Hyppää sisältöön

Abortin saamista helpotetaan todennäköisesti syksyllä – "Näytämme, että edistyksen vaatimukset kohdistuvat myös Suomeen"

Suomessa on Pohjoismaiden tiukin laki raskauden keskeyttämisestä. Nykyinen laki antaa Amnestyn asiantuntija Pia Puu Oksasen mukaan kuvan, että raskaana olevan päätösvalta omasta kehosta ulkoistetaan terveydenhuollolle.

Nainen nojaa oranssiin tuoliin rannalla.
Pia Puu Oksasen mukaan on tärkeää, että Suomi tukee vahvasti naisten ja tyttöjen oikeuksia helpottamalla abortin saamista ihmisoikeusneuvoston jäsenenä.

Ensin Puola, sitten Yhdysvallat.

Viime vuosina aborttilainsäädäntöä on kiristetty maailmalla. Suomessa kehitys on kuitenkin päinvastaista.

Helsingin Sanomat uutisoi kesäkuussa (siirryt toiseen palveluun), että abortin saamista tullaan todennäköisesti helpottamaan syksyllä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan aborttioikeutta laajentavaa Omatahto2020-kansalaisaloitetta (siirryt toiseen palveluun). Mietinnön oletetaan olevan valmis syyskuussa, jonka jälkeen eduskunta päättää asiasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen uskoo, että eduskunta tulee löyhentämään lakia.

– Eduskunnassa on myös edustajia, jotka vastustavat aborttioikeutta kokonaisuudessaan, mutta ihan suuri enemmistö kansanedustajista ymmärtää lakiehdotuksen välttämättömyyden, Puu Oksanen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

"Nykyinen laki kuormittaa tarpeettomasti terveydenhoitojärjestelmää"

Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että jatkossa raskauden keskeytyksen saamiseksi riittäisi raskaana olevan oma tahto alle 12 viikkoa kestäneissä raskauksissa. Lisäksi kahden lääkärin erillisestä lausunnosta pitäisi luopua. Helsingin Sanomien mukaan valiokunnasta löytyy tuki ainakin jälkimmäiselle vaatimukselle.

Sen lisäksi, että nykyinen järjestelmä kuormittaa tarpeettomasti terveydenhoitojärjestelmää, Puu Oksanen näkee 50 vuotta vanhassa laissa muitakin ongelmia.

– Se, että raskaana oleva joutuu perustelemaan, miksi haluaa abortin, antaa kuvan, että raskaaksi tullessa päätösvalta omasta kehosta ulkoistetaan terveydenhuollon ammattilaisille, Puu Oksanen sanoo 8 minuuttia -ohjelmassa.

"Haluamme itsekin kehittyä ihmisoikeusmyönteisemmäksi maaksi"

Vaikka viime vuosina aborttioikeutta on kiristetty maailmalla, trendi on ollut kuitenkin päinvastainen. Aborttioikeutta laajentaneita maita on enemmän kuin maita, jotka ovat sitä kiristäneet.

Puu Oksanen uskoo, että eduskunnan mahdollinen myönteinen kanta antaa tärkeän viestin maailmalle.

– Näytämme näin, että edistyksen vaatimukset ihmisoikeuskysymyksissä eivät kohdistu vain muihin maihin vaan myös Suomen lainsäädäntöön. Me haluamme itsekin kehittyä ihmisoikeusmyönteisemmäksi maaksi.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Aborttilakia uudistetaan Suomessa, miten maailma reagoi siihen?