Hyppää sisältöön

Herätys: Huonekalukaupassa työnnettiin käteen luottokortti laskun sijaan | Päivähoidon alkaminen nostaa esiin tunnekirjon | Kuuban lama vain synkkenee

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Moni tekee huonekalu- tai elektroniikkakaupoilla laskutussopimuksen sijaan luottokorttisopimuksen harhaanjohtavaksi koetun myynnin vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Huonekalukauppojen hämäävistä myyntitaktiikoista tulee tasaisesti ilmoituksia

Huonekaluliikkeiden harhaanjohtavat myyntitaktiikat poikivat säännöllisesti ilmoituksia Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Monissa tapauksissa asiakas on luullut ottaneensa laskun, mutta todellisuudessa hänelle onkin myyty luottokortti. Kuluttajaliitto kritisoi luoton tyrkyttämistä, joka pahimmillaan voi viedä talousongelmiin.

Päivähoito on yksi isoimmista muutoksista lapsen elämässä

Julius Uusitalo ei päiväkotiin mennessään vielä kävellyt, mutta isompien esimerkki pisti kävelytreeniin vauhtia. Nykyään lapsi kävelee, mutta välillä pitää istahtaa tutkimaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Julius Uusitalon aloittaessa päiväkotiarjen, vanhempia jännitti. Nyt arki on hakenut omat, toimivat uomansa. Elo-syyskuussa tuhannet lapset aloittavat varhaiskasvatuksessa. Aikuisten tunnekirjo voi olla laaja: haikeutta, surua, epävarmuutta ja huolta, tietää vanhemmuuden asiantuntija Rozjin Rokhzad Väestöliitosta.

Kolumbian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti vannoi virkavalansa

Kolumbiassa presidentinvaalit voittanut Gustavo Petro kuvattuna äänestyspaikalla Bogotassa 19. kesäkuuta. Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / EPA

Kolumbian uusi presidentti Gustavo Petro vannoi sunnuntaina virkavalan Bogotassa, Kolumbiassa. 62-vuotias Petro on Kolumbian historian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti.

Petro on luvannut nostaa rikkaiden veroja, panostaa terveydenhuoltoon ja koulutukseen sekä tuoda maahan huomattavaa sosiaalista ja taloudellista muutosta.

Havannassa varaudutaan taas laajoihin sähkökatkoihin ja mielenosoituksiin

Sähkökatkosten pelätään aiheuttavan jälleen mielenosoituksia Kuubassa. Kuva: EPA

Kuuban talous taantui 10,9 prosenttia koronavuonna 2020, ja koheni siitä vain hivenen viime vuonna. Lama tuntuu kaikilla aloilla, mutta erityisen heikko tilanne on energiasektorilla. Tämänhetkinen kriisi on jopa vaikein 1950-luvun vallankumouksen jälkeen, arvioi Helsingin ja Turun yliopiston Kuuba-tutkija Nadia Nava.

Pääosin poutainen päivä

Kuva: Yle

Maanantaina kuurosateita kehittyy maan eteläosassa, ja yksittäiset kuurot ovat mahdollisia myös muualla maassa. Sää on pääosin poutainen ja etenkin länsirannikolla myös aurinkoinen.

Yöt ovat viileitä, ja paikoin maan pohjois- ja länsiosassa voi esiintyä hallaa. Pilvisyys lisääntyy iltapäivisin.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.