Hyppää sisältöön

Tutkimusretkikuntien viemät saamelaisvainajien jäänteet pääsivät viimein haudan lepoon Nellimissä

Nellimin ortodoksiselle hautausmaalle haudattiin kolmen kolttasaamelaisen jäännökset. Yle lähetti tilaisuuden suorana verkossa.

Mies pitelee liinaa, jolla on laskenut arkun hautaan. Kaksi miestä valmistautuu laskemaan pienen jäkäläpintaisen arkun. Kaksi ortodoksipappia seisoo haudan päädyssä ja toisessa päädyssä mies pitelee ortodoksiristiä pystyssä. Saattoväki seuraa tilaisuutta.
Petsamon alueelta viedyt saamelaisvainajien jäänteet haudattiin Nellimin ortodoksiseen hautuumaahan.

Tutkimustarkoituksiin viedyt kolmen kolttasaamelaisvainajan jäänteet haudattiin Nellimin ortodoksisella hautausmaalla tänään maanantaina.

1800- ja 1900-luvun taitteesta aina toiseen maailman sotaan saakka suomalaiset ja ulkomaalaiset tutkijat kaivoivat saamelaisvainajien jäänteitä haudoistaan rotubiologisia tutkimuksia varten.

Nyt saamelaisvainajat pääsivät takaisin haudan lepoon. Sunnuntaina Inarin Hautuumaasaareen uudelleen haudattiin 69 saamelaisvainajan jäänteen. Maanantaina aamupäivällä 68 saamelaisvainajan jäänteet laskettiin maahan Utsjoen Pyhän Ulriikan hautausmaalla. Nellimin hautaustilaisuudessa viimeisetkin vainajainjäänteet laskettiin maan lepoon maanantaina iltapäivällä.

Yle lähetti tilaisuudesta suoran lähetyksen Yle Areenassa kello 14.50 alkaen. Lähetys juonnettiin saameksi ja suomeksi.

Vainajien arkkujen valmistukseen on käytetty harmaita, jäkälöityneitä lautoja, jotka ovat peräisin Muddusjärven paliskunnan Tsiuttajoen poroaidasta. Kuva: Sara Kelemeny / Yle

Tutkimusretkikuntien Petsamon matkoista tiedetään hyvin vähän

Tutkimusretkikunnat ovat keränneet matkoillaan vainajien jäänteitä menetetyn Petsamon alueelta.

Nellimin ortodoksiselle hautausmaalle, lähelle Paatsjoen ja Petsamon kolttasaamelaisten siitoja, eli perinteisiä asuinalueita, palautetaan kolme alueelta vietyä vainajaa. Yksi vainaja on kaivettu Petsamon Pummangista ja toinen Paatsjoelta, Pitkäjärven Menikan kylästä. Kolmas vainaja on löytynyt Paatsjoen vesistöstä.

Näistä tutkimusretkikuntien matkoista ja vainajien löytöpaikoista tiedetään vielä tänäkin päivänä hyvin vähän. Myöskään Inariin, Utsjoelle ja Nellimiin palautettujen saamelaisten henkilötietoja ei tiedetä.

Vainajat saatellaan haudan lepoon saamelaisyhteisön läsnäollessa

Saamelaisvainajien jäänteiden hautaamistilaisuudet on suunniteltu saamelaisyhteisöjen toiveiden mukaisesti. Nellimin tilaisuudessa myös saamelaisyhteisö pääsi mukaan saattamaan esivanhempiaan haudan lepoon.

Vainajien arkkujen valmistukseen on käytetty harmaita, jäkälöityneitä lautoja, jotka ovat peräisin Muddusjärven paliskunnan Tsiuttajoen poroaidasta. Arkut on valmistanut saamelaiskäsityöosaaja Arto Saijets.

Vanhahautuumaasaaren ja Utsjoen ristit on valmistanut perinteisen mallin mukaan utsjokinen Jouni Laiti. Perinteisen ortodoksiristin sielunlintuineen on tehnyt Vladimir Feodoroff ja Ahti Vuoti.