Hyppää sisältöön

Lindénin ehdotus huumeiden käyttöhuoneiden kokeilemisesta kerää kannatusta, keskusta varauksellinen – asiantuntijan mukaan hyöty nuorille pieni

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi Ylen haastattelussa kannattavansa valvottujen huumeiden käyttötilojen kokeilemista esimerkiksi Helsingissä.

Ylen haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (sd.) korosti hoitoon pääsyn nopeuttamisen ja viranomaisyhteistyön lisäksi ennen kaikkea huumeongelmien ennaltaehkäisyä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Hallituspuolueista vihreät, vasemmistoliitto ja RKP kannattavat perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) ehdotusta huumeiden käyttöhuoneiden kokeilusta. Ainoastaan keskusta suhtautuu ehdotukseen hyvin varauksella mutta ei näe ehdotonta estettä sille, etteikö asiasta voitaisi tehdä selvitystä.

Ministeri Lindén on sanonut ehdottavansa sote-ministerityöryhmälle jo tässä kuussa, että käyttöhuoneista aloitetaan selvitys. Tarkoituksena on kartoittaa, minkälaisia muutoksia lainsäädäntöön tarvittaisiin kokeilun toteuttamiseksi. Kuitenkin vasta seuraava hallitus voi päättää kokeilusta, koska eduskuntavaalit ovat jo ensi keväänä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kiitteli ministeri Lindéniä Twitterissä.

– Vasemmistoliitto tukee käyttöhuoneet mahdollistavan lainsäädännön luomista. Tavoitteena on huumekuolemien vähentäminen. Tuemme vahvasti vastuuministeri Lindenin aikomusta selvitystyön käynnistämiseksi. Hienoa, että asia nyt etenee!

Myös ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi Twitterissä puolueensa tukevan ministeri Lindénin ehdotusta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoi Ylelle RKP:n pitävän Lindénin esitystä kannatettavana. Puolue on käyttöhuoneiden kokeilun kannalla.

Sen sijaan keskusta suhtautuu valvottujen huumeiden käyttöhuoneiden kokeiluun hyvin varauksellisesti, sanoi keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi. Keskusta ei kuitenkaan vastusta sitä, että asiaa selvitetään.

– Varauksellinen suhtautuminen johtuu siitä, että käyttöhuoneissa hoidetaan enemmän seurauksia kuin syitä. Huumepolitiikassa painopisteen pitäisi olla huumeiden käyttäjien auttamisessa siten, että heitä ohjataan irti huumeista ja hoitoon eikä siinä, että rakennetaan väyliä, joissa käyttöä voi jatkaa. Asia ei ole toki näin yksinkertainen, mutta tämä on kuitenkin meidän lähtökohta, Lohi perusteli.

Asiantuntija: Käyttöhuoneet eivät auttaisi nuoria

Irti huumeista ry:n toiminnanjohtajan Mirka Vainikan mukaan käyttöhuoneet auttaisivat niitä ihmisiä, jotka ovat jo syvällä huumemaailmassa. Sen sijaan nuoria käyttöhuoneet eivät välttämättä auttaisi.

Syyksi Vainikka kertoi Ylen tv-uutisissa, että Suomessa hoitoon ohjausta rajoittavat käyttöhuoneiden ikärajat, jotka eivät ota huomioon alaikäisiä. Nuoria myös ohjataan lastensuojelun kautta lastensuojelulaitoksiin, vaikka oikeampi paikka heille olisi päihdepsykiatrinen laitos.

Huumeisiin kuollaan Suomessa keskimäärin 10 vuotta nuorempina kuin muualla Euroopassa. Syitä tähän on Vainikan mukaan useita. Niitä ovat muun muassa huumeiden helppo saatavuus ja nuorten taidot verkkomaailmassa.

Irti huumeista ry:n toiminnanjohtajan Mirka Vainikan mukaan huumeiden käyttöhuoneet eivät välttämättä auta nuoria huumeiden käyttäjiä.

Juttuun päivitetty 5.8. klo 17.00 myös keskustan kommentti ja klo 21.30 Irti huumeista ryn:n toiminnanjohtajan kommentit.

Lue lisää:

.
.