Hyppää sisältöön

Zaporižžjan ydinvoimalasta huolestuttavaa tietoa – säteilyantureita vaurioitunut iskussa

Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle on tehty viikonlopun aikana iskuja, jotka ovat vaurioittaneet ydinvoimalan osia. Ukraina ja Venäjä syyttelevät toisiaan iskuista.

Tällaista tuhoa Venäjän ohjusisku teki Zaporižžjan alueella
Tällaista tuhoa Venäjän ohjusisku teki Zaporižžjan alueella

Venäjä ampui sunnuntaina raketteja Zaporižžjan ydinvoimalan säilytyskentälle, jonne on varastoitu käytettyä ydinpolttoainetta.

Asiasta kertoi Ukrainan valtion ydinvoimayhtiö Energoatom. Yhtiön mukaan yksikään 174 radioaktiivista ydinjätettä sisältävästä kontista ei ole vaurioitunut eikä radioaktiivista vuotoa ole havaittu.

Energoatomin mukaan iskussa kuitenkin vaurioitui kolme säteilyanturia. Tämä tarkoittaa sitä, että säteilyn ja ydinvuotojen havaitseminen voi viivästyä, Energoatom kertoo.

Lisäksi yksi ydinvoimalan työntekijä loukkaantui iskussa.

Perjantaina Zaporižžjaan tehdyn iskun seurauksena vaurioitui suurjännitejohto ja yksi ydinvoimalan reaktoreista sammui. Lisäksi iskussa vaurioitui apurakennus ja asema, joka sisältää happea ja typpeä. Energoatom arvioi tulipalon riskiä alueella suureksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati sunnuntaina lisäpakotteita Venäjälle ydinterrorismin vuoksi.

Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan ydinvoimalaiskuista

Zaporižžjan ydinvoimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dneprjoen rannalla Dnipropetrovskista etelään.

Venäjän joukot valtasivat Zaporižžjan alueen eteläosat heti Ukrainan sodan alussa maaliskuussa.

Britannian puolustusministeriö kirjoitti tiedusteluraportissaan (siirryt toiseen palveluun) 5. elokuuta, että Venäjän aikeet ydinvoimalan suhteen ovat epäselvät.

The Insider (siirryt toiseen palveluun) kertoo lähteisiinsä viitaten, että ydinvoimalan alueella liikkuu noin 500 venäläissotilasta ja alue on miinoitettu.

Media on saanut haltuunsa videomateriaalia, jossa näkyy venäläisten sotilasautojen liikkeitä ydinvoimalan alueella ja lastin purkamista.

Dnipropetrovskin aluekuvernööri Valentyn Reznitšenkon mukaan (siirryt toiseen palveluun)venäläiset ampuivat ainakin 60 rakettia Dneprjoen länsirannalla sijaitsevaan Nikopoliin torstaina, eli päivää ennen ensimmäistä ydinvoimalaiskua.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjä pommittaa Dneprjoen seutua tarkoituksella.

Ukraina aloitti hiljattain vastahyökkäyksen etelässä, mutta sotilasasiantuntijoiden mukaan Ukrainan joukot eivät voi vastata tulituksella, koska riski ydinvoimalan vahingoittamiseen on suuri.

Lauantaina kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) kertoi olevansa erittäin huolestunut Zaporižžjan ydinvoimalan tilanteesta. IAEA vetosi osapuoliin sanomalla, että iskut Euroopan suurimman ydinvoimalan alueelle lisää ydinkatastrofin riskiä.