Hyppää sisältöön

Roni Liedes, 24, tietää, millaista on joutua pelkäämään, ja Pride-tapahtumien häiriköinti on saanut hänet miettimään: "Pelottaa, jos tästä tulee normi"

Oulussa vietetään parhaillaan Pride-viikkoa. Suomen Pride-tapahtumiin kohdistunut ilkivalta on johtanut siihen, että tapahtumien turvallisuuteen panostetaan aiempaa enemmän.

Roni Liedes, 24, antaa vinkin identiteettiään etsiville: "Se vaatii aikaa, mutta on sen arvoista"
Roni Liedes, 24, antaa vinkin identiteettiään etsiville: "Se vaatii aikaa, mutta on sen arvoista"

Kun oululainen Roni Liedes, 24, alkoi muutama vuosi sitten tehdä Youtubeen videoita, moni ryhtyi avoimesti spekuloimaan hänen seksuaalisuuttaan ja sukupuoli-identiteettiään.

Kaokitsune-nimimerkillä tunnettu Liedes sai sosiaalisessa mediassa osakseen lukemattoman määrän vihapuhetta, kritiikkiä ja jopa uhkailua anonyymien sivustojen kautta.

– Ihmiset halusivat spekuloida sitä, että mikä tämä ihminen on, kun hän on mies, mutta pukeutuu tuolla tavalla.

Liedes sai jopa raiskausuhkauksia. Lisäksi ihmiset päivittivät sosiaaliseen mediaan tietoja siitä, millä bussilla Liedes parhaillaan matkaa.

Tämä johti siihen, ettei hän juuri uskaltanut poistua kotoa.

Uhkaukset ja vihapuhe saivat Liedeksessä aikaan turvattomuuden tunnetta, joka vaikuttaa häneen yhä.

Roni Liedes kertoo, että vuonna 2018 hänet vedettiin sosiaalisessa mediassa ulos kaapista, vaikka hän vielä olisi halunnut pitää sukupuoli-identiteettinsä omana tietonaan. – Se tuntuu edelleen pahalta, Liedes kertoo. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Ilkivalta on signaali, että Pride-tapahtumia tarvitaan

Turvallisuus on ollut viime aikoina puheenaihe myös Prideen liittyen.

Heinäkuun alussa poliisi joutui poistamaan häiriköijiä keskustakirjasto Oodissa järjestetystä tapahtumasta, joka liittyi Helsingin Prideen. Lapuan Pride-viikolla taas varastettiin sateenkaarilippuja ja räjäytettiin kotitekoinen pommi. Tällä viikolla myös Jyväskylän Seksuaalinen tasa-arvo Seta ry:n toimistoon murtauduttiin.

Jyväskylän Seta ry:n hallituksen puheenjohtaja Petri Janhunen uskoo murtotapauksen olleen tahallinen ilkivaltateko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Tapaus on parhaillaan poliisin tutkinnassa.

– Toimistomme on isossa keskuksessa ja sinne on kipitettävä monen huoneen ohi. Silti vain meidän toimistoomme murtauduttiin, Janhunen kertoo.

Janhunen sanoo, että seuratessaan yhteisön sisällä käytyä keskustelua hänestä on tuntunut siltä, että ilkivaltatapauksia Priden tiimoilta on jonkin verran tullut lisää. Tätä on kuitenkin hankala tarkasti arvioida.

– Sitä on valitettavasti ollut joka vuosi, ja se on erimuotoista eri puolella Suomea. Eivätkä kaikki tee ilmoituksia kaikista uhista ja pelotteluista, jotka liittyvät Pride-tapahtumiin.

Janhunen uskoo, että ilkivaltaa tehdään siksi, että sateenkaariyhteisö saataisiin vaikenemaan ja lopettamaan tapahtumien järjestäminen. Epäasiallinen käytös on kuitenkin hänen mukaansa selvä signaali sille, miksi pride-tapahtumia on yhä edelleen syytä järjestää.

Häiriköinti voi johtaa siihen, ettei Prideen osallistuta

Roni Liedes uskoo, että viimeaikaisten Prideen kohdistuvien ilkivaltatekojen myötä moni saattaa pohtia aiempaa enemmän sitä, onko tapahtumiin turvallista osallistua. Samaa sanoo myös Janhunen.

– Voi tulla pelkotiloja, kun koko elämä on kuunneltu homottelua ja transfobista huutelua, ja sitten joutuu kohtaamaan vielä tällaista ilkivaltaa, Janhunen kertoo.

Janhunen kuitenkin uskoo, että koko Suomen Pride-tapahtumissa turvallisuusseikkoihin kiinnitetään ja on kiinnitetty tänä vuonna erityistä huomiota muun muassa Oslon joukkoammuskelusta johtuen.

Hän itse kertoo pohtivansa syyskuussa Jyväskylässä järjestettävän Pride-viikon pääjärjestäjänä kiivaasti sitä, mitä asioita tulisi vielä huomioida.

– Mietimme työryhmässä koko ajan erilaisia uhkakuvia, ja järjestäjänä käyn painia siitä, pitäisikö jotain ehkäiseviä toimenpiteitä vielä lisätä.

Tällä hetkellä Roni Liedes kertoo identifioivansa itsensä mieheksi, joka pitää feminiinisistä vaatteista ja meikeistä. Roni kertoo, että oman identiteetin löytäminen oli pitkä prosessi. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Roni Liedes kertoo pelkäävänsä sitä, että sateenkaari-ihmisiin kohdistuneista viharikoksista tulee jonkinlainen normi, kun niitä on viime aikoina tapahtunut paljon. Tästä huolimatta hän aikoo tänäkin vuonna osallistua huoletta Oulun Pride-kulkueeseen, joka järjestetään tänään lauantaina.

– Minulla on vahva luotto, että tapahtuman turvallisuus on varmistettu, Liedes toteaa.

Oulun Priden järjestäjät vahvistavat, että tänä vuonna Pridessa on panostettu turvallisuuteen entistä enemmän. Myös Oulun poliisilaitoksen näkökulmasta tapahtumaan voi osallistua turvallisin mielin.

.
.