Hyppää sisältöön

Rankat saderyöpyt aiheuttavat vesivahinkoja – turkulainen puutaloasukas: "Naapuri kysyi, tuleeko teillekin vesi kellariin?"

Sateet aiheuttavat toistuvasti tulvia kaupunkien keskustoissa, kun vesi ei mahdu katuviemäreihin. Turussa vesivahingosta kärsineessä taloyhtiössä huomattiin, että hulevesikaivot olivat täynnä moskaa.

Jussi Suutarinen, As Oy Ratalan hallituksen puheenjohtaja, esittelee Turun Portsassa kellarissa olevaa salaojakaivoa josta hulevedet ovat tulvineet sisälle.
Turkulaistaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja asukas Jussi Suutarinen esittelee kellaria, johon sadevedet tulvivat pari viikkoa sitten. Kuva ja video: Kimmo Gustafsson / Yle

Vanhassa puutalossa Turun Portsassa toivutaan pari viikkoa sitten tapahtuneesta rankkasateesta pintoja kuivatellen ja tuhoja arvioiden. Sadevettä tulvi kolmen asunnon ja yhden liikehuoneiston lattioille.

Jussi Suutarinen oli tekemässä remonttia asuntonsa vintillä, kun naapuri koputti ovelle.

– Naapuri kysyi, tuleeko teillekin vesi kellariin. Menimme alas, ja siellähän oli vettä 30–40 senttiä, kertoo myös Turun Työväen Asunto- ja Rakennusosakeyhtiö Ratalan hallituksen puheenjohtajana toimiva Suutarinen

Suutarisen asunnon kohdalla onni onnettomuudessa oli, että sen alustan rakennustyöt ovat kesken. Vesivahingon takia ei jouduta purkuhommiin.

Vettä tulvi pitkin katua

Naapurin käynnin ja Ratakadun lainehtimisen myötä hulevesikaivojen kunto alkoi kiinnostaa.

– Nostimme kaivojen kansia. Huomasimme, että ne ovat täynnä hiekkaa. Kun viemäri ei vedä, vesi tunkeutui tyhjään tilaan talojen pohjaan, Jussi Suutarinen kertaa tapahtumia.

Tällainen hulevesikaivo ei vedä vettä. Kuva: Jussi Suutarinen

Vikailmoituksen jälkeen vesilaitos ilmoitti ongelmasta alueen vastuu-urakoitsijalle. Huoltoyhtiön imuauto saapui nopeasti paikalle ja tyhjensi kolme hulevesikaivoa, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Pysäköityjen autojen alta kaivoja ei päästy puhdistamaan.

Turun kaupungin kunnossapitopäällikkö Mari Helin toteaa sähköpostitse, että “kaupunki tilaa alueurakoihin sisältyen kaivojen tyhjennykset siten, että ne pitää tyhjentää vähintään kerran kahdessa vuodessa”.

Jussi Suutarinen epäilee näkemänsä ja kokemansa perusteella, että kaivojen tyhjennys on unohtunut pidemmäksi aikaa.

– Onkohan kaikkia kaivoja käyty tyhjentämässä? Voi olla, että on käyty joka toinen tai joka kolmas kaivo kahden vuoden välein, mutta ainakin nämä talon kolme viereistä kaivoa olivat ihan täynnä.

Kunnossapitopäällikkö Helinin mukaan virhettä ei ole tapahtunut.

– Kaupungin vastuulla olevien hulevesikaivojen sakkapesät tyhjennetään säännöllisesti ja riittävästi, Mari Helin vastaa arvosteluun.

Meneekö omasta pussista?

Turussa tiedetään, ettei esimerkiksi keskustan ja sataman alueen hulevesijärjestelmän kapasiteetti riitä kovempien sateiden osuessa kohdalle. Tukkeutuneet kaivot ovat lisäriski kiinteistöille.

Jussi Suutarisen mielestä käytössä oleva hulevesiviemäreiden kapasiteetti pitäisi olla kokonaan käytössä. Vesien ei kuuluisi huollon puutteiden vuoksi jäädä kaduille tai valua talojen pohjiin.

Jussi Suutarinen näyttää hulevesikaivon paikkaa. Taustalla kastunut liikehuoneisto. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Jälkivahingontorjuntayhtiö on aloittanut työnsä tilojen kuivatuksilla. Tarkemmat kosteusmittaukset paljastavat, millaisiin korjauksiin portsalaistaloyhtiössä joudutaan. Riittävätkö pintaremontit vai menivätkö rakenteet syvemmältäkin pilalle?

Yhtiössä selvitellään nyt, kuka maksaa kulut. Taloyhtiön vakuutus, asunnonomistajien vakuutus, kaupunki, vai jokainen vahingonkärsijä itse?

Turun kaupunki arvioi vahinkoilmoituksia tapauskohtaisesti ja päättää korvauksista tarkempien selvitysten jälkeen.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 9. elokuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Koulukadun alikulku tulvi ja alueen liikennevalot olivat epäkunnossa – rankkasade sekoitti Turun liikennettä tiistaina

Kaupunkitulviin on syytä tottua: Ilmastonmuutos tuonee mukanaan yhä rankempia sadekuuroja