Hyppää sisältöön

Kunnissa pohditaan sisälämpötilojen laskemista ja valojen vähentämistä – toimitilajohtaja: "Riittävätkö pehmeät keinot, jos oikeasti halutaan säästää?"

Syksyn aikana kuntien ja kaupunkien luottamushenkilöiden pitää päättää kuinka pitkälle energiansäästön nimissä ollaan valmiita menemään.

Katuvaloissa yksi pitkän ajan säästökohde on ollut muuttaa valaistus led-pohjaiseksi esimerkiksi suurpainenatriumlamppujen sijaan. Kuva: Mari Siltanen / Yle

Kaakon kaupungeissa päätetään syksyllä, miten paljon katuvalaistusta tarvitaan ja kuinka lämmintä on sisätiloissa.

Esimerkiksi toimistojen lämpötilan alentamisesta kahteenkymmeneen asteeseen on ajatuksia Kouvolassa. Ylen jutussa eri asiantuntijat pohtivat esimerkiksi uimahallien saunojen lämmittämisen vähentämistä ja vain joka kolmannen katuvalon pitämistä päällä.

– Riittävätkö pehmeät keinot, jos oikeasti halutaan säästää 15 prosenttia energiasta? pohtii Kouvolan toimitilajohtaja Katja Ahola.

Pohdinnassa on Kouvolassa sekin, voisiko joitain kaupungin tiloja ottaa pois käytöstä ja yhdistää samankaltaisia toimintoja. Ahola ei halua sen tarkemmin avata, mitä radikaaleja toimia isommat säästöt mahdollisesti vaatisivat.

– Seuraavaksi kaupungin päättäjät määrittelevät suuntaviivat.

Kotkassakin kartoitus on käynnissä eri säästökohteista. Esimerkiksi purkupäätöstä odottavien tyhjien rakennusten tai muiden tyhjien tilojen kohtalo on listalla.

Uusissa kiinteistöissä ei ole säästettävää

Uusissa kiinteistöissä kuten rakenteilla olevassa Valkealan monitoimitalossa energiaratkaisut ovat jo viimeisen päälle. Sama tilanne on esimerkiksi Imatran uusissa koulukeskuksissa.

Imatralla energiansäästökohteiden etsiminen on ollut arkea jo pitkään. Tällä hetkellä esimerkiksi toimitilojen lämpötiloja katsotaan tarkemmin läpi. Automatiikka korjataan tarvittaessa, jottei mitään lämmitetä turhaan.

Imatran jäähalli on puolestaan vaihtanut jo maakaasun kaukolämpöön ja hallin hukkalämpö hyödynnetään ilmastoinnissa.

Vanhoja rakennuksia kammataan läpi tulevina vuosina

Imatralla on tehty energia-asioissa yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa. Esimerkiksi juuri jäähallin energiatehokkuutta on parannettu yhdessä yliopiston kanssa. Tulevina kuukausina vanhempien tilojen kartoitusta jatketaan.

Kouvolassa on parhaillaan käynnissä kilpailutus, jonka myötä seuraavan kolmen vuoden aikana noin 60 kiinteistön energia-asiat käydään tarkasti läpi.

Tavoitteena on, ettei vanhoja lämmitysjärjestelmiä esimerkiksi heti vaihdeta, vaan katsotaan, miten lämmitystarpeita voisi ensin vähentää. Sen jälkeen suunnitellaan uusi lämmitysjärjestelmä. Myös esimerkiksi aurinkopaneelien hyödyntäminen on tarkistuslistalla.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki kotka@yle.fi tai lappeenranta@yle.fi

.
.