Hyppää sisältöön

"Joka rakennuksella on sielu, jota pitää ymmärtää", sanoo taas yhden arvorakennuksen kunnostanut yrittäjä – katso, miltä Pollarin talossa Seinäjoella nyt näyttää

Arvokas talo otetaan hotelli- ja kokouskäyttöön muutaman vuoden totaalisen remontin jälkeen. Seuraava kunnostamiskohde odottaa jo aloittamista, kertoo Petri Pihlajaniemi.

Pollarin talo Seinäjoella uudessa paikassaan rautatieaseman eteläpuolella.
Yrittäjä Petri Pihlajaniemi kertoo "kummituksesta" Pollarin talossa Seinäjoella

Seinäjoen keskustassa sijainnut vanha Pollarin talo siirrettiin keskustorin laidalta rautatieaseman lähelle Hotelli Alman viereen marraskuussa 2019.

Siirto-operaatio oli iso tapahtuma. Kaupunkilaiset ja media kokoontuivat seuraamaan puolen kilometrin siirtomatkaa sen varrelle.

Nyt vanha rakennus on kunnostettu ja avataan yleisölle.

Yle Pohjanmaa tutustui taloon tänään maanantaina.

Tallenteen suorasta verkkolähetyksestä voi katsoa Yle Areenassa täällä. Toimittajana on Tuomo Rintamaa. Tallenne on myös tämän artikkelin lopussa.

Pollarin talon siirsivät Ylistarosta Seinäjoen kauppalaan Mandi ja Iisakki Pollari. Yrittäjä Petri Pihlajaniemi esittelee talossa esillä olevaa Iisakki Pollarin kuvaa. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Vanhaa kauppalaa

Vuonna 1910 Ylistarosta Seinäjoelle siirretty Pollarin talo oli Seinäjoen keskustan ensimmäisiä rakennuksia ja viimeinen kauppalanaikainen talo keskustan alueella.

Sen siirsivät Seinäjoen kauppalaan Mandi ja Iisakki Pollari.

Talossa ovat syntyneet ja kasvaneet seinäjokelaisille tärkeät kuvataiteilijat Oiva Polari ja Alpo Keturi.

Pollarin talon sisustuksessa on käytetty Petri Pihlajaniemen keräämiä historiallisia esineitä. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Jos talo kertoisi tarinan, se kertoisi nuoren Seinäjoen historiaa, sanoo Pollarin talon ja useita muitakin vanhoja rakennuksia Seinäjoella kunnostanut yrittäjä Petri Pihlajaniemi.

– Historia kiinnostaa ja meidän rakennuksissa on tarinoita. Moni tulee tänne tarinoiden takia, Pihlajaniemi sanoo.

Kaksifooninkisessa perinteisessä pohjalaistalossa on toiminut välillä matkustajakoti, kahvila ja kauppakin, minkä takia osa hirsistä on aikanaan purettu. Seinien sisällä on kuitenkin alkuperäinen hirsikehikko.

Restauroitaessa Pollarin talo purettiin kokonaan. Rakennuksen hirsikehikko on säilytetty. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Kunnostustyö on tehty nykysäädösten mukaan.

Pihlajaniemi kertoo, että Museovirastolla ja muilla rakennusviranomaisilla on ollut määräykset, joiden mukaan Pollarin talo on nyt kunnostettu.

– Ei se aina ihan helppoa ole, mutta onneksi täällä Seinäjoella on viranomaiset, jotka aika hyvin ymmärtää.

"Näinä vaikeina aikoina"

Joka rakennuksessa on sielu, jota pitää ymmärtää. Jossain se voi olla vaikka kummitus, sanoo Pihlajaniemi.

– Täällä on kuin joku soittaisi urkuja. Olemme etsineet, mistä se voi tulla ja käyty katollakin. Joku luuli jo, että se on joku nauha.

– Mutta kyllä täällä sentään uskaltaa nukkua, Pihlajaniemi lupaa.

Remontin aikana talosta löytyi myös seinään naulattu lauta, johon on kauniilla käsialalla kirjoitettu viesti jälkipolville. "Näinä vaikeina aikoina" teksti näyttäisi olevan vuodelta 1918.

– Kauheinta on, että olemme taas lähellä senkaltaisia aikoja, Pihlajaniemi sanoo.

Yrittäjä Petri Pihlajaniemi esittelee Mandi Pollarin kuvaa. Pihlajaniemen seuraava entisöintikohde Seinäjoella on vanha Veturitalli. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Ovet auki yleisölle

Pollarin taloa siirrettiin väliaikaiselta paikaltaan muutama metri nykyiseen paikkaansa lokakuussa 2021.

Siinä aloitettiin sen jälkeen mittava remontti ja elokuun 9. päivä 2022 uuden elämän saanut rakennus otetaan taas käyttöön.

– Korjaan aina rakennukset elämää varten. Parasta suojelua on, että ne ovat käytössä, Pihlajaniemi toteaa.

Kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan Pollarin taloon tiistaina kello 14. alkaen ja samalla vietetään talon virallisia avajaisia.

Pollarin talo on nyt osa hotelli Almaa ja sen lähikokonaisuutta, mihin kuuluvat vanha Rautatieläisten talo ja vesitorni.

Pollarin talo restaurointivaiheessa keväällä 2022. Vieressä muita Pihlajaniemen kunnostamia rakennuksia. Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Seinäjoen rautatieaseman suurremontti on alkamassa. Myös Pihlajaniemi lupaa, että kunnostus- ja uudisrakentamisprojektit Seinäjoella eivät hänen osaltaan ole vielä ohi.

– Minulla on ässä hihassa , kun minulla on jemmassa tuo Seinäjoen vanha veturitalli. En paljasta vielä, mitä sen suunnitelmat on, mutta jotain hienoa, Pihlajaniemi lupaa.

Tallenteen suorasta lähetyksestä voi katsoa tästä:

Pollarin talo Seinäjoella uudessa paikassaan rautatieaseman eteläpuolella.
Yrittäjä Petri Pihlajaniemi on entisöinyt muitakin Seinäjoen vanhoja rakennuksia. Pollarin talo siirrettiin nykypaikalleen muutama vuosi sitten ja avataan nyt kunnostettuna yleisölle.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 9. elokuuta kello 23 asti.

Artikkelia korjattu 9.9.2022 klo 13.12: Restaurointi-termi muutettu kunnostamiseksi.

Lue seuraavaksi:

Pollarin talo nousi jälleen ilmaan Seinäjoella – video näyttää, miten nosturit siirsivät rakennuksen pysyvälle paikalleen

Seinäjoen Pollarin talo muutti uuteen paikkaan kaupunkilaisten silmien alla

Petri Pihlajaniemi siirtää Pollarin talon Seinäjoen torin laidalta "elämää varten"