Hyppää sisältöön

Israel iskee nyt Palestiinan islamilaista jihadia vastaan – tällaisesta järjestöstä on kyse

Muun muassa Israel, EU sekä Yhdysvallat ovat nimenneet Palestiinan islamilaisen jihadin terroristijärjestöksi. Kyseessä on Gazassa Hamasin ohella Israelia vastaan taisteleva järjestö.

 Palestiinan islamilainen jihad -järjestön johtaja sai surmansa Israelin tekemässä iskussa
Palestiinan islamilainen jihad -järjestön johtaja sai surmansa Israelin tekemässä iskussa

Israel on tehnyt viime päivien aikana iskuja Gazaan ja kertonut surmanneensa Palestiinan islamilaisen jihadin johtohahmon Taysir al-Jabarin, toisen korkea-arvoisen johtajan Khaled Mansourin sekä useita ryhmittymän taistelijoita.

Palestiinan islamilainen jihad PIJ perustettiin 1970–80-lukujen taitteessa. Järjestön perustivat Egyptissä opiskelleet palestiinalaisopiskelijat. Sen tavoitteena on Palestiinan valtion perustaminen miehitetylle Länsirannalle, Gazaan sekä muille Israelin nyt hallitsemille alueille.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n ylläpitämän World Factbookin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Palestiinan islamistisen jihadin vahvuus on epäselvä, mutta vuonna 2021 jäsenmäärän arvioidaan olleen tuhannesta useisiin tuhansiin.

CIA:n keräämien tietojen mukaan PIJ on iskenyt pääasiassa Etelä-Israeliin, mutta sillä on nykyisin hallussaan myös raketteja, joilla se kykenee iskemään Tel Aviviin asti. CIA kertoo järjestön aseistukseen kuuluvan myös drooneja sekä olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia. Järjestö on tehnyt aiemmin Israelin alueella myös itsemurhaiskuja sekä sieppauksia.

Al-Jazeeran mukaan (siirryt toiseen palveluun) PIJ:llä ei ole pitkän kantaman raketteja mutta sillä on kuitenkin merkittävä määrä muuta aseistusta, kuten panssarintorjuntaohjuksia, raketteja ja kranaatinheittimiä sekä aktiivinen aseistettu taisteluosasto al-Qudsin prikaatit.

Järjestö saa taustatukea Iranista

Al-Jazeeran haastatteleman Dohan instituutin apulaisprofessorin Ibrahim Fraihatin mukaan PIJ:n tiedetään olevan Iranin läheinen liittolainen ja vastustavan rauhanprosessia Israelin kanssa. Järjestön asenteet Israelia kohtaan ovat jyrkemmät kuin sen liittolaisen Hamasin, eikä se ole kiinnostunut kompromisseista Israelin kanssa. Toisin kuten Hamas, PIJ kieltäytyy osallistumasta vaaleihin eikä ole kiinnostunut muodostamaan hallintoa Gazaan tai Länsirannalle.

Fraihat kertoo al-Jazeeralle, että vaikka Palestiinan islamilainen jihad on Hamasia pienempi, on se tehokas ja tarkasti järjestäytynyt. Järjestöstä onkin tullut merkittävä voima taistelussa Israelia vastaan.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) PIJ:n päämaja sijaitsee Syyrian Damaskoksessa. Järjestö on tehnyt useita rakettitulella ja ampumalla toteutettuja hyökkäyksiä Israelia vastaan. CIA:n mukaan kohteena ovat olleet sekä israelilaiset siviilit että sotilashenkilöt.

CIA:n mukaan järjestö saa rahoitusta, taistelukoulutusta sekä aseistusta pääasiassa Iranista. Keskustiedustelupalvelun mukaan Hizbollah tarjoaa järjestön johtajille ja edustajille turvapaikkoja Libanonissa. Järjestö ylläpitää tunneliverkostoa, jota käytetään tavaroiden, aseiden sekä ammusten salakuljettamiseen rajojen yli.