Hyppää sisältöön

Amnesty pahoitteli kohua herättänyttä Ukraina-raporttiaan: "Olemme pahoillamme sen aiheuttamasta ahdistuksesta ja vihasta"

Järjestön torstaina julkaistu raportti on aiheuttanut laajaa paheksuntaa erityisesti Ukrainassa.

"Sotarikosten tekijät joutuvat vastuuseen", luki mielenosoittajan kyltissä, kun Amnestyn jäsenet kokoontuivat Haagissa Hollannissa osoittamaan mieltä Venäjän lähetystön edessä 24. maaliskuuta. Tuolloin oli kulunut kuukausi siitä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kuva: Charles M Vella / AOP

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pahoitteli sunnuntaina raporttiaan, jossa se nuhteli Ukrainan armeijaa siviilien vaarantamisesta.

– Mikään, mitä kerroimme ukrainalaisjoukkojen tekevän, ei millään tavalla oikeuta Venäjän rikkomuksia, Amnesty totesi.

Torstaina julkaistussa raportissa (siirryt toiseen palveluun) Amnesty syytti Ukrainan armeijaa siviilien hengen vaarantamisesta, koska nämä ovat perustaneet sotilastukikohtia asutusalueille, kouluihin ja sairaaloihin, vaikka muitakin mahdollisuuksia olisi ollut.

– Amnesty Internationalin prioriteettina konfliktitilanteessa on varmistaa siviiliväestön turvallisuus. Se oli ainoa tavoitteemme, kun julkaisimme uusimman raporttimme. Pidämme edelleen kiinni havainnoistamme, mutta olemme pahoillamme sen [raportin] aiheuttamasta ahdistuksesta ja vihasta, järjestön lausunnossa todetaan.

Amnesty on kertonut haastatelleensa satoja ukrainalaisia Venäjä aloittaman sodan jälkeen. Järjestön mukaan uhrien tarinat valaisevat Venäjän hyökkäyssodan julmaa todellisuutta.

Ukrainan syyttäjä kertoi sunnuntaina, että sodan aikana Ukrainassa on tehty ainakin 26 000 sotarikosta. Niistä vain murto-osa on päätynyt oikeuteen.

Pokalchuk syytti järjestöä Kremlin propagandan levittämisestä

Raportin takia Amnestyn Ukrainan-toimiston päällikön toimesta eronneen Oksana Pokalchukin mukaan raportista tuli Venäjän propagandan väline. Kuva: Dogukan Keskinkilic / AOP

Raportin seurauksena Amnestyn Ukrainan-toimiston päällikkö Oksana Pokalchuk erosi tehtävästään.

Pokalchuk kertoi varoittaneensa Amnestyn johtoa raportin yksipuolisuudesta ennen sen julkaisua, mutta hänen kommenttinsa oli jätetty huomiotta.

Amnesty kertoi ottaneensa yhteyttä puolustusviranomaisiin ja esitelleensä aineistoaan. Järjestö sanoi, ettei ollut saanut vastausta yhteydenottoonsa raportin julkaisuun mennessä.

Pokalchuk sanoi, että vastauksen antamiseen ei annettu tarpeeksi aikaa.

– Tämän seurauksena järjestö julkaisi tarkoittamattaan raportin, joka myötäilee Venäjän narratiiveja. Sen sijaan, että raportti pyrkisi suojelemaan siviilejä, siitä tuli Venäjän propagandan väline.

Myös Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyi paheksui raporttia. Zelenskyin mukaan sodan uhria ja hyökkääjä ei voi rinnastaa raportin esittämällä tavalla.