Hyppää sisältöön

Tammisaareen nousee uusi taidemuseo, jonka suunnitteli huippuarkkitehti – taustalla syöpätutkijan perustama varakas säätiö

Tammisaaren merkitys matkailukohteena kasvaa, kun rakenteilla oleva nykytaiteen museo Chappe avaa ovensa keväällä 2023. Museon rakennuttaa yksityinen säätiö.

Chappe-taidemuseo on lähes harjakorkeudessa. Museon on määrä avata ovensa maaliskuussa 2023. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Rakennustelineet reunustavat uutta museota, joka nousee Tammisaaren keskustaan. Harjakaisia vietetään syksyllä, ja rakenteilla oleva kohde näkyy jo selvästi kaupunkikuvassa.

Taidemuseo Chappe avaa ovensa ensi keväänä. Museon avajaiset on määrä pitää maaliskuussa 2023.

Museon rakentaminen maksaa arviolta hieman yli seitsemän miljoonaa euroa, ja sen kustantaa yksityinen Albert de la Chapellen säätiö. De la Chapelle (1933–2020) oli merkittävä lääketieteellisen genetiikan tutkija. Hän tuki jo elinaikanaan Länsi-Uudenmaan museota muun muassa lahjoittamalla sille teoksia.

– Setäni Albert de la Chapelle ja hänen vaimonsa Clara miettivät jo eläessään aikaa, kun heitä ei enää ole. Idea museosta syntyi silloin, Albert de la Chapellen taidesäätiön puheenjohtaja Henrik de la Chapelle sanoo.

Uusi museo valmistuu samaan kortteliin, jossa sijaitsevat Raaseporin museo sekä Elverket-galleria, jota Pro Artibus pyörittää. Pro Artibus hallinnoi suomenruotsalaisten säätiöiden taidekokoelmia.

– Halusimme tuoda uuden museon juuri tähän. Koko kortteli aktivoituu sen ansiosta. Meillä on kaikki edellytykset siihen, että tästä tulee uusi kohde, joka vetää ihmisiä ympäri Suomen ja varmasti myös ulkomailta, Henrik de la Chapelle toteaa.

Albert de la Chapellen taidesäätiö luovuttaa valmiin museon Raaseporin kaupungille.

Henrik de la Chapelle (vas.) on Albert de la Chapellen taidesäätiön puheenjohtaja. Arkkitehti Asmo Jaaksi on suunnitellut rakenteilla olevan museon. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Amos Rexin suunnittelija asialla

Chappe-nimen saaneen museon on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi JKMM-arkkitehdeista. Hän on myös Amos Rex -taidemuseon ja Taideyliopiston uuden Sörnäisten kampuksen suunnittelija. Tiivis ja ahdas kulmatontti Tammisaaren keskustassa aiheutti arkkitehdille päänvaivaa.

– Rakennusta on soviteltu tontille kenkälusikan kanssa, Jaaksi sanoo pilke silmäkulmassa.

Uudisrakennuksen tieltä piti kaataa muutama vanha puu. Niistä on tarkoitus tehdä museoon huonekaluja.

– Tiivis rakennuspaikka on antanut museolle oman muodon. Myös Tammisaaren perinteinen kaupunkikuva on vaikuttanut kohteen arkkitehtuuriin, Jaaksi toteaa.

Chappe on saanut vaikutteita perinteisestä, kaksikerroksisesta kaupunkitalosta. Kohteessa on sekä betoni- että puurakenteita, julkisivu tehdään tummaksi sävytetystä puusta.

Museon toiseen kerrokseen valmistuvasta korkeasta päänäyttelytilasta avautuu aivan uudenlaisia näkymiä. Ne johtavat muun muassa kirkontorniin ja torille.

Chappe-museon sisäänkäynti (havainnekuva) on konstailematon. Uudisrakennus on saanut vaikutteita perinteisestä, kaksikerroksisesta kaupunkitalosta. Kuva: JKMM Oy

Jaaksi puhuu uudesta museosta katseluinstrumenttina. Museon toinen kerros on hieman korkeammalla kuin matalasti rakennetun puukeskustan katot.

– Tässä oli ajatuksena hakea juuri sitä, miten uudella rakennuksella avataan uusia ikkunoita valmiiseen ympäristöön, Jaaksi toteaa.

Uuden julkisen tilan rakentaminen Tammisaaren hyvin säilyneeseen puukeskustaan oli haaste. Jaaksi puhuu balanssista uuden ja vanhan välillä.

– Toisaalta piti sopeutua, ja toisaalta herättää huomiota. Museo on tietyllä tavalla tulkinta tammisaarelaistalosta, mutta modernilla twistillä, Jaaksi sanoo.

Kokoelmassa Roope Ankka ja vanhaa hopeaa

Vuonna 2020 kuollut Albert de la Chapelle oli taiteen kerääjä, joka oli kiinnostunut vanhasta hopeasta ja modernista taiteesta. Modernin taiteen kokoelmassa on muun muassa muutama Tove Janssonin ja Ole Kandelinin teos. De la Chapellesta kertoo jotain myös se, että hänellä oli silmää keräilyhahmoille, kuten Kermitille ja Roope Ankalle. Nekin ovat päätyneet hänen kokoelmaansa.

Albert de la Chapellen kokoelmassa on muun muassa Tove Janssonin teos Asetelma (1958). Kuvassa näyttelykuraattori Pia Hovi Länsi-Uudenmaan museosta. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Tammisaareen valmistuva taidemuseo Chappe keskittyy nykytaiteeseen, mutta museoon tulee myös näyttelyjä, joiden pohjana on Albert de la Chapellen kokoelma. Silloin modernia taideteosta kommentoidaan esimerkiksi nykytaiteen kautta.

– Museoon tulee vaihtuvia näyttelyjä, jotka ottavat kantaa tärkeisiin asioihin yhteiskunnassa. Se on haastava työ. Siihen pitää varata tarpeeksi resursseja, ja toivottavasti lopputulos on sitten myös hyvä, Henrik de la Chapelle sanoo.

Hänellä on sormensa pelissä myös Mäntässä sijaitsevissa Serlachius-museoissa. Henrik de la Chapelle on Gösta Serlachiuksen jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa ja Gösta Serlachiuksen taidesäätiön puheenjohtaja. Säätiön rakennuttama Göstan paviljonki on ollut menestystarina. Siellä pidettiin viime vuonna Banksyn näyttely, joka keräsi yli 100 000 kävijää.

– Chappe on uusi museo, jonka täytyy löytää oma profiili ja brändi, joilla ihmiset saadaan tulemaan tänne. Mänttään verrattuna tässä on se etu, että tämä on paljon lähempänä pääkaupunkiseutua. Mäntässä suurin haaste on siinä, että sinne on aika pitkä matka, Henrik de la Chapelle sanoo.

Ennennäkemätön Tove Jansson ja 44 muuta teosta saavat uuden kodin Tammisaaresta – "Suurin osa taiteilijoista on suurelle yleisölle tuttuja nimiä"

Amos Rexin suunnitellut arkkitehtitoimisto voitti kutsukilpailun Raaseporin uudesta taidemuseosta – Projektin rahoitus osin auki