Hyppää sisältöön

Oppositio vaatii budjettiriihestä leikkauslistoja, työllisyystoimia ja kustannusten hillintää – tuplalapsilisä saa varovaisen tuen

Valtiovarainministerin esittelemä budjettiehdotus kaipasi konkreettisia keinoja kotitalouksien tilanteen ja valtiontalouden kohentamiseen, sanoo oppositio.

 Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi budjettineuvotteluiden päälinjoista tiedotustilaisuudessa.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi budjettineuvotteluiden päälinjoista tiedotustilaisuudessa.

Suurimpien oppositiopuolueiden mukaan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) torstaina esittelemä budjettiehdotus ei tarjoa keinoja velkaantumisen hidastamiseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo odottavansa hallituksen budjettiriihestä toimia velkaantumisen hillitsemiseksi sekä työllisyyden ja ihmisten ostovoiman parantamiseksi.

– Ennusteiden mukaan Suomen talous kasvaa hitaimmin euroalueella ensi vuonna, ja se on todella huolestuttavaa. Siksi uusien kasvua ja työllisyyttä tukevien toimien päättäminen ja sitä kautta velkaantumisen tahdin hidastaminen olisi ollut aivan välttämätöntä, Orpo sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kaipaa toimia velkaantumisen hillitsemiseksi. Kuva: Silja Viitala / Yle

– En ole puheista huolimatta nähnyt mitään keinoja, miten velkaantumista hillittäisiin, ja miten Suomen talouskasvun kautta saataisiin lisätyötä ihmisille.

Orpo olisi toivonut ehdotukseen ansiotuloverojen kevennystä. Se auttaisi hänen mukaansa suomalaisia selviämään paremmin kasvavista kustannuksista. Jos kevennykset tulisivat voimaan vuoden vaihteessa, se voisi osua myös suhdannepoliittisesti järkevään aikaan, Orpo sanoo.

Tavio: Säästäminen pitäisi saada alkuun

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan hallitus suhtautuu “leväperäisesti” velkaantumiseen.

– Valtion velkakuoppa vain syvenee. Valtion velka kasvaa 144 miljardiin, eikä valtiovarainministeriö esitä säästöjä mihinkään, Tavio sanoo.

Perussuomalaiset olisi valmis leikkaamaan ainakin erityisavustajien suuresta määrästä tulleista kuluista, byrokratiasta, kehitysavusta, maahanmuutosta ja EU-rahoituksesta. Tavion mukaan säästökohteet eivät ole tässä oleellisimpia, vaan se, että säästäminen pitäisi ylipäänsä aloittaa jostakin.

– Toimitaan koko ajan velkarahalla, jos hallitus ei halua mistään säästää, Tavio sanoo.

Ryhmäjohtaja olisi toivonut helpotusta esimerkiksi ruoan, polttoaineiden ja sähkön hintojen noususta kärsiville. Perussuomalaiset näkee, että sähkön hintojen nousuun tulisi reagoida veronkevennyksin ja tarvittaessa muuttaa sähkönhinnoittelujärjestelmää siten, että kustannukset eivät pääse kasvamaan holtittomasti.

Lapsilisäehdotukselle varovaista tukea

Saarikon esittelemään tuplalapsilisään kokoomus ja perussuomalaiset suhtautuvat varovaisen positiivisesti. Valtiovarainministeri toi ylimääräisen lapsilisän esiin jo tiistain A-studiossa. Se on tarkoitus laittaa maksuun joulukuussa, ja se maksetaan kuluvan vuoden lisätalousarviosta.

– Lapsilisään annetaan aika lailla tasan inflaation suuruinen kertakorotus – suunta on oikea, Tavio sanoo.

Hän kuitenkin kummastelee myöhäistä ajankohtaa. Tavio näkee, että lapsilisää olisi syytä korottaa heti.

– Kyllä lapsiperheet enemmänkin ansaitsisivat, hän sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuvattuna eduskunnassa 31. maaliskuuta. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Orpon mukaan ylimääräinen lapsilisä on kertaluonteisena toimena hyvä ja tarpeellinen. Hän toivoisi kuitenkin rakenteellisia muutoksia, joilla kohentaa myös lapsiperheiden taloustilannetta.

– Nostan taas esille ansiotuloverotuksen keventämisen. Jos se uskallettaisiin tehdä, se ei olisi kertaluontoinen, vaan joka kuukausi perheille ja jokaiseen kotitalouteen jäisi enemmän rahaa käyttöön. Keskituloiseen perheeseen hieman enemmänkin kuin lapsilisän verran, Orpo sanoo.

Valtiovarainministeriön koko ehdotus julkistetaan perjantaina. Hallitus neuvottelee budjettiesityksistään elo-syyskuun vaihteessa.

Lue myös:

.
.