Hyppää sisältöön

Polttoturvetta nostetaan varmuusvarastoihin, mutta tavoitteet uhkaavat jäädä kauas – syynä ovat sateet ja kuljettajapula

Valtio ei ole aiemmin hankkinut polttoturvetta varmuusvarastoon. Töitä turpeen ja puun saannin varmistamiseksi on nyt tehty keväästä alkaen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti energiamarkkinoita.

Varsinkin Länsi-Suomessa turvesoille ei tänä kesänä oikein ole osunut riittävän pitkiä kuivia jaksoja, jotta polttoturvetta olisi saatu nostetuksi tarpeeksi. Kuvan märkä turvesuo kuvattiin heinäkuussa Kouvolassa. Kuva: Antro Valo / Yle

Energiaturvetta ei ole saatu tänä kesänä odotetusti valtakunnalliseen varmuusvarastoon.

Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Pia Oeschin mukaan tämän kesän tavoitteesta on saatu kasaan noin puolet, kun keruukautta on jäljellä enää muutama viikko.

Suomessa ei ole aiemmin ollut valtion omistamia polttoturpeen varmuusvarastoja. Huoltovarmuuskeskus aloitti energiaturpeen ostot Ukrainan sodan takia poikkeusoloihin varautumiseksi.

Vaikeuksia aiheutti aluksi urakoitsijoiden ja kaluston saanti, ja sitten keruukauden säät.

– Alueelliset erot ovat olleet isoja, mutta nyt näyttää siltä, että kokonaisuudessaan emme pääse turpeen tavoitemäärään, Oesch arvioi.

Aiemmin Vapo-konsernina tunnetun Neovan turvetuotannosta vastaava johtaja Pasi Rantonen kertoo, että korjuutulos on jäänyt tavoitteista esimerkiksi Länsi-Suomessa tärkeillä turpeen keruualueilla, missä poutajaksojen puute on haitannut työtä.

– Muun muassa Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla tilanne on suhteessa huonompi muuhun maahan verrattuna. Siellä ollaan ehkä tilanteessa 35–50 prosenttia, Rantonen arvioi.

Tavoiteltua vähemmän turvetta on saatu nostetuksi myös Etelä- ja Pohjois-Savon soilta. Neova aikoo käyttää vielä viimeiset turpeen korjuuseen kelpaavat viikot hyödyksi.

– Mutta rehellisesti sanottuna tilanne voisi olla parempikin, Rantonen sanoo.

Näin Huoltovarmuuskeskuksen Pia Oesch ja Neovan Pasi Rantonen arvioivat loppukesän sään merkitystä turvevarastojen karttumiselle:

Huoltovarmuuskeskuksen Pia Oesch ja Neovan Pasi Rantonen arvioivat, miten elokuun säät vaikuttavat energiaturpeen varmuusvarastojen täydentämiseen.

Kuljettajapula hidastaa korjuuta

Rantosen mukaan vaihtelevien sääolojen lisäksi varsinkin kuljettajapula on vaikeuttanut energiaturpeen korjuuta.

– Urakkaneuvotteluihin päästiin vasta myöhään, joten urakoitsijoiden on ollut hyvin vaikea löytää kuljettajia. On aika ymmärrettävää, että jos talvella ei ole mitään tarjolla niin ammattitaitoiset tekijät eivät jää odottamaan, Rantonen sanoo.

Myös Oesch sanoo, että liikkeellelähtö oli tahmeaa.

– Se yllätti meidätkin, että kuinka rajusti tilanne on turvetuotannossa parissa vuodessa muuttunut.

Valtio teki turpeen hankinnasta alkukesästä sopimuksen Vapo Oy:n kanssa.

Vapo Oy:n myymän energiaturpeen tuotannosta vastaa aikaisemmin Vapo-konsernina tunnettu Neova, jonka kokonaan omistama tytäryhtiö nykyinen polttoaineyhtiö Vapo Oy on.

Neova ilmoitti viime marraskuussa, että se lopettaa energiaturpeen tuotannon. Tuotannon uudelleen aloittamiselle jätettiin kuitenkin mahdollisuus siinä tilanteessa, että Suomen energiahuollon turvaaminen sitä vaatisi.

Teollisuus ja metsäväki varmistavat puun kulkuväyliä

Muuttunut maailman tilanne ja kohonneet energiakustannukset vauhdittavat myös kotimaisen puun huoltovarmuusselvittelyjä.

Oeschin mukaan Huoltovarmuuskeskuksessa ei ole yhtä tiettyä hanketta käynnissä puuraaka-aineen turvaamiseksi teollisuuden ja energiayhtiöiden tarpeeseen, mutta ala itse on aktivoitunut jo keväällä varmistamaan Suomelle tärkeän puun saantia.

Töitä on tehty esimerkiksi Pohjois-Suomessa, kertoo alueen MTK:n metsänomistajien asiantuntija Seppo Miettunen. Hänen mukaansa esimerkiksi energiapuusta on nyt kova kysyntä tulevaa talvea varten pienistä yrittäjistä aina isoihin energiayhtiöihin asti.

– Klapiyrittäjistä lähtien on ollut puun kyselijöitä ensi talveksi. Puuta tarvitaan lisää myös isoihinkin lämpölaitoksiin, Miettunen kuvailee energiapuun kysyntätilannetta.

Tärkeä osa puun saantiketjua ovat toimivat maaseudun kulkuyhteydet puukuljetuksille ja -työkoneille. Myös ympärivuotiset puuterminaalit ovat tarpeen kuljetusten varmistamiseksi, Miettunen toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella energiantuotannosta Yle Tunnuksella lauantaihin 6.8. kello 23 saakka.

.
.