Hyppää sisältöön

Sen piti olla vain lyhyt hillareissu, mutta Magnus Lemström eksyi ja päätyi lopulta helikopterikyytiin: “Päällimmäinen tunne oli häpeä”

Tänä kesänä ainakin sata henkilöä on eksynyt marjastuksen yhteydessä, heistä iso osa Lapissa. Magnus Lemström eksyi viime kesänä ja nyt hän kertoo, kuinka kauan kesti tajuta olevansa hukassa.

Eksyneet marjastajat ovat työllistäneet jälleen poliisia
Eksyneet marjastajat ovat työllistäneet jälleen poliisia

Helsinkiläinen Magnus Lemström, 78, oli tullut ystäviensä kanssa Inariin Nellimiin, ja sinä aamuna ajatuksena oli ollut vain piipahtaa läheisellä saarella hilloja poimimassa.

– Kaveri vinkkasi että läheisessä saaressa oli hyvät marja-apajat. Minä ajattelin, että “peijakas, mitä sitä toisen jäljiltä poimimaan, menenkin viereiseen saareen”. Päätin kulkea rantoja pitkin, jotta varmasti päätyisin lähtöpaikkaan.

Myöhemmin kävi kuitenkin karvaasti ilmi, että kyseessä ei ollutkaan saari. Siitä alkoi ankara taivallus. Myös ystävät leirissä huolestuivat, kun Magnus ei palannut iltaan mennessä ja soittivat hälytysnumeroon. Etsintä käynnistyi.

–Aikani käveltyä ymmärsin illalla olevani eksynyt. En kuitenkaan pelästynyt, sillä kuulin helikopterin äänen ja tajusin, että minua etsitään. Jatkoin kävelemistä rantaa pitkin mutta maasto oli vaikeakulkuista. Oli kivikkoa ja upottavaa suota. Kyllä minä hortoilin ilmeisen paljon sinä yönä.

Parin tunnin nukkumisen jälkeen vaellus jatkui.

–Yritin suunnistaa auringon mukaan. En vieläkään ollut kovin huolissani, koska arvelin että etsinnät jatkuvat. Se painoi mieltä, että mitähän ne kaverit siellä leirissä oikein ajattelevat.

Magnus Lemström lähdössä hillapaikalleen viime vuoden heinäkuussa. Tämä retki johti eksymiseen. Kuva: Magnus Lemströmin yksityisalbumi

Lue myös: Moni varjelee marjapaikkaansa kuin valtionsalaisuutta, vaikka poliisikin toivoo toisin – "Syy on kateus", sanoo ahkera marjastaja Raili Lämsä

Moni eksynyt kiertää ympyrää – selitys on edelleen mysteeri

Lapissa on tämän kesän aikana etsitty maastosta noin 40 eksynyttä marjastajaa. Koko maassa vastaava luku on 100, joten väkimäärään verrattuna Lapissa on melko paljon etsintöjä. Usein kadonnut henkilö löytyy jo saman päivän aikana, sanoo vanhempi konstaapeli Risto Mertala Lapin poliisilaitokselta.

– Marjastajien osalta etsintäaika on keskimäärin 4–5 tuntia ilmoituksesta löytymiseen. Kesällä suurin osa kadonneista on marjastajia, lisäksi katoamisilmoituksia tulee vaeltajista ja vanhuksista.

Usein eksynyt havaitsee kiertävänsä ympyrää. Etenkin jos liikkuu hämärässä tai avarassa maastossa.

Yleinen tunne siitä, että eksyessään kiertää ympyrää on tutkimusten mukaan todellinen, mutta syytä tähän ei vielä tiedetä sanoo neuropsykologian dosentti Marja Hietanen.

– Kysymys on todella mielenkiintoinen ja selkeää vastausta ei ole. Joitakin olettamuksia voidaan esittää, miksi näin tapahtuu. On arveltu, että se liittyisi jollain tavoin aivotoimintojen epäsymmetriaan, mutta tätä ei ole voitu vahvistaa, koska osa ihmisistä kääntyy oikealle ja osa vasemmalle kiertämisen aikana.

Toisen olettamuksen mukaan ympyrän kiertäminen liittyisi ihmisen tasapainokoneistoon.

– On ajateltu, että tasapainon hahmottamisessa tapahtuisi pientä virhettä, joka kasaantuu eteenpäin kävellessä ja aiheuttaisi ympyrää kävelemistä.

Toimittaja Anni Tolppi haastattelee neuropyskologian dosenttia Marja Hietasta siitä, miten ihmisen navigointitaito toimii.

Magnus Lemström harhaili yli vuorokauden

Onneksi Magnus Lemströmillä oli raikasta vettä saatavilla ja marjoja riitti syötäväksi.

Kävelyä oli jatkunut jo yli vuorokauden, joten Lemström väsyi ja pysähtyi rannalle. Kuullessaan helikopterin äänen jälleen, hän laittoi vaatteen kepin nokkaan ja heilutti sitä. Rajavartioston helikopteri havaitsi merkin ja laskeutui. Lopuksi Lemström kannettiin helikopteriin.

– Sieltä ne kaverit tulivat ketterästi kuin gasellit. He koppasivat minut kantoon ja veivät helikopteriin. Ei ole koskaan energiapatukka maistunut niin hyvälle.

Vasta helikopterissa hän tajusi, ettei ollut saaressa ja että hän oli kävellyt 30 kilometriä.

– Olin vähän shokissa, mutta päällimmäinen tunne oli häpeä. Miten ihminen voi olla niin höhlä, että lähtee liikkeelle ilman mitään, ei tulitikkuja, ei mitään. Kännykkäkin oli teltassa. Tunsin myös häpeää kavereita kohtaan, etenkin siitä, kuinka he mahtoivat olla huolissaan.

Magnus Lemström iloitsee, kun hän löytyy yli vuorokauden harhailun jälkeen. Kuva: Magnus Lemströmin yksityisalbumi

Lemström kertoo olevansa syvästi kiitollinen etsijöille ja ystävälle, joka hälytti apua.

Myös moni muu etsintäoperaatio päättyy onnellisesti. Risto Mertalan mukaan etsintöjen onnistuminen on Lapissa ollut jo useamman vuoden hyvällä mallilla.

Hintalappua etsinnälle on vaikea antaa, Mertala sanoo.

– Ihmishenkeä ei voi mitata rahalla.

Lue myös:

Tuttuunkin metsään voi eksyä – katso, mitä päiväretken reppuun pitäisi pakata

Maastopelastustehtävät ovat lisääntyneet, tyypillinen pelastettava on loukkaantunut kaatuessaan – katso videolta, miten pelastustehtävä etenee