Hyppää sisältöön

Italian vahvin pääministeriehdokas on äärioikeistolainen nainen – tutkija: äänestäjiä kiinnostaa talous, ei poliitikkojen kytkökset Venäjään

Syyskuun vaalien ykkösnimeksi on noussut Italian veljet -puolueen Giorgia Meloni. Karismaattisesti esiintyvä oppositiopoliitikko on jättänyt varjoonsa ex-sisäministeri Matteo Salvinin ja ex-pääministeri Silvio Berlusconin.

Italian veljet-puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni Italian parlamentissa heinäkuussa 2020. Kuva: Riccardo Antimiani / EPA

Italiassa puolueet kiihdyttävät kampanjointia syyskuun ennenaikaisten parlamenttivaalien alla. Entinen sisäministeri Matteo Salvini haki perjantaina vauhtia vaaleihin vierailemalla siirtolaiskysymyksen keskiössä olevalla Lampedusan saarella.

Salvini ja hänen johtamansa puolue Pohjoisen liitto yrittää päästä vallankahvaan tutulla reseptillä: vastustamalla maahanmuuttoa. Salvini väittää, että maahanmuutto oli paremmin hallinnassa silloin, kun hän oli vielä sisäministeri.

Italian ex-sisäministeri Matteo Salvini haki vauhtia vaalikampanjaansa siirtolaiskysymyksen keskiössä olevalta saarelta

Sisilian Lampedusa on pitkään ollut siirtolaisille portti Eurooppaan. Saari sijaitsee lähempänä Pohjois-Afrikan rannikkoa kuin Italian mannerta ja on varsinkin Libyassa toimivien salakuljettajien suosiossa.

Salakuljettajat veloittavat Eurooppaan pyrkiviltä siirtolaisilta suuria summia vaarallisesta matkasta Välimeren yli.

Ihmisoikeusjärjestöjen verkoston EuroMed Rightsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Italiaan on tänä vuonna elokuun alkuun mennessä saapunut vajaat 42 000 siirtolaista.

Yhteensä Välimeren ylittää nykyään runsaat 100 000 siirtolaista vuodessa (siirryt toiseen palveluun). Sadat heistä menettävät henkensä.

Lampedusan saaren hautausmaalla on kymmenittäin Eurooppaan yrittäneiden siirtolaisten ja pakolaisten hautoja.

Tänä kesänä (siirryt toiseen palveluun) Lampedusan vastaanottokeskuksessa on ajoittain ollut monta kertaa enemmän siirtolaisia kuin keskukseen mahtuisi. Tätä tilannetta maahanmuuttoa vastustavat oikeistopoliitikot pyrkivät käyttämään hyväkseen.

Kilpailija menee oikealta ohi

Salvinin valtahaaveille on ilmaantunut suuri uhka oikealta. Äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni on kasvattanut suosiotaan konservatiivisilla mielipiteillä ja aggressiivisella sosiaalisen median käytöllä.

Melonin populistinen oppositiopolitiikka on vedonnut italialaisiin niin hyvin, että hänestä on povattu jo Italian seuraavaa pääministeriä (siirryt toiseen palveluun). Jos näin kävisi, Meloni olisi Italian ensimmäinen naispääministeri.

Salvinin Pohjoisen liitto ja Giorgia Melonin Italian veljet kuuluvat samaan oikeistoliittoumaan. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi arvioi, että Meloni on hyötynyt siitä, että hänen puolueensa on ainoa pitkään oppositiossa olleista suurista puolueista.

Meloni on onnistunut nousemaan oikeiston ykkösnimeksi, kun Salvini on menettänyt suosiotaan.

– Hän on ollut karismaattisempi kuin Salvini – ja Berlusconi, Siddi sanoo.

Siddi sanoo, että Melonin nykyisiä vallanpitäjiä arvosteleva retoriikka on uponnut moniin italialaisiin.

– Toki Meloni on itsekin ollut osa järjestelmää jo pitkään. Hän oli ministeri yhdessä Berlusconin hallituksessa. Monet eivät näytä muistavan tätä, Siddi sanoo.

Politico-lehden mielipidekyselyseurannassa (siirryt toiseen palveluun) Italian veljet -puolue pitää kärkipaikkaa. Puolueen kannatus on kohonnut tasaisesti vuoden alusta lähtien samalla, kun Pohjoisen liiton ja Viiden tähden liikkeen kannatuskäyrät ovat kääntyneet laskuun.

Myös entisen pääministerin Silvio Berlusconin johtama Forza Italia on kaukana takana.

Maahanmuuton ja abortin vastustaja

Giorgia Meloni on puhunut maahanmuuttoa vastaan ehkä vielä Salviniakin kovemmin sanankääntein. Hän on muun muassa kehottanut karkottamaan kaikki siirtolaiset ja upottamaan siirtolaisia auttavan humanitaarisen järjestön laivan.

Italialaisille on myös tullut tutuksi Melonin taajaan toistama iskulause:

– Olen nainen, äiti, italialainen ja kristitty, etkä voi viedä sitä minulta.

Meloni vetoaa vanhoillisiin vastustamalla aborttia ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien laajentamista. Hän on pyristellyt julkisuudessa eroon Italian veljet -puolueen aiemmista yhteyksistä uusfasistisiin poliittisiin liikkeisiin.

Marco Siddi arvioi, että Melonin mahdollinen nousu pääministeriksi tuskin muuttaisi suuresti Italian kansainvälistä asemaa, mutta kotimaassa muutoksia voisi tulla muun muassa maahanmuuttoa ja vähemmistöjen oikeuksia koskevaan politiikkaan.

Poliitikkojen Venäjä-kytköksistä kohuja

Italian sisäpolitiikan mannerlaattoja on liikuttanut myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Matteo Salvinin aiemmista sympatioista Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan on tullut jonkinasteinen rasite.

Italian mediassa on viime aikoina ruodittu (siirryt toiseen palveluun), juonivatko sekä Salvini että Berlusconi venäläisten kanssa pääministeri Mario Draghin hallituksen kaatoa.

Italian hallitus kaatui runsaat kaksi viikkoa sitten.

Draghi päätti erota, koska populistinen Viiden tähden liike veti tukensa häneltä eikä Draghi ollut valmis kompromissiin hallituksen oikeistosiiven kanssa.

Draghin hallitus pysyi pystyssä noin puolitoista vuotta. Sateenkaarihallituksessa oli ministereitä kuudesta puolueesta.

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Rooman lentoasemalla vuonna 2015. Kuva: EPA

Koska Giorgia Meloni on samaa liittoumaa Salvinin ja Berlusconin kanssa, näiden Venäjään liittyvät kuprut voivat nakertaa myös hänen uskottavuuttaan. Meloni on kuitenkin selvästi ilmaissut, että hän pitää Venäjää hyökkääjänä Ukrainassa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi katsoo, että Venäjä-kohut eivät vaaleja ratkaise. Siddin mukaan näin on siksi, että ensinnäkään mitään erittäin raskauttavaa ei ole tullut julki ja toiseksi äänestäjiä kiinnostavat enemmän muut asiat.

– Äänestäjien päähuolenaihe on taloustilanne, Siddi sanoo.

Tutkijan mukaan myös ilmastonmuutos on italialaisten huulilla kuuman kesän jälkeen.

Siddi katsoo, että keskustavasemmistolaiset pyrkivät toki käyttämään Venäjään liittyviä kohuja omaksi edukseen.

Oli tulevan hallituksen pääministeri kuka tahansa, häntä odottavat samat, jos eivät vielä kovemmatkin haasteet kuin Draghin edesmennyttä hallitusta.

Jostain pitäisi löytää lääkkeet kansalaisten tukemiseksi koko Eurooppaa riivaavan inflaation ja energiakriisin keskellä. Tämä pitäisi tehdä siten, että jo valmiiksi pahasti velkaantuneen Italian talous ei ajautuisi entistä syvempiin vaikeuksiin.

Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit 25. syyskuuta. Alun perin seuraavien vaalien piti olla ensi vuoden alussa.

Lue lisää:

.
.