Hyppää sisältöön

Rallien helikopteriliikenne on huippuvuosien tasolla – Elokapina sanoo, ettei aio estää lentoliikennettä

Elokapina aikoo järjestää mielenosoituksen Suomen MM-rallin helikopteriliikenteen keskuksen vieressä. Tilanteeseen suhtaudutaan tällä hetkellä rauhallisesti.

MM-ralleissa myös helikopteriliikenne on vilkasta, sillä Keski-Suomen taivaalla lentää rallien aikana yli 30 helikopteria. Tapahtuman järjestäjillä on paikalla kuvaus- ja pelastuskopteri, muut kopterit kuljettavat vip-vieraita. Arkistokuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Ympäristöliike Elokapina kertoo järjestävänsä huomenna mielenilmauksen saman pellon läheisyydessä, jonne sijoittuu myös Suomen MM-rallin helikopteriliikenteen keskus.

Mielenosoitus alkaa ympäristöliikkeen mukaan huomenna perjantaina 5.8. klo 16 Jyväskylän Kuokkalassa Ryytipolun ja Rantaraitin risteyksen läheisyydessä.

Suomen MM-rallin järjestämisestä vastuussa olevan AKK-Motorsportin toimitusjohtaja Riku Bitter kertoo, että tapahtuma osasi odottaa jonkinlaista mielenilmausta.

– Mietimme yhdessä viranomaisten kanssa toimenpiteitä, miten asiaa hoidetaan. Olemme myös pohtineet, onko liike kertonut todenmukaisen paikan, sillä Elokapina ei ole yleensä ilmoittanut aikeistaan etukäteen.

Lentoliikenne voidaan tarvittaessa keskeyttää

Bitter ei näe, että varsinaisia vaaratilanteita pääsisi syntymään. Hänen mukaansa lentoliikenteestä tullaan pidättäytymään tarvittaessa, jos se häiriintyy.

Mielenilmaus ei Bitterin mukaan tule varsinaisesti vaikuttamaan kilpailutoimintaan. Bitter kertoo, että kaikista koptereista järjestäjälle kuuluu kaksi helikopteria, pelastus- ja kuvauskopterit.

– Vaikutukset voivat tulla näkymään sen sijaan yleisön ja tiimien liikkumisessa, sillä helikoptereista kaikki muut ovat heidän kulkemista varten.

Lentoliikenne on ralleissa tänä vuonna huippuvuosien tasolla

AKK-Motorsportin toimitusjohtaja Bitterin mukaan lentoliikenne on tänä vuonna huomattavasti vilkkaampaa, kuin viime vuosina.

– Jos verrataan aikaisempiin huippuvuosiin 2014 ja 2015, tämän vuoden lentoliikennemäärä on samalla tasolla. Tämän vuoden ralleihin rekisteröityi muistaakseni 34 kopteria.

Aki Teiskonen järjestää ralliyleisölle VIP-lentoja kisojen ajan ja suhtautuu mielenilmaukseen rauhallisin mielin.

– Toivon, että saamme työrauhan ja toivottavasti sopu sijaa antaa, sillä ilmailutoiminnan häiritseminen voi olla myös hyvin vaarallista. Tarvittaessa meidän on muutettava toimintaamme, Teiskonen toteaa.

Elokapinan tunnus maalattiin jo aikaisemmin lähelle rallien huoltoaluetta Jyväskylässä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Elokapinan aktivisti Kaapo Riikonen sanoo, että huomenna ympäristöliike ei aio estää lentoliikennettä tai asettua laskeutumisalueelle.

– Pidän sitä epätodennäköisenä, että mielenosoitus leviäisi häiritsemään helikopterien laskeutumista. Ohjeistamme aktivisteja paikan päällä säännöistä.

Voit keskustella aiheesta 5.8. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

.
.