Hyppää sisältöön

Tältä näyttää Yhdysvaltain suurimman maihinnousutukialuksen kannella ja kannen alla – Yle pääsi tutustumaan USS Kearsargeen

Alus komennettiin Suomeen harjoitukseen vain kuukauden varoitusajalla, kun tavallisesti valmistelu kestää puoli vuotta.

Tältä näyttää maihinnousutukialuksen kannella ja kannen alla
Tältä näyttää maihinnousutukialuksen kannella ja kannen alla

Yli 250-metriselle maihinnousutukialus USS Kearsargelle ei Helsingissä päästetty yleisöä, mutta median edustajat saivat sunnuntaina tutustua alukseen pikaisesti.

Valtavalla kannella näkyy helikoptereita ja hävittäjiä ja kannen alla muun muassa rekkoja ja pienempiä ajoneuvoja, joita tarvitaan tuhansien sotilaiden kuljettamiseen maalla.

USS Kearsargen kannella oli muun muassa helikoptereita ja hävittäjiä sekä kuvassa näkyviä kuljetuslentokoneita. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Maanantaina USS Kearsarge irtautuu Hernesaaren laiturista. Se osallistuu sotaharjoitukseen Merivoimien kanssa Pohjoisella Itämerellä ja Hangon seudulla.

Alus komennettiin Suomeen harjoitukseen poikkeuksellisesti vain kuukauden varoitusajalla, kertoo aluksella olevien merijalkaväen joukkojen komentaja, eversti Paul Merida. USS Kearsarge ei ollut aiemmin käynyt Itämerellä.

– Tavallisesti harjoituksen valmistelu kestää kuudesta kahteentoista kuukautta. Monimutkaisen harjoituksen suunnittelu ja valmistelu näin nopeasti oli haaste, hän sanoi Ylelle sunnuntaina.

Kannen alla on runsaasti tilaa myös ajoneuvoille. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Yhdysvaltain senaatti vahvisti osaltaan Suomen Nato-jäsenyyden aiemin tällä viikolla. Maan suuren maihinnnousutukialuksen vierailu ja harjoitus on merkittävä tuen osoitus, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Yhdysvaltain merivoimat edustaa huippua osaamista maailmalla ja harjoittelu heidän kanssaan tukee meidän osaamistamme, hän sanoi USS Kearsargella järjestetyssä tilaisuudessa sunnuntaina.

– Täällä Itämeren kulmilla meidän joukot edustavat hyvää osaamista, joten heillekin tältä reissulta oppia matkaan tartu.

USS Kearsarge miehistöineen on liikkunut Euroopan vesillä maaliskuusta saakka. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Lue lisää:

Yhdysvaltain laivaston valtava maihinnousutukialus saapui Helsinkiin – pituutta kaksi ja puoli jalkapallokenttää

Helsinkiin saapui neljä Nato-maiden sotalaivaa – On hyvä, että meillä on ystäviä, sanoo puolustusministeri Kaikkonen