katso lähetys Ellinooran keikkaa edeltävistä tunnelmista Pyhätunturin Aittakurusta. Toimittajana Pekka Viinikka.

“Tämä on luontotapahtuma”

Konserttipaikat kansallispuistossa ovat ainutlaatuiset. Keikkoja on Aittakurun lisäksi muun muassa Tajukankaalla ja kappelissa.

– Eihän ole mitään vastaavia Suomessa tai koko maailmassa. Se, mihin tuolla pääsee musiikkia kuulemaan, on erityistä, tunturin tunnelmaa, Pyhä Unpluggedin tapahtumatuottaja Suvi Vuorimäki kuvailee.

Kansallispuistossa järjestettävillä festivaaleilla moni pukeutuu vaellusvarusteisiin. Esimerkiksi Askolasta tulleet Maiju ja Jani Laine yhdistävät festivaalikokemukseensa luonnossaliikkumisen ja musiikin.

– Käydään vähän sähköpyöräilemässä. Täällä on kuulemma hyviä maastoja. Sen jälkeen mennään nauttimaan konserteista, Jani Laine kertoo.

Eeva Lahtinen ja Marja Niiniharju juhlivat synttäreitään musiikin ja vaelluksen merkeissä. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Marja Niiniharju Pirkkalasta ja Eeva Lahtinen Hämeenlinnasta tekevät rauhallisia päivävaelluksia muun muassa Pehmoainon ja von Herzen Brothersin konserttien lomassa.

– Minne jalan pääsee, sinne mennään, Niiniharju sanoo.

Vaeltaa voi vaikkapa Noitatunturilla, Isokurussa ja Tunturiaavan suoalueella.

Pyhä Unplugged on halunnut erottua muista festivaaleista myös pienimuotoisuudella, sillä massatapahtumaa ei haluta järjestää.

– Valtaosa haluaa nauttia ympäristöstä ja mitä se tarjoaa. Tämän festivaalin tarkoitus on olla luontotapahtuma. Se on itseasiassa meidän erikoisuus, Vuorimäki kertoo.

“Keski-ikäisten rauhallista meininkiä”

Ensimmäistä kertaa kesäaikana Pyhätunturilla liikkuvalle Jani Laineelle paikka näyttäytyy hyvin rauhallisena.

– Tämä ei ole minun silmissäni sellainen bilepaikka. Täällä on keski-ikäisten rauhallista meininkiä, Laine sanoo.

Tänä vuonna Pyhä Unplugged haluaa houkutella paikalle lisää myös nuoria kuuntelijoita. Ohjelmistossa on tänä vuonna kokeneiden esiintyjien ohella kaarti nuoria huippuartisteja.

Festivaali järjestetään nyt 24. kerran. Pyhä Unpluggediin odotetaan loppuviikon aikana yli 2000 katsojaa.

Juttua päivitetty kello 18.30 Ellinooran kommenteilla.

Lue myös:

Mitä muita erikoisia festivaalipaikkoja sinulla tulee mieleen? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 5.8. kello 23 saakka.

.
.