Hyppää sisältöön

Kainuun ensimmäinen kirjailija ei ollut Eino Leino tai Ilmari Kianto, vaan Heikki Meriläinen – kirjoitustaidon hän oppi vasta aikuisena, rakkauden takia

Urallaan Heikki Meriläinen kirjoitti toistakymmentä kirjaa ja lähetti Kansanrunousarkistoon yli 4 000 keräämäänsä loitsua, runoa, taikaa ja sananpartta. 

Kirjailija Heikki Meriläistä juhlitaan Paltamossa viikonloppuna. Kuva: Kainuun Museon kuva-arkisto

Paltamossa ja Sotkamossa eläneen kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Heikki Meriläisen (1847–1939) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 175 vuotta. Kirjailijaa juhlitaan Paltamossa viikonloppuna.

Meriläinen on jäänyt kansan keskuudessa unohduksiin, vaikka häntä voidaan sanoa ensimmäiseksi kainuulaiseksi kirjailijaksi.

– Hän oli se, joka kirjoitti meille 1800-luvun kainuulaisesta elämästä. Hän oli ensimmäinen Kainuussa syntynyt, elänyt ja kuollut kirjailija ja perinteen kerääjä. Hän keräsi myös loitsuja ja taikoja, kertoo Paltamo-Seura ry:n puheenjohtaja Kaisa Toivonen.

Meriläinen aloitti julkaisutoimintansa ennen Eino Leinoa ja Ilmari Kiantoa, ja kirjoittamaan hänet opetti oma vaimo. Lukemaan hän oppi isosiskon avustuksella alta kouluikäisenä.

– Kirjoitustaidon hän sai vasta rakastuttuaan, kun muuten yhteys ei olisi onnistunut. Hän pyysi, että Anna-vaimo opettaisi häntä kirjoittamaan.

Opittuaan aikuisena kirjoittamaan Meriläinen kirjoitti toistakymmentä kirjaa ja lähetti Kansanrunousarkistoon yli 4 000 keräämäänsä loitsua, runoa, taikaa ja sananpartta.

Samalla hän hankki perheelleen elannon pienviljelijänä, seppänä ja maanmittarin apulaisena. Meriläisen ansioksi voidaan lukea Toivosen mukaan myös se, että Kainuuseen saatiin junarata.

– Se olisi voinut kulkea Iisalmesta suoraan Ouluun, mutta Meriläinen koki niin tärkeiksi yhteydet ulkomaailmaan.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.