Hyppää sisältöön

"Tulin tänne, koska on ihmisiä, jotka eivät voi puhua itsensä puolesta" – Oulussa Pride-kulkue alkoi sateessa, katso tunnelmia

Oulun Pridessä on ennätysmäärä vapaaehtoisia sekä yhteistyökumppaneita. Yksi niistä on kaupunki, vaikka 15 valtuutettua ehdottikin yhteistyön lopettamista.

Oulussa Pride-kulkue alkoi – sade ei haitannut osallistumista, katso tunnelmia
Oulussa Pride-kulkue alkoi – sade ei haitannut osallistumista, katso tunnelmia

Oulussa Pride-viikko päättyy lauantaina kulkueeseen. Tapahtuman järjestäjät odottivat, että kulkue voisi kerätä ennätysmäärän yleisöä. Osallistujamäärä jäi kuitenkin maltilliseksi. Poliisin arvion mukaan Oulu Pridessa oli lauantaina 6.8. reilu tuhat osallistujaa. Viime vuonna osallistujia oli yli kaksi tuhatta.

Vuoden 2022 Oulu Pride on poliisin mukaan sujunut rauhallisesti.

Tänä vuonna tapahtuman ajaksi luvattiin kovaa sadetta ja tuulta. Kulkueen alkaessa sadetta tuli jonkin verran.

  • Voit katsoa jutun pääkuvasta parhaita paloja Pride-kulkueen lähtövalmisteluista. Tallenteen Pride-kulkueen lähtötunnelmista kokonaisuudessaan voi katsoa alta.
Tältä näytti Pride Oulussa 2022.
Mari Mustonen ja Roosa Oulusta ovat saapuneet Pride-tapahtumaan sen tärkeyden vuoksi. Huolta herättävät muun muassa Yhdysvaltojen aborttilakiasiat. Mustosen mielestä on surullista, että 15 oululaisvaltuutettua halusi irrottautua yhteistyöstä Priden kanssa. – Onhan se surullista, ettei haluta olla yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Ipi Loven mielestä on oltava erityisen hyvällä tuulella, kun ilma on sateinen. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Pekka Mannermaa ja Vesa Rinkinen ovat tukemassa Oulu Pridea. Kuva: Janne Körkkö / Yle
- Tuen näitä ihmisiä, vaikka en ole itse homo enkä lesbo, kertoi oululainen Kalle Kuusisalo syistään osallistua Prideen. Asun hän kertoo valinneensa oman makunsa mukaan. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Oulun Pridessä oli useita poliitikkoja paikalla, muun muassa kainuulainen kansanedustaja Merja Kyllönen (vas.). Kuva: Janne Körkkö / Yle

Tänä vuonna vapaaehtoisia on mukana ennätysmäärä, samoin yhteistyökumppaneita. Yksi Priden yhteistyökumppaneista on Oulun kaupunki.

Tänä vuonna 15 oululaisvaltuutettua kuitenkin halusi, että Oulu irrottautuisi yhteistyöstä. Valtuutettujen mielestä Pride on poliittinen liike ja kuntalaisten yhdenvertaisuuden kannalta sen puolesta kampanjointi on Oulun kaupungille ongelmallista. Perusteluissa myös todettiin, että herkässä kehitysvaiheessa olevia lapsia ja nuoria olisi suojeltava hämmentäviltä sisällöiltä. Kaupunginhallitus halusi kuitenkin jatkaa yhteistyötä.

Oulu Priden tuottaja Martu Väisänen sanoo, että myös Pride-tapahtuma haluaa turvata lasten ja nuorten turvallisen kasvun ja nimenomaan tukea heitä siinä.

– Ajattelin, että nyt me teemme entistä kovemmin työtä Priden eteen, kun tällaista tulee. Ymmärrän, että ihmisillä on erilaisia kantoja, mutta sitä en ymmärrä, että jonkun mielestä kaikilla ei saisi olla yhdenvertaisia oikeuksia.

Priden puheenjohtaja Minna Pallari sanoo, että valtuustoaloite kertoo siitä, miten Pride-tapahtumalla on edelleen tarve Oulussa.

Pallari mainitsee toisena esimerkkinä poliitikkojen suhtautumisesta myös sen, että Ylivieskassa kaupunginhallitus torppasi valtuustoaloitteen, jossa esitettiin sateenkaariliputusta Oulun Pride-tapahtuman yhteydessä.

Turvallisuutta mietitty, polisiin mukaan osallistujien ei tarvitse pelätä

Tapahtuman järjestelyissä on tänä vuonna entistä enemmän mietitty turvallisuutta. Taustalla on se, että Pride-tapahtumiin on kohdistunut vakavia turvallisuusuhkia muualla maailmalla. Esimerkiksi Oslossa tapahtuma peruttiin kahden hengen vieneen joukkoampumisen takia. Helsingissä taas poliisi esti suunnitelmat häiritä Prideen liittyvää tapahtumaa, jossa drag-artisti oli lukemassa lapsille satuja Oodi-kirjastossa.

Minna Pallarin mukaan etenkin Oslon tapahtumat ovat saaneet monet miettimään turvallisuutta myös täällä, ja ne on huomioitu myös turvallisuussuunnittelussa.

Oulun poliisin mukaan poliisi tiedostaa, että Pride-tapahtumiin voi liittyä mahdollisia turvallisuusriskejä. Poliisin mukaan Pride-tapahtumiin voi kuitenkin täällä mennä turvallisin mielin ja poliisi on varautunut erilaisiin riskeihin.

Oulussa on aiemmin häiritty tapahtumaa varastamalla muun muassa kaupungintalon sateenkaariliput, vuosina 2021 ja 2018.

Oulun Priden teemana ovat tänä vuonna kansainväliset sateenkaarioikeudet. Kulkue lähti kello 13 Mannerheimin puistosta ja etenee keskustan kautta kohti Hollihaan puistoa puistojuhlaan.

Juttua on korjattu 6.8.2022 kello 17.54: Jutussa Oulu Priden puheenjohtajan nimi oli väärin. Puheenjohtajan nimi on Minna Pallari, ei Minna Pollari.

.
.