Hyppää sisältöön

Ahdistelevat ja aggressiiviset aikuiset kesätyöntekijöiden riesana – Särkänniemessä nuorille auotaan päätä etenkin pituusrajoista

Huvipuisto antaa monenlaista tukea ja koulutusta nuorille hankalien asiakkaiden varalta, selvisi Ylen suorassa lähetyksessä.

Miten Särkänniemi opastaa kesätyöntekijöitä hankalien asiakkaiden kohtaamiseen?
Miten Särkänniemi opastaa kesätyöntekijöitä hankalien asiakkaiden kohtaamiseen?

Palvelualojen nuoret kesätyöntekijät joutuvat kohtaamaan jopa aggressiivisia tai ahdistelevia aikuisia asiakkaita. Tämä tuli ilmi, kun Yle kysyi, ovatko lukijamme kokeneet nuorina epäasiallista kohtelua asiakkailta.

"Asiakkaat ärsyyntyvät usein jäätelökioskilla korkeista hinnoista ja valittavat, vaikkei myyjä niistä päätä. Joskus vaadittu uutta jäätelöä korvaukseksi, kun jäätelö alkanut sulaa kesällä. Välillä saa kuulla seksistisiä kommentteja, kysytään puhelinnumeroa, seurataan kadulla kun pääsee töistä pois, kysytty onko sinkku. Nykyään vihaan ihmisiä. "Nainen, Salo.

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisen kesäduunari-infon yhteydenotot ovat tänä kesänä kasvaneet. Elokuun alkuun mennessä yhteydentottoja on ollut jo yli 200, ja määrä on kasvanut kolmen viime vuoden aikana. Yhteyttä otetaan etenkin palkanmaksusta ja työnantajan velvollisuuksista.

Huvipuistossa kesätyöntekijät saavat puolestaan kuulla epäilyjä, että he mittaavat lapsen väärin, kun nämä eivät pääse laitteeseen. Myös hinnoista tulee sanomista, vaikka nuoret eivät niistä päätä.

Valmennetaanko nuoria kohtaamaan haastavia asiakkaita?

Pituusrajat harmittavat

Ylen toimittaja Anna Sirén haastatteli Särkänniemen kehitysjohtaja Ville Aarresuota Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina aamupäivällä.

– Yleisimpiä ovat huvilaitteiden pituusrajoihin liittyvät harmitukset. Aikuinen voi hermostua ja turhautuminen purkautuu kesätyöntekijän suuntaan, Aarresuo kertoo.

Odottelu, hinnat ja lomastressi kiristävät hermoja. Aarresuon mukaan jonottamiseen ja aikuisten viihtymiseen pyritään kiinnittämään huomiota, ettei hankalia tilanteita tulisi.

Nuoret myös saavat monenlaista koulutusta ja tukea.

Särkänniemen perehdytys on Aarresuon mukaan intensiivinen. Hankalista tilanteista on esimerkkejä koulutuksessa. Sekin auttaa, ettei kesätyöntekijä ole koskaan yksin. Puhelimella saa esihenkilön paikalle auttamaan tilanteessa.

Asiakas voi rauhoittua myös siitä, kun sanoo kutsuvansa esihenkilön paikalle.

– Kesän mittaan on tiimipalavereja, joissa jokainen voi kertoa kokemastaan.

Rikosilmoitus ääritilanteessa

Järjestyksenvalvojat liikkuvat aina pareittain. Jos on kyse haastavasta tilanteesta, partioita tulee useampi ja myös järjestyksenvalvojien esihenkilö tulee paikalle.

– Jos on fyysistä uhkaa, kutsutaan virkavalta paikalle. Valitettavasti silloin tällöin näitä tapahtuu. Pyrimme puuttumaan tilanteeseen ennen kuin se eskaloituu käsiksi käymiseksi, Aarresuo sanoo.

Särkänniemi on joutunut tekemään rikosilmoituksia vuosien saatossa vakavissa tapauksissa. Tämä on kuitenkin harvinaista.

Asiakkaan aggressiivisuuteen vaikuttaa usein päihteiden käyttö.

– Perushuvittelupäivässä alkoholin nautiskelu on harvinaista. Äärimmäinen päihtyminen on hyvin harvinaista. Erikseen on K18-päiviä, jolloin meno on railakkaampaa.

Maskotteihin ei saa koskea

Särkänniemessä maskotit ja erilaiset hahmot joutuvat kärsimään joskus koskemisesta ja rajusta kohtelusta. Karmivassa karnevaalissa hahmot eivät liiku yksin ja asiakkaita ohjeistetaan, ettei hahmoihin saa koskea.

– Joskus asiakkailta unohtuu, että maskin takana on ihminen.

Häiritseviä kommentteja nuorille

Särkänniemessä on paljon nuoria naisia. Myös nuoret pojat saavat häiritseviä kommentteja.

– Molemmille sukupuolille tulee nykyään ahdistavan kuuloisia kommentteja. Jos on ylitetty rajoja, kannustamme antamaan tuntomerkit ja järjestyksenvalvojat käyvät puhumassa henkilön kanssa. Ahdistavia tilanteita voi käydä läpi esihenkilön kanssa ja löytää keinoja käsitellä ne.

Ikäviä tapauksia on Aarresuon mukaan vähän, mutta ne voivat aiheuttaa nuorelle ehkä ensimmäisessä kesätyössään ahdistavia tilanteita. Sen takia ne pyritään käsittelemään tuoreeltaan.

Ville Aarresuo oli itse nuorena kesätyöntekijänä Särkänniemessä. Harmilliset tilanteet liittyivät silloinkin päihtymistilanteisiin ja pituusrajoihin.

Millaisia ajatuksia juttu herättä? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

.
.