Hyppää sisältöön

Saamelaiset kirkkopäivät alkoivat Inarissa – kuuntele, miten saamelainen virrenveisuu eroaa länsimaisesta tyylistä

Saamelaiset kirkkopäivät järjestetään 5.–7.8.2022 Inarissa. Teemana on Pyhä tuli – Pyhä kansa.

Kirkkopäiviä varten Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pihaan on pystytetty suuri tapahtumalaavu. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiset kirkkopäivät kokoaa jälleen saamelaiset eri maista yhteen kristillisten asioiden pariin. Joka neljäs vuosi järjestettävät kirkkopäivät järjestetään tällä kertaa Inarissa tänä viikonloppuna. Teemana on tänä vuonna Pyhä tuli – Pyhä kansa.

Viikonlopun aikana järjestetään jumalanpalveluksia, seminaareja, konsertteja, keskustelutilaisuuksia ja erilaisia työpajoja. Erikoisuutena näillä kirkkopäivillä on virsien veisuutyöpaja, jossa aiheena on saamelaisten oma tapa veisata virsiä.

Saamenpukuun pukeutunut Johan Máhtte Skum antaa haastattelua. Toimittajan käsi pitelee mikrofonia Skumin edessä.
Kirkkomuusikko Johan Máhtte Skum näyttää, miten veisataan virsiä saamelaiseen tapaan.

Nuorille on järjestetty omaa ohjelmaa, kuten retki Pielpajärven kirkolle, ulkoleikkejä, nuortenmessun työpaja ja elokuvia. Tarkempi ohjelma löytyy Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Järjestäjät odottavat ihmisten nauttivan kokoontumisesta

Saamelaisten kirkkopäivien järjestämisestä vastaavat Suomen saamelaistyön neuvottelukunta, Norjan ja Ruotsin saamelaiset kirkkoneuvostot, Oulun hiippakunta, Inarin seurakunta ja Oulun ortodoksisen hiippakunnan Pohjois-Suomen ortodoksinen seurakunta.

Saamelaisasioiden sihteeri Erva Niittyvuopio toivoo, että viikonlopun järjestelyt sujuvat ilman suurempia ongelmia kirkkopäivien aikana. Kuva: Marianne Ketola / Yle

Oulun hiippakunnan saamelaisasioiden sihteeri Erva Niittyvuopio iloitsee, että pääsee tapaamaan saamelaisia eri maista ja keskustelemaan heidän kanssaan.

– Odotan, että ihmiset nauttivat yhdessäolosta, keskustelemisesta ja myös toisen kuuntelemisesta. Toivottavasti saamme myös kauniin sään viikonlopulle, sanoo Niittyvuopio.

Yle lähetti kirkkopäivien aloituspäivältä suoran lähetyksen Yle Areenassa tänään perjantaina 5.8. klo 13.30 alkaen.

Yle Sámi doaimmaheaddjit Xia Torikka ja Marianne Ketola.
Kaksikielisen lähetyksen juonsivat Xia Torikka ja Marianne Ketola.​
.
.