Hyppää sisältöön

Moni metsästäjä on törmännyt nyt patruunapulaan – etenkin haulikonpanoksia ja lataustarvikkeita voi olla hankala löytää

Patruunapulan ei odoteta kasvavan niin suureksi, että se vaikuttaisi suorastaan syksyn jahtiin, mutta hinnoissa se näkyy jo nyt.

Patruunapula vaivaa metsästäjiä kuumimman jahtikauden kynnyksellä. Etenkin haulikonpanoksista on pulaa ja niitä voi joutua etsimään kauempaa kuin normaalisti.

Myös kiväärinpanosten eri komponentteja kuten nalleja ja hylsyjä voi olla vaikea saada. Moni metsästäjä lataa itse panoksensa, mutta tänä syksynä se voi olla hankalaa materiaalipulan vuoksi.

Patruunapula tuskin kasvaa niin suureksi, että se vaikuttaisi suorastaan syksyn jahtiin, mutta hinnoissa se näkyy jo nyt.

– Esimerkiksi haulikonpatruunoissa on selkeä hinnannousu viime kevääseen verrattuna, kertoo Suomen metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen.

Partanen kehottaa olemaan ajoissa liikkeellä, jos mielii syksyn jahteihin panoksia saada.

– Luottokaupasta ei välttämättä löydykään juuri sitä patruunaa mitä on aina tottunut käyttämään, vaan saa varautua soittelemaan patruunoiden jälleenmyyjille.

Jussi Partanen muistuttaa myös, että koska kaikkia patruunoita ei välttämättä saatavilla, voi oman suosikkipatruunan joutua vaihtamaan toiseen.

– Aikaa tulee varata siihen, että ehtii radalle kohdistamaan aseen hyvissä ajoin ennen jahtia.

Monta syytä taustalla

Patruunapula alkoi näkyä heti Ukrainan sodan alettua, mutta se ei ole ainoa ja pääasiallinen syy tämän hetkiseen tilanteeseen.

Suomalaisista patruunatehtaista Lapualta ja Sakolta kerrotaan, että esimerkiksi koronan tuoma materiaalipula ja yhdysvaltalaisten vuosia jatkunut (siirryt toiseen palveluun) asetarvikkeiden hamstraus ovat hidastaneet toimituksia myös Suomessa.

Suomalaiset panostehtaat ovat tänä vuonna lisänneet tuotantoaan merkittävästi, eikä tuotannoissa ole ollut katkoksia joskin tiettyjen panosten valmistaminen on viivästynyt.

Metsästäjäliitossa toivotaan, että vaikka panosten saatavuudessa on puutteita ja hinta on noussut, metsästäjät kävisivät ennen jahtikauden alkua harjoittelemassa ampumaradalla.

– Yleensä tapana on käydä harjoittelemassa radalla aseenhallintaa, ja toivon että näin tapahtuu myös tänä syksynä. Metsästys sujuu sitten ongelmitta kun sen aika on, Suomen metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen sanoo.

Panosten hamstraamista ei nyt suositella, jotta niitä riittää mahdollisimman monelle metsästäjälle syksyn jahtiin.

Herättikö juttu ajatuksia?Aiheesta voi keskustella 6.8. kello 23:een saakka.

.
.